Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tardos János: Botrány az EU-ban 2011. május 24. kedd 8:48 | Tardos János

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tardos János: Botrány az EU-ban

Amióta Magyarországon a gazdaság helyett az Orbán-diktatúra csámpás úthengere dübörög – de azért korábban sem volt sokkal jobb a helyzet –, egyre nagyobb szarban vannak a független sajtótermékek és azok szerzői.

Az ember ugyan a kristálytiszta logika alapján hajlamos volt azt gondolni, hogy most lesz igazán konjunktúrája a független és cizellált gondolatoknak, vagyis amikor a hatalom az ő összes brutális szócsövén ugyanazt a baromságot kürtöli szét 24/24-ben, a többi csatornán pedig Pintér Sándor hajlítgatja a gumibotját.

De egyelőre úgy néz ki, a vaslogika ezen a téren nem működik. Szalai Annamária csapata ezerrel nyomul, a tőle független média előtt pedig két út áll: vagy dörgölődzik hozzá, mint sunyi macska, amikor nyílik a hűtőszekrény ajtaja, vagy pedig tönkremegy, megszűnik, beszántják, behintik a helyét sóval. (Itt lenne persze még az alkohol mint lehetőség, de a májunk már a szocializmusban tönkrement, és különben is, azóta pofátlanul drága lett a pia.)

És akkor itt van nekünk ez az EU, amely, hiába most Orbán a soros elnök, mégiscsak képvisel valamiféle minőséget, szabadságfokot, kultúrát, bércet. Humánumot, mit ne mondjak: liberális értékeket.

Hát ez az EU, amely két kézzel tömi a cukorrépatermelők zsebét, illetve felváltva minden földművest, balettáncost és kőfaragót támogat, euromilliárdokat hagy magától elsikkasztani kedves politikus barátaink által, vidám mediterrán és hasonlóképpen vicces kelta államokat ment meg időnként a csődtől – szóval ez a krőzus mi a szarért nem tud néhány fillért cseppenteni annak a maroknyi orgánumnak, amelyek már bebizonyították: nehéz időkben ők az egyetlenek, akik egyáltalán észreveszik és terjesztik, hogy Európa több annál, mint hogy kis formátumú, ám annál korruptabb bürokraták és néha egy-egy pitiáner diktátor kezéből etesse a gazdaság veszteseit. (Meg a politika nyerteseit.)

Drága brüsszeli urak, tessék szívesek lenni sürgősen alapítani egy pármillió eurós sajtószabadság-alapot kifejezetten a frissen és felkészületlenül csatlakozott kelet-európai, lélekben elmaradott országok bajban lévő européer, humanista, demokrata és horribile dictu liberális kiadványainak, valamint szerzőinek megsegítésére. Ha Soros bácsi, vagyis egyetlen ember, képes volt rá, talán 27 ország szövetsége is megengedhetne egy ilyet magának.

Máskülönben félő, hogy teljes országok esnek ki a rendszerből, de az sem elképzelhetetlen, hogy a harcos antiliberalizmus lassan elönti egész Európát. De akkor már késő lesz ilyesfajta mentőöveket dobálni a szennyes áradatba.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +26 ( 30 szavazatból)
Tardos János: Botrány az EU-ban, 4.4 out of 5 based on 11 ratings

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. Egyetértek, de én nem hagynám ki a támogatottak közül az européer, humanista, demokrata konzervatív értékeket valló orgánumokat és szerzőiket sem, annak ellenére, hogy pl. Magyarországon nem ismerek ilyet. De bizonyára vannak a konzervatívok között is olyanok, akik a megoldásokat az eltérő felfogások kivitatásában, érvek ütköztetésében, és végső soron a különbözőségek együttműködésében bíznak, csak ők sem kapnak hangot az uszítók kórusában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. “… tessék szívesek lenni sürgősen alapítani egy pármillió eurós sajtószabadság-alapot …”
    A választ előre tudom: Sajnos nem! Indoklás: mert vitya a csuti kiskondást ezt Magyarország belügyeibe történő durva beavatkozásként értékelné!
    Sajnos a médiatörvény, a tákolmány és egyéb átmeneti fölzúdulást okozó magyar ügyekben már láthattuk, tapasztalhattuk, hogy mennyire impotens intézmény az EU. :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  3. ez egy (botrányosan) természetes ötlet. szinte hihetetlen, hogy nincsen arra megoldás, hogy egy valamit magára adó “független” újság, amelyben a hatalom által gazdaságilag tökön ragadottak nem mernek tovább hirdetni, és amely ezért vagy csődre vagy agyhalálra van ítélve, ne folyamodhasson úniós támogatásért

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. Nem értek egyet a javaslattal. Amíg normális viszonyok vannak egy államban, nem kell külön támogatni a szabad sajtót. Ha meg már nincsenek, akkor nem egyszerűen a szabad sajtót kell támogatni, hanem az önkény azon militánsabb ellenzékét, amelyik a jogállamot és a demokráciát (így együtt!) célozza meg. Ebbe belefér ezek sajtójának támogatása, de csak annak tudatában, hogy a támogató az illető állam belügyeibe avatkozik. Ebben az esetben a belügyekbe avatkozás nem elítélendő.

    Hogy azután az EU elért-e arra a fokra, hogy ezt belássa, és erre képes legyen, az más kérdés. Könnyen lehet, hogy (rövid távon) akkor jár jobban, ha hagyja leszakadni az éretlen országokat. Hosszú távon is ezzel jár jobban, ha egyébként képtelen felemelni minket. Ugyanis ha képtelen felemelni, akkor mi húzzuk le magunk mellé, és úgy mindenki rosszul jár.

    Első sorban a mi dolgunk, hogy felszabadítsuk magunkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Tardos úr érdekes gondolatot vet fel, de szerintem hiú a reménye abban , hogy az EU, európai pártcsaládokhoz tartozó döntéshozóinak bármilyen érdeke is fűződne a független média megmentéséhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Csatlakozva az előttem szóló EdCarpinghoz:
    Tessék már elfelejteni, ezt az EU papához való futkosást! Lejönni a földre, s befejezni az álmodozást!
    Az EU-ban emberek vannak, bocsánat, politikusok. Német, francia stb.
    Liberális, néppárti, zöld, barna stb.
    Egyre inkább néppárti és egyre inkább barna.
    S az, hogy ők ott felvetik gyönyörű fizetéseiket, az kérem, kötelez! Hisz a jövőben is lesznek választások. Vigyázó szemük a saját biztos jövőjükre vetik, s nem erre kis hülye mitugrászra, aki a Kárpátok Messiásának képzeli magát. Tényleg, hol is van az a Kárpátok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  7. A kis csuti nem hülye. A lopott pénzből fizetget ide-oda, az EU meg szépen
    elteszi a pénzt és kussol. Orbán meg elég karizmatikus ahhoz, hogy leszarja, ha egy “fekete” nem og vele kezet, pláne, ha a keze pénzzel van tele.
    Legfeljebb este egy bogyokával többet vesz be. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Érdeklődnék: miféle – konkrétan néven nevezhető – FÜGGETLEN magyar sajtóorgánumra gondol a szerző? Mondjon egyetlen lapot, amely példának okáért a finanszírozójától független…. Gondoljon csak bele: a választásokat 20 év óta – baloldali választási ígéretek garmadával – mindig az a párt nyerte meg, amely a LEGNAGYOBB médiafelületen “lobogott” ( hogy azután mindig jobboldali /neokonzervatív neoliberális politikával kormányzzon). Mindig ugyanannak tőke/befektetőcsoport érdekében, akinek a médiafelületre a legtöbb pénze volt. Szóval miféle szabad sajtóról van a cikkben szó?
    Aztán (2) mitől lenne EU érdek a szabad sajtó itt a világ közepén (Mo.-gon)? Mit gondol arról a szerző, hogy az EU-t kik hozták létre, kiknek az érdekei mentén “üzemel”..?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Igazad van, Gonoszka, de mivel nem hülye, azt gondolom a bogyócskákkal nagyon vigyá !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. vigyáz, lemaradt a “z”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Mégis, mit gondoltok, miért hallgat diszkréten az EU? Egy szaros sajtótörvényen rugózik, de az emberektől ellopott 3 000 milliárd Ft.-ról egy szó sincs.
    Ennek a 3 000 milliárdnak egy része az EU és IMF zsebébe fog csorogni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Tartok tőle, hogy nem érdeke az Uniónak, és az IMF-nek, hogy támogassa a magyar szabad sajtót.
    Miért is tenné, mikor Orbán szak szavakban szabadságharcol, valójában meg épp azokat az igen szigorú intézkedéseket hajtja végre, amiket az IMF eddig is szeretett volna elérni(csak eddigi kormányok ódzkodtak megtenni), úgy, hogy még pénzébe sem kerül az IMF-nek és az Uniónak, mert piaci hiteleket veszünk piaci kamatért?
    Így mulat a magyar:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Igen, kellene egy új média, de az nem lesz független és szerintem az a lap, amelyik középre akar húzni, vagy függetlent játszik, mindig elveszíti a fele olvasóját. Egy lapnak mindig fel kell vállalni valamit, vagy ide tartozik, vagy oda. Középút nincs. arra elviekben ott lenne a közszolgálati…. szóval csak azt akarom mondani, hogy inkább a baloldali mágnás uraknak kellene felébredni, hiszen hiába dörgölőznek, hiába tolják a pénzt a fidesz nagy mellényzsebébe, ha a gazdaságot nem tudják helyrebillenteni- és nem tudják – nekik is véges a szerelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Tessék, itt olvasható a “kis magyar abszurd”, amikor az ingatlanbizniszben utazó “baloldali tőkés megmentő” majdnem vásárol magának egy napilapot: http://www.rednews.hu/hirek-a-frontrol/default/skalas-sanyi-es-a-balolda.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. érdeklődő
    van-e olyan lap, mely független a finanszírozójától? miféle szabad sajtóról van szó a cikkben? – kérdi Ön színlelt érdeklődéssel (meglehet, lemondó legyintéssel). szerintem éppen arról szól a cikk, hogy jó volna, ha lenne, ami egyre kevésbé van.
    de másfajta válasz is lehetséges: bizony, van a finanszírozójától független médium.
    hogy mást ne mondjunk, a fidesz megszállta közmédiumok azok, amiknek nyilvánvalóan nem a fidesz a finanszírozója, hanem az adófizető polgár, akitől viszont tökéletesen “független” a felületekre hordott kormánypropaganda

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Sikerült mindent összegereblyézni egyetlen cikkben. Nagy kár, hogy néhány sajtóorgánum, avagy inkább újságíró anyagi támogatása egy lépéssel sem hozza közelebb az elvesztett demokráciát. Ennél ez bonyolultabb. Ami meg a vicces mediterránokat és íreket illeti: nézze már meg a szerző, hogy az EU mentőalapjának legnagyobb gazdasága, a német gazdaság pl. milyen és főleg hány eurómilliárdot jelentő szállal kapcsolódik a görög gazdasághoz. Vagyis önmagukat is mentik, egész Európát próbálják menteni. Amúgy meg, ha Németország bukik, akkor a mi legnagyobb gazdasági partnerünk bukik. És ez csak egy kis példa e témakörből. Úgyhogy, kedves cikkszerző: előbb olvasni (nemcsak hazai politikai publicisztikát), aztán gondolkodni az olvasottakon hosszasan (nem könnyű feladat), végül írni. És nemcsak az újságok finanszírozásáért….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  17. Túllépett az idő az EU vezetőin. Friss erők kellenének. Egymás haverjai, kedvezményezettei, mert ugye folyik a pénz rendesen a politikusok zsebeibe.
    Jól elvannak közben Amerika és a feltörekvő Kina, India hatékonyságba megelőzi európai országokat , de ez aki hatalmon van nem különösen izgatja, az eu politikusok stabilan fogják poziciójukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Meg azértem lenne sok értelme mert a Hatalmonlévő azokat a pénzeket is lenyúlná valahogy.Valami ál-liberális újságocska révén , amit nagyhirtelen létrehoznának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. A “slamasztika”, “baj”, stb… szavak talán választékosabbak és a nyomdafesték is jobban kedveli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Az EU rendkívül gyenge , tehetetlen és sikertelen. Történelem ismeretük egyenlő a nullával, – hagyják, hogy Orbán megvalósítsa a törvényesített diktatúrát. A magyarázkodásuk, ha lesz ilyen, meg fogja valósítani a s üket, mellébeszélő dumát. Ezt kapjuk a híres Európai Úniótól!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Jose Maria Braganca-Barroso nyugatrómai császárocska a Szász-Coburg-Gotha
    házzal egyesülve a gall kakaskát közrefogva megalapozta a birodalmát. Ügyesen kihasználva a Gallok hagyományos undorát a sziget iránt, a Tudorházat nem kis
    bosszúságára Krohnwelléknek, a Brit Oroszlánt ketrecbe zárták.
    Így a Gothaiak hűbéri birtoka a keleti végeken megmaradt, míg Braganca-Barroso az egész njugathi részt uralma alá hajtotta. Strassburgi kastélyában idönként
    kóborgó Grétával randevuzva megbeszélik a birodalom ügyeit.
    Na ezt a kupit elnevezték Európai Uniónak, mert mégiscsak demokrácia van.
    Császárságnak olyan snassz nevezni manapság. ! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Erről sokat beszéltem – többek közt Göncz Kingával -, az a baj, h az EU a kormányokon keresztül ad csak támogatást :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Gonoszka! Akkor még el kellene helyezni a kupiban az ERT-t (európai gyáriparosok kerekasztala) , akik kitalálták maguknak az EU-t.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Belefér, a lovagteremben mindig akad néhány lézengő ritter. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Szerintem meg náluk az irányítópálca.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos