Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama egymillióért ugrott le Puerto Ricóra 2011. június 19. vasárnap 10:57 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama egymillióért ugrott le Puerto Ricóra

San José – Négy teljes órát szánt Barack Obama elnök Puerto Ricóra. Nem tudni, az Egyesült Államokban jövőre hány szavazatot hoz a látogatás a konyhára, a társult viszonyú szigetországban mindenesetre sikeresen felkavarta az állóvizet.

Sétagaloppnak ígérkezett,  de haragot és kiábrándultságot eredményezett az Egyesült Államok elnökének kurtára szabott Puerto Ricó-i látogatása a múlt héten, állapítják meg sorra az elemzések. Az elnök egy adománygyűjtő kedvéért látogatta meg a spanyol-amerikai háború eredményeképp washingtoni fennhatóság alá került szigetet, ahol egymillió dollárt sikeresen be is sepert, és nem mellesleg lovat adott a Puerto Rico teljes függetlenségét követelő törpe kisebbség alá.

Az ellenzék szövetségi börtönökben fogva tartott Puerto Ricó-i szeparatista terroristák szabadlábra helyezését követelte

Melinda Romero szenátor asszony, a Demokrata Párt helyi lerakatának delegáltja kijelentette, jövő heti amerikai látogatása alkalmával követelni fogja, hogy Obama kérjen bocsánatot. Romero a Floridában és New Yorkban élő Puerto Ricó-iak vezetőivel is találkozik. A tét nem kicsi, mivel Puerto Rico olyan állam, amelynek polgárainak többsége – az Egyesült Államokban él, és a felnőttek – 4,6 milliónyian – szavazati joggal is rendelkeznek, nem úgy, mint az otthon maradottak.

Az elnök Puerto Rico kormányzója, Luis Fortuno (középütt jobbra), Jorge Santini, San Juan polgármestere (balról a második) és Marc Anthony zenész (balra) társaságában a Muniz Nemzeti Gárda Légibázison a szigetország fővárosában. Obama Kennedy óta az első amerikai elnök volt, aki meglátogatta a félig-tagállamot

Melinda Romero szerint „az elnök semmit nem tett le az asztalra”, csak azért jött, hogy pénzt vigyen el, „épp ahogy a fiataljainkat is elvitte háborúba”, és azt követelte, Obama fizesse vissza az adományba kapott pénzt.

Obama számára ez komoly kihívást, hiszen épp a Puerto Ricó-i és rajtuk keresztül általában a latin szavazatok miatt utazott a szigetre. Senki nem hitte volna, hogy az út balul sül el, és úgy látszik, az elnöki tanácsadók közt sem volt, aki arra figyelmeztetett volna, kockázatos vállalkozás egymillió dollárt elvinni – még ha az magánadomány is – egy válsággal küszködő országból.

Puerto Rico 1959, Kuba elvesztése óta a latin-amerikai világban messze a legmagasabb életszínvonalat élvezi az Egyesült Államokkal az ötvenes évek óta fennálló társult viszonynak köszönhetően, a helyiek azonban nem a többi dél-amerikai országhoz, hanem Amerikához mérik magukat, és a vezető szerep nem vigasztalja azokat, akik szenvednek a magas – tizenhat százalékos – munkanélküliségtől, az idegenforgalom visszaesésétől és az elviselhetetlen mértékű bűnözéstől, ami részben az oka a turisták elmaradásának Tavaly 955 gyilkosságot követtek el a szigeten, ami annyit jelent, hogy nagyjából kilenc óránként halt erőszakos halált valaki.

Obamának ráadásul volt érkezése, hogy megkeverje egy kicsit a helyi politikai életet. A republikánus Luis Fortuno kormányzó által vezetett Új Haladó Pártban komoly csalódást keltett, hogy a négyórás látogatás alatt az elnök ebédet költött el Alejandro Garciával, az ellenzék kormányzójelöltjével, holott ilyen esemény nem is volt betervezve a programba

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Obama egymillióért ugrott le Puerto Ricóra, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. “Obama számára ez komoly kihívást, hiszen épp a Puerto Ricó-i és rajtuk keresztül általában a latin szavazatok miatt utazott a szigetre. Senki nem hitte volna, hogy az út balul sül el, és úgy látszik, az elnöki tanácsadók közt sem volt, aki arra figyelmeztetett volna, kockázatos vállalkozás egymillió dollárt elvinni – még ha az magánadomány is – egy válsággal küszködő országból.”

    Magyarországgal mindenki ezt csinálja, kezdve a multiktól a bankokon át az izraeliekig!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Rick Perry alighanem indul az elnökválasztáson 2011. június 19. vasárnap | AN

Obama Puerto Ricónak udvarol 2011. június 13. hétfő | AN

Hét republikánus vitázik ma este 2011. június 13. hétfő | AN

Versenyben Rick Santorum is 2011. június 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos