Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lázár György: A Roosevelt tér átnevezését nem nyeli le Amerika 2011. június 24. péntek 8:38

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lázár György: A Roosevelt tér átnevezését nem nyeli le Amerika

Egyre több amerikai hökken meg a Roosevelt tér átnevezésén, nem értik a dolgot. Tarlós főpolgármester számára sem világos az ügy, a felelősséget Pálinkás József akadémiai elnökre hárította mondván, hogy az az akadémikus ötlete volt. A városatyák csak megszavazták a kérést.

Pálinkás úr szerint a névváltásra azért volt szükség, mert Roosevelt amerikai elnök nem hozható történelmi összefüggésbe a térrel. Ez érthetetlen. Bécsben is van Rooseveltplatz, Wiesbadenben (Németországban) is Franklin-D.-Roosevelt-Strasse, és azok sem hozhatóak „történelmi összefüggésbe” az amerikai elnökkel. Nem is beszélve a tucatnyi utcáról, térről és parkról, amely sok évtizede viseli FDR nevét szerte a világon.

William J. vanden Heuvel úr sem érti az átnevezést. Ő a patinás amerikai Roosevelt Intézet elnöke, veterán amerikai diplomata, egykori ENSZ nagykövet. Május elején levelet írt nekem, és aggodalmát fejezte ki az ügy miatt. Azt írta, hogy tájékozódni kíván a budapesti nagykövetségnél, majd azután dönti el, hogy milyen lépés lenne a legmegfelelőbb.

Anna Eleanor Roosevelt Seagraves, Roosevelt elnök 84 éves unokája sem érti a dolgot. Ő levelet írt Tarlós főpolgármesternek, kérte tőle, hogy gondolja újra a döntést.

De hát mi lehet a valódi oka az átnevezésnek? Nyerges András szerint a Hitlerrel szimpatizáló magyar nácik a második világháború óta gyűlölik Rooseveltet, és most a Jobbik nyomására történt meg az átnevezés. Lehetséges lenne, hogy Pálinkás akadémikus az újfasiszták irányvonalát követi a kérdésben? Az átlag amerikai soha nem hallott a Jobbikról, de felháborodik, amikor egy amerikait sérelem ér, és a Roosevelt tér átnevezése Amerika-ellenes aktus a javából. Az Egyesült Államok ellenségeitől elvárható az ilyesmi, de Magyarország állítólag Amerika barátja, sőt NATO-szövetségese. (Persze mostanában ebben is kételkedünk, hiszen a Honvédelmi Minisztérium a fasizmus ellen küzdő második világháborús amerikai repülőgépeket „terrorbombázóknak” nevezte.) Szóval minden logikát nélkülöz az átkeresztelés, és még az amerikai magyarokat is felbőszíti, akik elsősorban amerikaiak, és csak azután magyarok.

A dolog azért is érthetetlen, mert az Orbán-kormány nagy tisztelője Ronald Reagannek, akinek most új szobrot is kívánnak állítani. Reagan példaképe éppenséggel Roosevelt volt, már 1932-ben FDR-re szavazott, és később még kétszer rá voksolt. Beszédeiben gyakran idézte a néhai elnököt, és ha élne, valószínűleg ő tiltakozna leghevesebben az átnevezés ellen. Pálinkás úr javaslata megfejthetetlen azért is, mert az amerikai akadémiai körökben, politikai beállítottságtól függetlenül, a mai napig FDR a legnépszerűbb elnök. Nehéz lesz tudományos kapcsolatokat építenie a jövőben az MTA-nak.

Roosevelt emlékének megsértéséhez a hivatalos amerikai diplomácia eddig jó képet vágott, nem is tehetett mást. Obama elnök hivatalba lépésekor meghirdette, hogy az USA diplomatái a legcsekélyebb mértékben sem avatkozhatnak be más országok belügyeibe. A budapesti nagykövetség „tudomásul vette” az átnevezést, de a látszat ne tévesszen meg senkit. Az Orbán-kormány súlyos árat fog fizetni ezért a diplomáciai sértésért.

A Roosevelt tér átnevezése nem hoz politikai hasznot a magyar kormánynak, viszont súlyos károkat okozhat a magyar-amerikai kapcsolatokban. Azt üzenem Tarlós főpolgármesternek és azoknak a Fidesz-politikusoknak, akik még nem veszítették el teljesen a józan ítélőképességüket, fogadják meg Roosevelt elnök unokájának jóindulatú tanácsát. Vegyék újra napirendre a Roosevelt tér átnevezésének ügyét, és semmisítsék meg a korábbi határozatot. Mert ezt a sértést Amerika nem fogja lenyelni!

(Megjelent a galamus.hu oldalán.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Lázár György: A Roosevelt tér átnevezését nem nyeli le Amerika, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Véleményem szerint Tarlós úr rájött, hogy hibát követett el. Most fog megmutatkozni, hogy mennyire nagy ember Ő… Képes-e arra, hogy azt modja: HIBÁZTAM, HIBÁZTUNK. Hibázni lehet, ezzel semmi gond nincsen. De akkor tudni kell visszakozni! És beismerni, hogy hibázott. Emeberek vagyunk vagy mi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  2. Gyuri, nem fogják. Ezek nyakasabbak a kálvinista cívisnél. Mondhatnám azt is, hogy rosszabbak, mert csak pecsovicsok és sokszor azt sem tudják, hogy minek kell örülniük, de kitartanak az öröm mellett, mert szeretett vezérük azt várja el tőlük. A másik, hogy miként példaképüknek, mindegy, hogy mekkora az ország, de ők legyenek benne a kormányzók. pecsovicsék pedig részei a kormányzásnak és ez nam öntudatot kölcsönöz. (milyen érdekes az öntudatot, ha elemeire bontjuk egyik fele sem igaz,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. Lázár úr, tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy ártunk és államunk vezetői ENNYIRE hülyék: ezzel a sértéssel talán lehet némi érdeklődést kelteni a magyar FASIZÁLÓDÁSI folyamatok iránt. Ami talán némi anyagi támogatásban is testesülhetne az Amerikai Népszava fenntartása érdekében?!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  4. A fidesz lényegében “hőre keményedik”, azaz feltehetően nem vonják vissza hiszen nekik van 52%-os kétharmaduk. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. a mai kormány kiszámíthatatlan, és beszámíthatatlan, mindenkivel, és nem csak a környező szomszédos országokkal is össze rúgja a port, számomra érthetetlen ezt miért teszik, ezzel akarja a következő kormányt (kormányokat) és az ország népét el lehetetleníteni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  6. Magyarorszagnak nincs szuksege baratokra, segitokre, szimpatiara, Az orszag mindent egyedul megold, mindent jobban tud, abszolut igazsagot kepviselo velemenye van mindenrol.. Aki ezt ketsegbe vonja, abba jol belerug. Ez az utobbi idoszak torteneseibol vilagosan kiderul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. A budapestiek nagy többsége is felháboritónak tartja a tér átnevezését, de mit lehet csionálni a jelenlegi 2/3-al. Ezért az amerikaiak se a népet hibáztassák,hanem – tudják ők ki találta ki ezt a baromságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Tisztelt Lázár Úr ! Tisztelt kommentelők !

    Annyit szeretnék kérni, hogy ne általánosítsanak. Ez bennünk, “józan paraszti ésszel” gondolkodó Magyarországon élő magyar állampolgárokban kellemetlen érzéseket kelt. Nem a magyarok, vagy Magyarország teszi ezt, vagy azt, hanem a jelenlegi kormánypárt és annak emberei akik egy év alatt elfelejtették az igéreteiket és azt, hogy nem az ország és annak állampolgárai ellen folyó ténykedésre, lejáratására kaptak felhatalmazást. Megértésüket előre is köszönöm. Egyébként a cikkben leírtakkal teljesen egyetértek. Ha tudnák, hogy milyen emberjog-ellenes “bűncselekményeket kíván” még ez a párt elkövetni saját állampolgáraival szemben rövidesen, akkor nem is csodálkoznának azon hogy “kifelé” is ilyen arrogánsak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Egy igaz barátunk volt nekünk ebben a rohatt életben , az USA.
    Mostmár ez sincs ….
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Tarlóskám!
    Ezt (is) (moderálva).
    Van még visszaút, tedd meg, mielőtt nagyobb baj lesz belőle.
    Bele került néhány millióba, de kibírják a cégek.
    :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Azt gondolják, hogy helyette “megteszi” az E. Presley tér?!
    Nekem nem !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  12. Merem remélni, hogy Hillary Clinton asszony ezt is a csuti törpe fejére olvassa, ha csütörtökön beszédet mond!
    Meghalt Wermer András a fityisz marketing és kommunikációs tanácsadója, és vele meghalt a fityisz zseniális kommunikációja. Ez a csürhe meg azt hitte, hogy már minden tudnak, ide nekünk az oroszlánt, nem kellenek nekik újabb tanácsadók! (Legföljebb a csókosak, akik zsebét így tömik tele.)
    Ha élne Wermer, az nyilván nem elefánt a porcellánboltban módon adta volna elő az ötletet, hanem finesszel! Pl. azt mondta volna, hogy mi annyira tiszteljük a nagy USA-t, no meg annak a legnagyobb elnökét FDR-t, hogy az amerikai nép iránti megbecsülésünk jeleként inkább átnevezik az USA követsége előtti Szabadság teret FDR-re!
    Az eredmény ugyanaz, csak az előadás módja, és annak várható fogadtatása teljesen más! Ez egyszerűen támadhatatlan lett volna, és pepi grófosíthatták volna az MTA előttit…
    Remélem, nem olvassák ezt a fórumot, mert mi semáll tőlem távolabb, mint hogy tanácsot adjak nekik, ha csak nem azt, hogy húzzanak már el Észak-Koreába, de nagyon gyorsan…
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Mit nem nyel le Amerika? Amikor ilyen hülyeségeket hangoztatnak egyes kongresszusi képviselői? Ha komolyan el is hiszi, amit mond: AKKOR NAGY A BAJ!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=443138

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. MIvel Orban Viktor nem volt soha meghivva a Feher Hazba, nincs Rossevelt ter.
    Egyszeru.

    Obamanak kell nagyon igyekezni Ha Ha Ha

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Ugyan mit nekünk Amerika amikor visszamehetünk abba a szépreményű cocializmusba a kínaiak oldalán!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Nevezzük át Tiananmen térre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  17. Torcsi

    Jo otlet, de en mas nevet adnek: Mao Kor

    Az ugy hangzik mint Ma Okor.

    Mit szolsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Lenyeli. Fogadsz velem? :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Nagyon sokáig csak itt a kommentekben írtuk le, mi egyszerű emberek, hogy az orbán-kormány fasisztoid jellegű. Ma már ébredezik a világ, de nem eléggé.
    Nem csak a Roosevelt tér átnrvrzése, hanem a teljes politikai ténykedése alapján. Ez csupán egy jelzés.

    Most felhívnánk a világ figyelmét arra, hogy anno Hitlert sem vették eléggé komolyan.
    Szerintem ha sikerülne bibillenteni a hatalomból, majd helyre tesszük a dolgokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Szerintem ez vihar egy pohár vízben. Nagy feneket kerítenek neki. Sajnos vannak ettől sokkal komolyabb problémák. Kit érdekel, hogy milyen térnek hívják, speciel nekem a Széchenyi jobban tetszik. No akkor én fasiszta vagyok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  21. Mit is mondott Habsburg Ottó Rooseveltről Makón? Tarlós többre becsüli a nyilas haverjait ……http://www.youtube.com/watch?v=6tb-N8VLL5U&feature=related

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Kedves tori!
    ez jó és fontos!
    http://www.youtube.com/watch?v=6tb-N8VLL5U&feature=related
    így automatice működik.
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos