Hoffmann-Pokorni csata, nyílt összecsapás 2011. május 25. szerda 17:45 | AN Forrás: Népszava, Heti Válasz, Népszabadság

Share
Hoffmann-Pokorni csata, nyílt összecsapás
Hoffmann Rózsa unokáival és saját termesztésű dísztökökkel

Budapest – Etikai eljárás megindítását kérte a fideszes Pokorni Zoltán ellen az oktatási államtitkár. A KDNP-s Hoffmann Rózsa – a Magyar Hírlap információi szerint – először a Fidesz-frakciónál próbálkozott, a frakcióvezetés azonban, mivel Hoffmann nem tagja a képviselőcsoportnak, nem tudta értelmezni a követelését. Az oktatási államtitkár ezután a Fidesz etikai bizottságához fordult.

Egy, a Népszavának név nélkül nyilatkozó fideszes politikus reménytelennek nevezte Hoffmann próbálkozását a párt hivatalos oktatáspolitikáját megtestesítő Fidesz-alelnök ellen. Szerinte az ellentét kihatással lehet a két szövetséges párt viszonyára is, ezért azt kezelni kell, de nem úgy, ahogy azt Hoffmann szeretné. Hoffmann a lapnak nem kommentálta az ügyet, Pokorni pedig közölte, hogy nem tud semmiről.

Már egy éve folyik a vita a közoktatás és a felsőoktatás átalakításáról Hoffmann Rózsa KDNP-s államtitkár és Pokorni Zoltán, az  Fidesz alelnöke, oktatáspolitikus, egykori szakminiszter között.

Az oktatási kormányzat átalakítási terveiben szerepel a tankötelezettségi életkor leszállítása és a tanári óraszám radikális felemelése. Emiatt kiszámítható módon egy kisvárosnyi pedagógus veszíti el állását, és az iskolát nemcsak kellő képzettség nélkül hagyják el a fiatalok, hanem még a tanulási technikákat sem sajátítják el. Ráadásul a szövegértési készség birtoklása nélkül később sem pótolhatják az elmulasztottakat.

A felsőoktatást is karcsúsítani kívánja az államtitkári koncepció. Megszüntetnének tanintézményeket, másokat összevonnának, „fölösleges” képzéseket pedig nem kívánnának támogatni. Hogy mi a támogatásra nem méltó képzés, és mi nem, annak eldöntését az államtitkárság fenntartja magának. Pedig van Magyarországon egy arra felkészült szakmai szervezet, a Magyar Akkreditációs Bizottság, amely a szakma képviselőit kéri fel az akkreditációs szakvélemény elkészítésére. Ezt a szakmai döntést kívánja felülírni, figyelmen kívül hagyni a kereszténydemokraták felsőoktatási koncepciója.

A Hoffmann-féle koncepció kendőzetlen lényege egyébként a forráskivonás.

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa, az előző Orbán-kormány oktatási minisztere hosszú hónapok óta ismételgeti a különböző fórumokon kritikai véleményét a Hoffmann-féle koncepcióról. Mint a Népszabadságban és a Heti Válaszban is kifejtette, fontosnak tartja, hogy megelőzzék a szakképzésben a hallgatói lemorzsolódást. Az egyetemi helyek szűkítése pedig szerinte hátrányos helyzetbe hozza a feltörekvő középosztálybeli családokat. Magyarország az EU 2020-as stratégiában vállalta is a diplomás fiatalok arányszámának növelését. A koncepció mögött megbúvó célról pedig kijelentette a Heti Válasz újságírójának: „Nincs drágább az olcsó oktatásnál.”

Pokorni szerint itt nem keresztény–nem keresztény mezbe öltöztetett oktatáspolitikai vitáról van szó, hanem szűklátókörű napi politikáról, amely milliárdokat vonna ki a közoktatásból, és megkurtítaná az államilag finanszírozott helyeket a felsőoktatásban.

Ami a Pokorni elleni etikai vizsgálatot illeti, annak annyi esélye van a Fideszben, mint hintalónak az epsomi derbin. A nagyobbik kormányzópárt felkérte Varga Mihályt, hogy közvetítsen a vitás felek között. Ezt a munkát a hírek szerint segíti majd Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Hoffmann-Pokorni csata, nyílt összecsapás, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

5 Reader’s Comments

 1. Hány pofon kell még ennek a Rózsikának ahhoz, hogy tudatosuljon benne az, ami mindenki előtt nyilvánvaló? Nem érti, hogy nem ért ahhoz amit csinál?Pedig milyen elhivatott keresztény, csak hát ennyi nem elég…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 2. Az aprószentek ütik egymást.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 3. Hümm! Egyszerűen nem értem!
  Ha Pokorni (pityeri) Zoltán MOST ennyire világosan látja, akkor miért nem csinálta AKKOR, amikor ő volt a miniszter?
  Csak nem volt nála idő közben valami SW-csere, verziófrissítés?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 4. Pokorni jo feju, okos ember. Soha nem szerettem, nekem tul patoszos, kicsit ketszinu.
  DE!!! Ugy hallottam o nem all a vezer mellett, ovatosan kihatral ebbol a bandabol, neki mar lehet es van is kulon velemenye es akarata.
  Ha mar itt tartunk, a keruletem /XII./ talan jobban jar vele, mint az elozo /turulos/polgarmesterrel!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 5. Kedves előttem szóló, nem kicsit nagyon, hogy klasszikust idézzek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
Videók