Hoffmann-Pokorni csata, nyílt összecsapás 2011. május 25. szerda 17:45 | AN Forrás: Népszava, Heti Válasz, Népszabadság

Share
Hoffmann-Pokorni csata, nyílt összecsapás
Hoffmann Rózsa unokáival és saját termesztésű dísztökökkel

Budapest – Etikai eljárás megindítását kérte a fideszes Pokorni Zoltán ellen az oktatási államtitkár. A KDNP-s Hoffmann Rózsa – a Magyar Hírlap információi szerint – először a Fidesz-frakciónál próbálkozott, a frakcióvezetés azonban, mivel Hoffmann nem tagja a képviselőcsoportnak, nem tudta értelmezni a követelését. Az oktatási államtitkár ezután a Fidesz etikai bizottságához fordult.

Egy, a Népszavának név nélkül nyilatkozó fideszes politikus reménytelennek nevezte Hoffmann próbálkozását a párt hivatalos oktatáspolitikáját megtestesítő Fidesz-alelnök ellen. Szerinte az ellentét kihatással lehet a két szövetséges párt viszonyára is, ezért azt kezelni kell, de nem úgy, ahogy azt Hoffmann szeretné. Hoffmann a lapnak nem kommentálta az ügyet, Pokorni pedig közölte, hogy nem tud semmiről.

Már egy éve folyik a vita a közoktatás és a felsőoktatás átalakításáról Hoffmann Rózsa KDNP-s államtitkár és Pokorni Zoltán, az  Fidesz alelnöke, oktatáspolitikus, egykori szakminiszter között.

Az oktatási kormányzat átalakítási terveiben szerepel a tankötelezettségi életkor leszállítása és a tanári óraszám radikális felemelése. Emiatt kiszámítható módon egy kisvárosnyi pedagógus veszíti el állását, és az iskolát nemcsak kellő képzettség nélkül hagyják el a fiatalok, hanem még a tanulási technikákat sem sajátítják el. Ráadásul a szövegértési készség birtoklása nélkül később sem pótolhatják az elmulasztottakat.

A felsőoktatást is karcsúsítani kívánja az államtitkári koncepció. Megszüntetnének tanintézményeket, másokat összevonnának, „fölösleges” képzéseket pedig nem kívánnának támogatni. Hogy mi a támogatásra nem méltó képzés, és mi nem, annak eldöntését az államtitkárság fenntartja magának. Pedig van Magyarországon egy arra felkészült szakmai szervezet, a Magyar Akkreditációs Bizottság, amely a szakma képviselőit kéri fel az akkreditációs szakvélemény elkészítésére. Ezt a szakmai döntést kívánja felülírni, figyelmen kívül hagyni a kereszténydemokraták felsőoktatási koncepciója.

A Hoffmann-féle koncepció kendőzetlen lényege egyébként a forráskivonás.

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa, az előző Orbán-kormány oktatási minisztere hosszú hónapok óta ismételgeti a különböző fórumokon kritikai véleményét a Hoffmann-féle koncepcióról. Mint a Népszabadságban és a Heti Válaszban is kifejtette, fontosnak tartja, hogy megelőzzék a szakképzésben a hallgatói lemorzsolódást. Az egyetemi helyek szűkítése pedig szerinte hátrányos helyzetbe hozza a feltörekvő középosztálybeli családokat. Magyarország az EU 2020-as stratégiában vállalta is a diplomás fiatalok arányszámának növelését. A koncepció mögött megbúvó célról pedig kijelentette a Heti Válasz újságírójának: „Nincs drágább az olcsó oktatásnál.”

Pokorni szerint itt nem keresztény–nem keresztény mezbe öltöztetett oktatáspolitikai vitáról van szó, hanem szűklátókörű napi politikáról, amely milliárdokat vonna ki a közoktatásból, és megkurtítaná az államilag finanszírozott helyeket a felsőoktatásban.

Ami a Pokorni elleni etikai vizsgálatot illeti, annak annyi esélye van a Fideszben, mint hintalónak az epsomi derbin. A nagyobbik kormányzópárt felkérte Varga Mihályt, hogy közvetítsen a vitás felek között. Ezt a munkát a hírek szerint segíti majd Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető is.

Címkék:, , , , ,

5 Reader’s Comments

 1. Hány pofon kell még ennek a Rózsikának ahhoz, hogy tudatosuljon benne az, ami mindenki előtt nyilvánvaló? Nem érti, hogy nem ért ahhoz amit csinál?Pedig milyen elhivatott keresztény, csak hát ennyi nem elég…

 2. Az aprószentek ütik egymást.

 3. Hümm! Egyszerűen nem értem!
  Ha Pokorni (pityeri) Zoltán MOST ennyire világosan látja, akkor miért nem csinálta AKKOR, amikor ő volt a miniszter?
  Csak nem volt nála idő közben valami SW-csere, verziófrissítés?

 4. Pokorni jo feju, okos ember. Soha nem szerettem, nekem tul patoszos, kicsit ketszinu.
  DE!!! Ugy hallottam o nem all a vezer mellett, ovatosan kihatral ebbol a bandabol, neki mar lehet es van is kulon velemenye es akarata.
  Ha mar itt tartunk, a keruletem /XII./ talan jobban jar vele, mint az elozo /turulos/polgarmesterrel!

 5. Kedves előttem szóló, nem kicsit nagyon, hogy klasszikust idézzek.

Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók