Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elkelt Billy, a Kölyök képe – 2,3 millióért 2011. június 26. vasárnap 14:40 | AN Forrás: AP

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elkelt Billy, a Kölyök képe – 2,3 millióért

Denver, Colorado – Billy, a Kölyök annak idején huszonöt centért csináltatta magáról a ferrotípiát. Szombat este 2,3 millió dollárt adtak érte az Old West Show and Auctionön.

Az ötször nyolc centiméteres, pléhlapon lévő gyorsfénykép a bandita egyetlen hiteles felnőttkori ábrázolása, amely 1880 végén vagy 1881 elején készülhetett egy Fort Sumner-i fotószalonban a Billy, a kölyök néven elhíresült revolverhősről, aki Henry McCarty néven született, de William Bonney és Henry Antrim néven is ismerték.

Billy a legenda szerint huszonegy éves korára huszonegy embert lőtt le; később elfogták, halálra ítélték, s a börtönben kivégzésére várt a törvény embere, William Brady 1878. évi meggyilkolása miatt. Erre a gyilkosságra az úgynevezett Lincoln Megyei Háborúban került sor, amely az új-mexikói marhatenyésztők között zajlott és számos halálos áldozatot követelt. A banditának sikerült megszöknie, de közben két másik seriffhelyettest is megölt. Végül 1881 júliusában, hónapokkal a szökés után, vele is végzett Pat Garrett seriff egy új-mexikói városban.

Néhány hónappal halála előtt

A ferrotípiából négy példányt rendelt a bandita egyetlen fémlapon, amit utólag négyeltek fel. A másik három kép elveszett. A kép tükrözéses módszerrel készült, amelyen a bal- és jobboldal felcserélődött, ezért látható a tokjába dugott Colt Billy balján, azt a látszatot keltve, mintha a bandita balkezes lett volna. Ennek a tévedésnek köszönhető, hogy balkezesnek ábrázolja az 1958-as Paul Newman film, amelynek még a címe is az, hogy The Left Handed Gun, Balkezes fegyveres. Billy kezében egy Winchester karabély látható.

William Bonneyról legalább két portré készült iskolásgyerek korában az új-mexikói Silver Cityben, de megjelenik alakja egy Roswell mellett készült képen is, ahol egy ranchon fél tucat cowboy társaságában látható.

Élve vagy halva 5000 dollárt ért

A licitálás egy ismeretlen új-mexikói és William Koch között folyt mintegy tíz percig; a nyertes végül Koch lett, aki kétmillió plusz jutalékért jutott hozzá a híres ferrotípiához. A vevő Floridában él, de hatalmas birtokai vannak Coloradóban is. A Republikánus Párt támogatója, de elhatárolódott gazdag fivéreitől, akik a számára ellenszenves Tea Party mozgalmat pénzelik.

A fennmaradt ferrotípia eredetileg Billy egyik marhatolvaj cimborájánál, Dan Dedricknél volt, aki dédunokaöccsére, Frank Uphamre hagyta; tőle két fia, Stephen és Art Upham örökölték, akik a nyolcvanas években engedélyezték, hogy a képet egy új-mexikói, lincolni múzeum közszemlére tegye. Miután fakulni kezdett, nitrogénnel töltött borítékban őrizték tovább, majd úgy döntöttek, árverésre bocsátják. Az aukción azt várták, hogy legalább 300-400 ezer dollárt fizetnek „a fotók Szent Gráljáért”; végül ennél jóval többre rúgott a legmagasabb ajánlat.

Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó korábban szót ejtett arról, hogy Billy több élő leszármazottának kérésére poszthumusz megkegyelmez az időközben nemzeti hőssé avanzsált banditának, ám erre végül mégsem kerített sort.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Vadnyugati kisváros 2011. március 12. szombat | Gaál Rita

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos