Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hoffmann Rózsa kivégzőosztaga előtt az egyetemek 2011. május 4. szerda 10:28 Forrás: origo.hu, AN

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hoffmann Rózsa kivégzőosztaga előtt az egyetemek

Budapest – Ha vannak olyanok olvasóink között, akik emlékeznek arra, hogy a kormány ígéretei között szerepelt az  egyetemek, főiskolák bezárása, a felsőoktatás férőhelyeinek brutális csökkentése, kérjük, jelezzék. Mi magunk nem emlékszünk arra, hogy akár a kampányban, akár a kormányzás kezdetekor ilyenről szó lett volna. Pedig Hoffmann Rózsa elképzelései szerint a mostani 29 felsőoktatási intézményből 12 maradna. Már amennyiben marad ideje az államtitkár asszonynak tervei megvalósításához – lapinformációk szerint ugyanis kifelé áll a rúdja a kabinetből.

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett. A koncepcióról az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. Az Origo információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát.

A jelenlegi 29 állami egyetem és főiskola helyett csak tizenhatot működtetne tovább a kormány egy, az átdolgozott felsőoktatási koncepcióhoz készült dokumentum szerint. Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges: a reformcsomag három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, s ez az állami fenntartású intézmények számának csökkenését eredményezi.

Az origo.hu úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek a koncepció szerint megmaradnának. Részt vett a találkozón a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője.

Nem szerepelt a meghívottak listáján – vagyis a jelenlegi elképzelés szerint nem tartja meg önállóságát – a közgazdászképzésben legtekintélyesebbnek számító budapesti Corvinus Egyetem.

Az egyeztetésen részt vevő intézményvezetők szerint az oktatási államtitkár nem fűzött magyarázatot az ésszerűsítési elképzelésekhez. Szerintük Hoffmann Rózsa többször jelezte, hogy nem végleges terveit, csak “formálódó elképzeléseit”, illetve “az átalakítás egy lehetséges verzióját” ismertette. A tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna a tervek szerint: a tanár- és tanítóképzés centrumává váló Egri és a Nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény.

A megmaradó intézmények listáján nem szereplő egyetemek, illetve főiskolák karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe. A Corvinus karait például a terv szerint az ELTE, a Szent István Egyetem és a Műegyetem venné át.

Azokat az intézményeket, amelyek az integrált struktúrába nem férnek bele, az állam nem finanszírozza tovább. Beolvadhatnak valamelyik megmaradó intézménybe vagy magánegyetemként működhetnek tovább.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 6 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

29 Reader’s Comments

  1. Ismét leírom, várom, hogy ezrek rohanjanak az utcára tüntetni, mint tették ezt 2002 és 2008 között, ha szóba került az iskolák, egyetemek számának átalakítása, vagy a tandíj bevezetése.
    A jövő nemzedéke, most sajnos megfizeti majd a fülkefgorradalomért való, vak lelkesedésének az árát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  2. http://www.youtube.com/watch?v=AACkMMPKyXA

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Tömören: ez az kommunistából lett klerikális hülye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Mit is mondott Széchenyi? “Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Jó irányba haladunk Rózsika! Akár a középiskolákat is bezárathatná, munkahely úgysincs, minek annyit költeni a sok leendő munkanélkülire.
    Rózsikának eddig egy épkézláb ötlete nem volt, kíváncsi vagyok mikor váltja őt Pokorni vagy valaki más.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  5. Gorenje hűtőért nem kellett Bécsig menni, a határtól pár száz méterre már hegyekben állt.
    A DVD-t harmad áron postázzák külföldről pár kattintás után.
    A környező országok talán felismerik majd az igényt és a határainkhoz közel telepített egyetemekkel, a mi kirúgott tanárainkat alkalmazva adják a magyar gyerekek kezébe a diplomát.
    Mint szülő nem tűröm el, hogy a gyerekeim iskolázatlanabbak legyenek, mint én magam.
    Ha ezt mégis rámkényszeríti valamely hatalom, hát addig zavarom a kölyköket, míg el nem felejtik ezt az országot.
    Nekik MOST kell az iskola, nem érnek rá akkor tanulni, ha már kiharcoltuk a tanuláshoz való jogot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  6. Teljesen egyetértek sasával, nem csupán a saját gyerekeinket illetően – ha ez így megy tovább, néhány év múlva már a gyerek születésekor megmondják, hogy mi lesz belőle 25 évesen, mert ezt is ők fogják eldönteni.
    Abból a szempontból értem a dolgot, hogy a diplomások egy része(persze nem csak ők!!!) még mindig hajlamos a gondolkodásra, az önálló véleményformálásra, tehát jobb nekik, ha kevesebb ilyen marad…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  7. H. Rózsa nem ért valamit. A Rendszerváltás egyik eredménye volt az egyetemi létszámok és az egyetemi oktatás felszabadítása. Tömegessé vált az egyetemi képzés és az egyetemi végzettségű munkanélküliség is. Kétségtelenül ezt kordában lehetett volna tartani és kell is, de nem úgy ahogy Ő gondolja.
    Megszüntetni a nem szimpatikus egyetemeket, visszalépni a szocializmus és a “zárt szám” ( numerus clausus )felé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. szomorú ember

    Tegnap Ferihegy 1-en (bocs Liszt Ferenc 1.-en) voltam az induló Londoni gépnél.
    Csak ezzel az egy géppel legalább 200 fiatal ment dolgozni Londonba, Nagy-Britanniába.
    Síró szülők, síró gyermekek, legények és lányok.
    Napi – legalább – öt járat van Londonba.
    Meg máshová is.
    Emberek, mi lesz velünk, ha elmennek a gyermekeink az országból?
    Maradunk mi a vének ?
    Még az iskolát is elveszik tőlünk?
    Ezeknek csak tanulatlan, félművelt embertömeg kell?
    Két dologra voltunk büszkék egykoron. A mezőgazdaságunkra és az oktatási rendszerünkre.
    Antal József agyonvágta röpke két év alatt az előbbit, most meg jön ez a soha nem dolgozott Viktor és agyonüti az oktatást.
    Ki és mikor fog ezeknek megálljt parancsolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (28 szavazatból)
  9. Utánozhatatlan, az a metamorfózis, amin a klerikálfasiszta szentfazekaink és a “fideszriderek” képesek átmenni. Voltak ezek Horthysta, Szállasista, Mindszenthy fanok, majd hithű Rákosista kommunisták, később partizánok, hithű Kádáristák, majd a rendszerváltás után örök ellenzékiek lettek. Ismét hányják a keresztet, közben a miatyánkot sem tudják eldadogni. A céljuk azonban világos: Horthy három millió koldus magyarországát túl kell szárnyalniuk legalább még három millióval.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Először azt az egyetemet kell bezárni, ahol Orbán Viktornak, Deutsch Tamásnak és a többi sosem munkát vállalónak adtak diplomát! Utána azt, ahol Hoffmann Rózsa kapott, majd ahol Demján Sándor! De lehet, hogy elég, ha csak azt az évfolyamot érvénytelenítik, amilor ők diplomát kaptak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  11. Szerintem is kevesebb egyetem kell, de ne Hoffmann Rózsa válogassa ki.Az ő válogatása, a “liberális fészkek” megszüntetésére utal.Corvinus Egyetem megszüntetése, Szent István Egyetem maradása…botrány, röhej.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  12. Ja és a Corvinus rektora is az origóról tudta meg! Itt frissülnek az események: http://www.mohaonline.hu/egyetem_guide/megszunik_a_corvinus_hoffmann_rozsa_szell_kalman

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. Köszönöm “szomorú ember”, azt hittem eddig, hogy egyedül vagyok a véleményemmel.
    Szerintem is Antall kezdte el az ország szétbombázását, felelőtlenül idegen kézre játszását.
    Most mindenki isteníti, pedig emlékszem, egyforintokért adtak el üzemeket, gyárakat, mindenféle biztosíték nélkül, a vevők meg árulták ki a milliós gépeket.
    Ha nem így volt, akkor vagy a rádióban hazudtak, vagy a szemészeten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Husz János Puszita

    A felsőoktatás jelenlegi finanszírozásán változtatni kell, mert nem igazodik a a munkaerőpiac igényeihez, nem biztosítja a megfelelő színvonalat. Sem az adófizetőknek, sem a diákoknak nem érdeke felesleges kapacitásokat fenntartani. Várjuk ki a végét, mielőtt nemzethalált vizionálunk. Jöhetnek a mínuszok. Csók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (13 szavazatból)
  15. Csiri: Aha, persze. És azt észre sem vette, hogy a múlt heti megbeszélésre nem hívták meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Végre őszinte szavak az – alaptalanul félistenné magasztosított – Antall Józsefről. (szomorú ember plusz pont!)
    LEhet, hogy sok az egyetem, és nem is jók. Biztos így van.
    És azt meggondolták, ha megszüntetnek. mindenkit kirugdosnak, meg nem vesznek fel, akkor mennyi lesz a munkanélküli, akik SEHOL sem tudnak elhelyezkedni?
    Merthogy se ipar, se mezőgazdaság.
    Igaz, ott a Tesco zöldségespultja, mondja M. Orban, nem kell olyan finnyásnak lenni.
    Meg aztán naponta öt járat indul London felé.
    Tényleg…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Husz Jánosnak
    a mínusz nem tőlem van, de VAN-E munkaerőpiac Magyarországon?
    A bevásárlóközpontok pénztáros és árumozgatói helyeken kívül is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  18. Tankötelezettség 15 éves korig, felsőoktatás megtizedelése, és választójog az embrióknak is. Az a lényeg, hogy minél műveletlenebb szavazók legyenek, akiket a demagógiával is lehet irányítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  19. Husz János Puszita

    Munkahelyet a vállalatok tudnak létesíteni.

    túlméretezett állami kiadások-> túlzott elvonás->beruházási- és működőtőke hiány->alacsony foglalkoztatottság+alacsony bérek->alacsony belső kereslet+mélyülő szegénység->szociális kiadások növekedése=túlméretezett állami kiadások és így tovább…..

    Valahol be kell avatkozni, a negatív spirált megállítani strukturális reformokkal, melybe beletartozik a felsőoktatás strukturális átalakítása. Fájdalmas de muszáj, különben még tovább nő a szegénység.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  20. A munkaerőpiac, és az oktatás összehangolása valóban szükséges, node jelen pillanatban a munkaerő piacot is, és az oktatást is szemlélhetnénk globálisan EU-s szemmel. Azaz oktathatunk olyan szakembereket, akik az EU bármelyik országában kedvük szerint el tudnak helyezkedni, de ehhez olyan munkahelyeket is kéne teremteni, amelyek vonzóak más tagállamok munkavállalóinak. Persze szemlélhetjük továbbra is a kicsinyes önös szemszögünkből, hogy hazánkban kizárólag a hazai munkehelyek betöltésére alkalmas embereket kell képezni, ami után lehet sírdogálni, hogy pl az orvosok pánik szerűen menekülnek friss diplomájukkal Skandináviába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. A legtöbb akkreditációt a Fidesz adta előző ámokfutása alatt. Nem a jó nevű egyetemeket kell megszüntetni, a no name diplomagyárakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Hát igen, mintha rémlene valami olyen, hogy a Fidesz akart mindenkivel középfokú végzettséget szereztetni, és az összmagyar ifjúság 50 %-át behajtani az egyetemekre…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  23. Orbán András Lajos

    Ezek a paraziták tobzódnak, élik világukat, mindent megszüntetnek, holott csak egy valamit kell megszüntetni, a lélegzetvételüket…………Ha nincsenek az ország magára talál………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  24. Orbán András Lajos!
    Ami késik, nem múlik.Bízom benn, lesz még olyan idő nem is olyan soká, hogy a meglepetéstől eláll a lélegzetük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  25. Megoldás lehet: május 6. délelőtt 10 óta, Kossuth tér. Ébredjünk fel, keljünk fel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  26. T. Hoffmann Rózsa Úrhölgy!
    Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az Ön által készített csodás tervezetéből mely csak a jövőről, a haladásról, társadalmunk oktatóiról szól, egy lényes elem kimaradt!
    A megmaradó tizenkét egyetemre jelentkező hallgatók számára fontos feladat, és KÖTELEZETTSÉG rész!
    A megmaradó egyetemekbe tanulni akaró hallgató, a jelentkezési lapját KIZÁRÓLAG Orbán Viktor Miniszter Elnök Úrnak, majdani KIRÁLYUNKNAK nyújthatja be!
    A felvételről, hogy kinek melyik szak lett kijelölve, és hová kell járnia, Miniszter Elnök Úr, majdani Királyunk, a lakosság által oly szeretett és áhítattal hallgatott Szijjártó Péter kormányszóvivő, majdani Felséges Királyunk udvari bolondjától kapnak tájékoztatás!
    Kérem, hogy szerintem e fontos hiányosságot pótolni szíveskedjék!

    Maradok tisztelettel:
    egy jelenlegi fél hülye, majdani hűséges alattvalója szeretett Királyának!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  27. Husz János Puszita

    Hehehe azt mondják túlképzés van közgazdászokból. Nem tudom hol vannak, de nem az internetes fórumokon az biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. Az utóbbi húsz év alatt sikerült az addigi jó egyetemeket, főiskolákat gigantikus bölcsődékké, diplomagyárakká silányítani. Erre abszolút nem lehetünk büszkék.
    Mondjuk nem az egyetemek számát kéne csökkenteni, hanem a profiljukat tisztítani, levagdalni az új divatszakok képezte vadhajtásokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  29. Én miért csak 11 egyetemet számolok, ami maradna a hírek szerint

    1) Nyugat-magyarországi Egyetem,
    2) Pannon Egyetem,
    3) Pécsi,
    4) Debreceni,
    5) Miskolci
    6) Szegedi Tudományegyetem,
    7) Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
    8) ELTE,
    9) SOTE,
    10) Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
    11) gödöllői Szent István Egyetem

    Az elképzelés szerint a fent felsorolt egyetemen kívül csak a 2012-től elindítani tervezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint az öt jelenlegi, művészeti képzést nyújtó intézmény (a Képző, az Ipar-, a Zene-, illetve a Színművészeti Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola) összevonásából megalakuló, egységes művészeti egyetem működne állami finanszírozással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tüntettek a Corvinus diákjai 2011. május 5. csütörtök

Az oktatáson spórolnak, kevesebb egyetem maradna 2011. május 5. csütörtök | AN

Beterelték a diákokat Harrach előadására 2011. május 5. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos