Ronai and Ronai
AMERIKAI

A sportvilág legkülönlegesebb relikviái 2011. június 19. vasárnap 18:45 | AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A sportvilág legkülönlegesebb relikviái

New York – Hiába a grandiózus fizetés és a reflektorfény, végül minden sportoló ugyanazért a célért játszik: a kemény munkát, a küzdelmet és a teljesítményt szimbolizáló trófeáért. Sportáganként más és más, de az abszolút legjobb mindig büszkén emeli magasba…

Commissioner’s Trófea (baseball, MLB)

A World Series bajnokának járó díj 1967-ben debütált, így viszonylag fiatal az ikonikus trófeák között. A legtöbbször (hétszer) a New York Yankees révén elhódított 61 cm magas remekmű alapja egy ezüstszínű baseball labda, amit – utalva a csapatok számára – 30 aranyozott zászló vesz körbe. A jelenlegi dizájnt a Tiffany & Co. cég alakította ki még 1999-ben.

Borg-Warner Trófea (autóversenyzés, Indianapolis 500)

1936-ben Robert J. Hill a BorgWarner autóipar felkérésére tervezte meg a világ egyik legimpozánsabb sportrelikviáját, amely az autóversenyzés szellemiségét testesíti meg. Az órási méretével (162 cm, 50 kg) tekintélyt parancsoló, rendkívül értékes ($ 1.3 m) ezüsttrófeát soha egyetlen versenyző sem vihette haza, de a győztes arca, neve, győzelmének dátuma és átlagsebessége évről-évre helyet kap rajta.

Heisman-díj (amerikaifutball, NCAA)

Az 1935-óta kiosztásra kerülő bronztrófeát a legjobbnak ítélt egyetemi futballjátékos kapja meg. Frank Eliscu szobrász a mára csődbe ment New York Egyetem futballcsapatának legendájáról, Ed Smith-ről formázta meg, névadója pedig a Pennsylvania és a Brown Egyetem korábbi játékosa és edzője, John Heisman. A díjak tekintetében a legsikeresebb egyetem megosztva a Notre Dame és az Ohio State 7-7 szobrocskával.

Aranylabda (labdarúgás)

Az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája, mellyel 1956-óta a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó labdarúgót jutalmazza a France Football szaklap. 2010-ben összevonták a FIFA év játékosa díjjal – hivatalos neve immár FIFA Ballon d’Or. A győzelmek száma szerint két holland, Johan Cruyff és Marco van Basten, és egy francia, Michel Platini tartja a rekordot három-három sikerrel, míg a nemzetek rangsorában a németek és a hollandok vezetnek hét-hét kitüntetettel. Az aranylabda állandó készítője az 1613-ban alapított Mellerio dits Meller francia ékszerészet.

Larry O’Brien Trófea (kosárlabda, NBA)

Nevét a korábbi politikusról és NBA-főigazgatóról, Larry O’Brienről kapta 1984-ben, míg a kompozíciót még 1977-ben alakították ki. A szintén Tiffany tervezésű, 24 karátos arannyal bevont trófea főeleme természetesen egy kosárlabda, melynek átmérője nagyjából megegyezik a ligában használt játékszer szabványméretével. Az első O’Brien Trófeát a Boston Celtics nyerte meg, ám a legtöbb díj (8) a Los Angeles Lakers vitrinjében található.

Zöld zakó (Golf)

A mesterek tornája győztesét 1949-óta illeti a zöld zakó elismerés, avagy a Green Jacket. A golfvilág több idősebb trófeával is rendelkezik, de hagyománya és egyedi jellege miatt ez a sportág legismertebb szimbóluma. A tradíció szerint az előző év bajnoka segíti fel a zakót új viselőjére, míg címvédés esetén a klubelnök adja át az ajándékot a ceremónián. A méretre tervezett ruhadarabot egy évig tarthatja magánál a győztes, majd vissza kell juttatnia a klubhoz.

Bajnokok Ligája/BEK serleg (labdarúgás)

A legrangosabb labdarúgó klubsorozat trófeáját először a Real Madrid vihette haza, miután 1967-ben hatodik alkalommal ülhetett fel Európa trónjára. A következő évben hozott szabály lehetővé tette, hogy a csapat, amely ötször, vagy sorozatban háromszor elhódítja a serleget, végleg meg is tarthatja azt, egyébként 10 hónappal a bajnokavatás után vissza kell adnia. A Madridon kívül az Ajax, a Bayern München, az AC Milan és a Liverpool rendelkezik eredeti BL-trófeával. Minden egyes birtokba vétel után egy újabb serleget készítenek el, mintegy 350 munkaóra alatt.

Sárga trikó (kerékpározás, Tour de France)

1919 óta állandó szereplője a Tour de France-nak; az összetett versenyben élen álló kerekes megkülönböztetésére használják. A színválasztás kapcsán két verziót tartanak helyesnek: az egyik változat szerint a Tour-szervező L’Auto újság papírlapjainak színével akarták párosítani a trikót, míg más források úgy tudják, akkoriban a sárga színű kerékpáros mezből volt a legnagyobb rendelkezésre álló mennyiség. A szakaszok után kiosztásra kerülő sárga trikó (maillot jaune) a megkülönböztetés mellett jelentős marketingfunkcióval is bír, hiszen számos szponzor tünteti fel rajta logóját.

Vince Lombardi Trófea (amerikaifutball, NFL)

A Green Bay Packers főedzőjéről elnevezett, tojáslabdát ábrázoló trófeát az 1971-es Super Bowl győztese, a Baltimore Colts emelhette először magasba. A Tiffany & CO. alelnöke, Oscar Riedner 1967-ben tervezte meg az akkor még World Championship Game Trophy néven futó díjat, melynek legyártásáért azóta is az óriáscég felelős. A mindössze három kilogrammos alkotás kivitelezése több mint négy hónapnyi munkát vesz igénybe, mivel kizárólag kézzel készítik el New Jerseyben.

Wimbledoni trófea (tenisz)

A sporttörtélem egyik legnagyobb presztízsű tornáját 1877-ben alapították, majd tíz évvel később az első trófea is megjelent. A férfi győztes jutalma egy ezüstből készült, aranyozott kupa volt, tetején egy kissé bizarr szimbólummal: a 17. századi Anglia egyik legkeresettebb árucikkének jelképével, egy ananásszal. A díszítés a mai napig ékesíti a férfi bajnoknak járó kupát; a hölgyek versenyének győztese pedig a Rosewater Dish-sel, vagyis a mitológiai elemekkel cizellált ezüsttálcával ünnepelhet.

Világbajnoki öv (ökölvívás)

A nagy méretű, extravagáns módon kidolgozott bajnoki öv a küzdőszellemet és a hősiességet testesíti meg. Megtalálható rajta viselője neve, győzelmének dátuma, valamint annak a világszervezetnek a címere, mely égisze alatt harcolt. A boksztörténelem legelső övének az 1909-ben megjelenő Lonsdale-övet tartják, ugyanakkor más források úgy tudják, a bostoni születésű John L. Sullivan-t már 1887-ben bajnoki övvel jutalmazták. Napjaink legismertebb övkészítője a New Jerseyben dolgozó Johnny Najjar, aki aranyat, gyémántot, bőrt és szőrmét használ fel munkáihoz.

FA-kupa (labdarúgás)

Az angol FA-Kupa 1871-es létrehozásával a világ legrégebbi nemzeti labdarúgó kupasorozata, ellenben trófeája – a skót-kupa után – csak a második legöregebb. Az angol serleget ugyanis 1895-ben ellopták Birminghamben, a következő 15 évben pedig replikát használtak. 1911-ben a Fattorini vállalat készített újat, ami bár ma is létezik, de már túl törékeny, így 1991-ben nyugdíjazták. A következő serleg a Toye, Kenning és Spencer cég nevéhez fűződik, amely rögtön kettőt készített arra az esetre, ha az aktuális díj megsérülne. Az FA-kupát a győztes csapat színével ellátott szalagok díszítik.

Stanley-kupa (jégkorong, NHL)

Az észak-amerikai profi jégkorongliga bajnoki címéért járó trófea. A legrégebbi, és az egyetlen relikvia a tengerentúli major ligákban, amelyből nem készítenek újat évente. Csupán addig marad a bajnoknál, amíg a következő kiírás győztesének át nem adják. Jellegzetes eleme a tetején található 18.5 cm magas ezüstcsésze, amely már az első kupaátadáskor, 1892-ben ékesítette a trófeát. Az 1926-os szabálymódosításig számos liga bajnokcsapata küzdhetett érte, azóta viszont csak NHL-es csapat nyerheti el. A mára 90 cm magasra nőtt kupa legősibb hagyománya, hogy a győztes csapat játékosai pezsgőt isznak belőle.

FIFA világbajnoki trófea (labdarúgás)

A tízmillió dollár értékű kupát 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga tervei alapján készítették el 5 kilogrammnyi 18 karátos aranyból. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben vb-címet szerzett NSZK csapatkapitányaként. A trófea kizárólag a nyitó mérkőzésen és a döntőben látható, a világesemények közötti időszakokban pedig a FIFA zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. 2038-ban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek feltüntetésére. A 36 cm magas szobrocska két, a Földet a fejük fölött tartó emberi figurát ábrázol.

Olimpiai aranyérem

Négy évente kerül kiosztásra az olimpiai sportágak legjobbjának járó kitüntetés, az aranyérem. 1904-ben adtak át először aranyból készült medált, majd 1912-től kezdve alapvetően ezüstből készül. A NOB előírása szerint legalább 6 gramm 24 karátos aranyat kell tartalmaznia, illetve 60 milliméter szélesnek és 3 milliméter vastagnak kell lennie. A medál egyik oldalának megtervezésére rendre pályázatot írnak ki, míg a másik mindig ugyanolyan: a NOB szabja meg, és kötelező jelleggel a győzelem szárnyas istennőjét, és az athéni Panathinaikos Stadion madártávlati képét ábrázolja. A pekingi aranyérem – amely jáde-követ is tartalmaz – nemesfém-értéke mindössze 220 dollár, ugyanakkor eszmei értéke felbecsülhetetlen a győztes olimpikon számára.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
,

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. A hamvakat tartalmazó urna kimaradt. Anglia és Ausztrália teszt krikett csatájának trófejának helye lenne ebben a felsorolásban. Az “Ashes” urna, mely a krikett legféltettebb és legnagyobb tiszteletben tartott ereklyéje, mindössze 150mm magas és egy kapu tetejének (bails) a hamvait tartalmazza. (bár erről vitatkoznak a történészek) Minden Ashes széria után a győztes csapat kapitány viheti magával haza a mását, az eredetit a Lord’s Cricket Ground múzeumában állították ki. Bárki megtekintheti, ha arra jár.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Majdnem megpofozták Rónai Pétert 2013. szeptember 19. csütörtök | AN

Román-magyar: csak a szégyen 2013. szeptember 9. hétfő

Orbán bekebelezte a Vasast is 2012. december 6. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos