Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csak szombaton értek rá a tibetiek… 2011. június 27. hétfő 14:30 | AN Forrás: index.hu, MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csak szombaton értek rá a tibetiek...

Budapest – Több Magyarországon élő tibetit rendeltek be indoklás nélkül szombatra, a kínai kormányfő látogatásának idejére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba (BÁH). Pénteken egy férfi tibeti zászlót akart lengetni az Oktogonnál, de a rendőrök elvették a zászlót, az illetőt pedig előállították. Egy péntekre meghirdetett Kína elleni tiltakozó demonstrációt nem engedélyezett a rendőrség. A BRFK szerint fokozott ellenőrzés volt Budapesten, bárkit igazoltathattak, az Oktogonnál elállított férfi pedig ellenállt a rendőri intézkedésnek. A Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke szerint hazugság, hogy hétköznapi elfoglaltságukra tekintettel rendelték be a tibetieket a hétvégén, mint ahogyan állítja ezt a hivatal. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indít az ügyben.

A Tibetet Segítő Társaság közleménye szerint pénteken késő este a BÁH munkatársai megkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába a személyazonosságukkal kapcsolatos indokokkal.

Jogszegű rutinellenőrzés zajlott szombaton, közölte írásban a hivatal az Indexnek arra a megkeresésére, hogy valóban hívtak-e be tibeti menekülteket a kínai kormányfő látogatásának napján. A hatóság azt állítja, azért szombaton hívták be a tibetieket, mert figyelembe vették, hogy hétköznap dolgoznak. Az ellenőrzés nem csak tibetieket, hanem más – afrikai, ázsiai – külföldieket is érintett. A hatóság idézésére az érintettek többsége jogkövető módon megjelent az ellenőrzésen – tájékoztatott a hatóság.

A Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke, Hendrey Tibor szerint a hivatal eddig még soha nem tartott ellenőrzést szombaton. „Ez egyszerűen hazugság, hogy a munkájuk miatt hívták őket hétvégén, főleg, hogy az egyik tibetinek szombaton is dolgoznia kellett volna. Álláspontunk szerint mindez azért történt, hogy a tibetiek ne mehessenek tüntetni. De még ha tényleg szombaton kellett bemenniük, akkor sem értjük, mért kellett reggel nyolctól délután egyig bent tartani az embereket.”

Hendrey szerint összesen három tibetit hívtak be szombatra, mindhárman részt vettek a pénteki tüntetéseken. Ezután keresték meg őket telefonon, és rendelték be másnapra a hatósághoz. Közülük ketten egyetemi tanárok, egyikük tíz, másikuk húsz éve él Magyarországon, magyar állampolgársággal. A harmadik behívottnak hivatalos menekültstátusza van, és ő is tanárként dolgozik.

„Az egyik tanító elmondta, hogy vidékre megy tanítani szombaton, így őt elengedték, a másikat nem érték el, és így csak a harmadikat sikerült behívniuk. Őt megkínálták reggelivel, ami szerintem egy irodában szokatlan, majd ismételt kérdései ellenére sem foglalkoztak vele egészen fél egyig, amikor sikerült beszélnie egy illetékessel. A feltett kérdések tényleg teljesen rutinkérdések voltak, meg kellett mutatnia a papírjait, és el kellett mondania, hol dolgozik, hol lakik” – közölte Hendrey Tibor.

Az elnök tudomása szerint a hivatal mellett lakó szomszédok is csodálkoztak a hivatal szombati nyitva tartásán, ugyanis szombati napokon nincs ügyfélfogadás, és arról sem tudni, hogy máskor ilyen előzékeny lett volna a hivatal.

A Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetiek és szimpatizánsaik szombati tüntetésének hatósági kezelésével, valamint a tibetiek adatellenőrzésével kapcsolatban vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman a sajtóból értesült, hogy szombaton, Ven Csia-pao kínai kormányfő budapesti látogatása idején, illetve azt megelőzően a rendőrség több helyszínen fellépett a tibeti zászlókkal véleményt nyilvánítókkal szemben; s hogy ugyanerre a napra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BAH) adategyeztetésre berendelt Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetieket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Kedves Tibetiek!
    Nem tudtátok, hogy lóvét hozott, a Nagytesvír! ( volt ám csúszás mászás seggnyalás) Akkor nem lengetünk zászlókat, nem üvöltözünk, nem éltetjük a Dalai Lámát, Kuss van! Miután elment teng szijajo ping-pong, ismét a dicső zenéteket játssza a kormány, és az elnyomás ellen küzd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Honnan tudják, hogy csak szombaton érnek rá? Csak nem megfigyelik őket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Orbán szólás szabadsága. Habár ezt a rendvédelmisekkel szemben is tapasztaltuk.
    Most akkor ezt is átadta a bohócügyi miniszternek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Orbán “úr” ma a parlamentben nem ezt mondta, hanem azt, hogy ők minden eszközt igénybe fognak venni, hogy a nemzetközi tárgyalásaik sikerét tüntetők ne kockáztassák, legyen szó tibetiekről vagy másokról. Nem szó szerint idéztem őt, de ez alapján úgy gondolom hogy a hivatal hazudik, s utasításra cselekedett, függetlenül attól, hogy a tibetiek mikor érnek rá és mikor dolgoznak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. A tibetiek elbaxtak…aki ki tudott menni, annak nem szabad zaszlot vinni!
    Csupan elni kellett volna az emberi test nyujtotta korlatlan lehetosegekkel. Ki az elso sorba es amikor jon az auto, gatya le es hatat fordit:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Husz János Puszita

    Csak szólok, még 262 tagra van szüksége az AN-nak hogy fennmaradjon. Ez az a hely, ahonnan biztosan nem fogják kiadni a kommentelők adatait és amit nem tudnak büntetésekkel sakkban tartani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Érdekes, az angoloknál, lehetett tüntetniük a tibetieknek – igaz az angolok nincsenek ekkora szarban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A rendőrség fokozottan ellenőriz 2013. április 1. hétfő

A megszállt Tibet önégetésekkel tiltakozik 2012. május 28. hétfő | AN

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes 2011. augusztus 17. szerda | AN

Obama fogadta a Dalai Lámát 2011. július 17. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos