Ronai and Ronai
AMERIKAI

Börtönre hasonlít a közmunka? 2011. május 19. csütörtök 23:02 | AN

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Börtönre hasonlít a közmunka?

Budapest – Pintér Sándor a szakszervezeti vezetők tegnapi tárgyalásáról kiderült, hogy 57 év alattiakat hívnak vissza, a közmunkaprogramban dolgoznak majd munkafelügyelőként a volt nyugdíjasok. Bilincset kapnak, de fegyvert nem, ezért az őrizetesnek önként kell kérnie saját megbilincselését, mert kényszeríteni erre nem lehet.

Hacsak az 56 éves volt rendőr földre nem teperi. Egyes hírek szerint ehhez kap segítségként egy gumibotot. Kérdés, miért van szükség gumibotra, és mennyiben hasonlít majd a közmunka a börtönre vagy a munkaszolgálatra. Az ország különböző részeibe vezényelt közmunkáshadosztályok mennyiben hasonlítanak majd a börtönből munkára vezényeltekre. Ez annál is inkább érdekes, mert a közmunkások többsége várhatóan cigány származású lesz.

Az alábbiakban a tárgyalás egyik résztvevőjének feljegyzését közöljük.

“Tisztelt Tisztségviselők!

A mai napon Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr informális egyeztetésre hívta a szakszervezeti vezetőket a korkedvezményes nyugdíj és a nyugdíjasok visszarendelésének tárgykörében.

Első körben a Miniszter és az érdekképviseleti oldal megállapodott a tárgyalási ütemtervben, eszerint a mai napon elhangzottakat az érdekképviseletek legkésőbb holnapig írásbeli előterjesztés formájában megkapják, pénteken kifejtik ezzel kapcsolatos részletes véleményüket, majd hétfőn RÉF ülés megtartására kerül sor. A végleges javaslatok, illetve azok a javaslatok, amit a Miniszter a kormány előtt képviselni fog vagy magáénak vall, annak az anyagnak a véglegesítése a hétfői napon történik meg.

Az Alkotmánymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy az mindenképpen elfogadásra kerül, a csütörtöki házbizottsági ülés határozza majd meg, hogy mi lesz a parlamenti forgatókönyv a jövő héten.

A további témakörök tekintetében a legfontosabb kérdés a nyugdíj, az illetmény, illetve a visszarendelhetők személyi körének meghatározása lesz.

A Miniszter kérte az érdekképviseleti szerveket, hogy jelöljék meg azokat a munkaköröket, amelyek esetében az érdekképviselet álláspontja szerint valóban komoly pszichikai terhelés alatt állnak a kollégák. Általános szabályként szögezte le, hogy a visszarendelés az 57. év alatti állományt érinti. Aki az 57. évet betöltötte, azzal nem foglalkoznak.

A visszarendeltek körét két csoportra kívánja osztani a minisztériumi koncepció. Ennek egyik köre azok, akik átszervezéssel, illetve közös megegyezéssel mentek el, a másik kör pedig, akik FÜV vizsgálat eredményeképpen kerültek szolgálati nyugállományba.

1. Akik FÜV alkalmatlansággal mentek el, ill. akik a hivatásos szolgálatra alkalmatlan minősítést kaptak és az egészségkárosodásuk 70% felett van, azok nem kerülnek visszarendelésre,
2. akiknek 40% alatt állapították meg az egészségkárosodásukat, azokat felülvizsgálat nélkül visszarendelik,
3. akiknek 40%-69% között van az egészségkárosodásuk, azok felülvizsgálatra kerülnek és amennyiben korlátozottan alkalmas minősítést kaptak, azokat könnyített hivatásos szolgálatra visszarendelik.

A Miniszter tájékoztatta az érdekképviseleti vezetőket, hogy ezen kollégák a hivatásos állományú jogviszony alá tartoznak majd, egyenlőre készenléti állományba kerülnek, de ennek jogi háttere nincs kidolgozva, az új szervezet, melyet az érdekképviseletek „kényszerléti rendőrségnek” neveztek foglalkoztatja majd ezeket a kollégákat hivatásos állományú jogviszonyban. Azon kollégák, akik a FÜV-ről visszarendelésre kerülnek, könnyített szolgálatra kerülnének beosztásra, ami azt jelenti, hogy munkavégzésük 6-22 óráig lenne meghatározva. A Minisztérium ezt még pontosan ki kívánja dolgozni. Elsősorban szervezői munkát kellene végezniük, például a közfoglalkoztatás feladatkörében, illetőleg munkavezetői, felügyelői, irányítói, munkakört tölthetnének be. A kistelepülések biztonságát is szolgálhatnák ezen kollégák. Jogosítványaik, illetve intézkedéseik a hivatásos állományúak intézkedési jogosítványaival lenne egyenlő. Az így visszarendeltek 2 garnitúra bevetési ruhát + bilincset kapnának. (Vagyis lőfegyvert nem.)

Ezek a kollégák a fent említett új szervezetbe kerülnek beosztásra, amely a rendőrség irányítása alatt tevékenykedne, de elképzelések szerint feladatkörükbe tartozna a feketemunka ellenőrzése, illetve elvégeznék a számlaellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat is. A nettó fizetésük a jelenlegi nyugdíjnak megfelelő mértékű lenne, ez kerülne bruttósításra. A rögzített nyugdíj jogintézményét a tárca továbbra is életben kívánja tartani, ugyanúgy választhatnának a két nyugdíj közül a kollégák, bár a nyugdíjkorhatár egységesen ezekre a kollégákra is vonatkoznának, akik rendelkeznek szolgálati nyugdíjrögzítéssel.

A táppénz továbbra is 90% maradna. Aki elmúlt 50 éves és megvan a szolgálati ideje, az kiemelt bérezésben részesülne, például a szorzószám emelkedése alapján. A cél az, hogy a mindenkori hivatalban lévő állomány jólétét garantálják.

2012. évre vonatkozóan a miniszter 5-6%-os illetményemelésre lát lehetőséget.

Aki a mostani társadalombiztosítási szabályok alapján rokkantnyugdíjasnak minősül, elmondása szerint a civil jogszabályok vonatkoznak rá.

Ezt követően Felkai László államtitkár úr az életpálya-modellből emelt ki néhány részletet, eszerint kedvezményes lakáskölcsönnel 25-30 évre segítenék a hivatásos állományú tagok tulajdonszerzését, az 50 éves kort betöltők esetében munkaidő-kedvezményről lehet továbbiakban szó, továbbá a rekreációs szabadság bevezetésének lehetőségéről beszélt. Megemlítette, hogy az új Közszolgálati Egyetemen átképzési szakokat indítanának, ami a bevetési egységektől kiöregedő állomány átképzését biztosítaná.

A Honvédség hivatásos állományú tagjai is ennél az új szervezeti egységnél teljesítenének majd szolgálatot, és azon honvédek esetében, akik visszafoglalkoztatását a tárca nem tudja megoldani, azok is ezen közmunkszervezetbe kerülnének besorolásra, ezt a feladatot a Belügyminiszter koordinálja az ő esetükben is.

A VPDSz elnökének kérdése, mely szerint mi lesz azokkal, akiket nem tudnak visszafoglalkoztatni, illetve a vámosok milyen szervezetbe kerülnének visszarendelésre, továbbá mikor kívánja hatályba lépteti a kormány a jogszabályt, illetve milyen idejű átmenetet kíván biztosítani a nyugdíjasok részére a kormány, a Miniszter a következő válaszokat adta:

Minden visszahívottat foglalkoztatni kívánnak, a visszahívott vámosok, rendőrök, katonák, börtönőrök elsősorban az eredeti szolgálati helyükön kerülnének visszafoglalkoztatásra, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy az új készenléti szervnél kerülnének szolgálatba helyezésre.

A jogszabályt a kormány vélhetően 2012. január 01-jén kívánja életbe léptetni, de erre garanciát a Miniszter nem vállal.

Az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban a Miniszter elmondta, hogy max. 3 havi átmenetet tud elképzelni, három hónapon belül a kollégák nyugellátását havonta csökkentenék 20-20-20%-kal.

A fenti tájékoztató nem tekinthető véglegesnek, csak a RÉF plenáris ülését követően alakul ki a végleges álláspont, azonban még ez sem jelenti azt, hogy a kormány ezeket a módosítási javaslatokat fogja figyelembe venni, így a fenti levél kifejezetten tájékoztató jellegű.”

A legfrissebb hírek szerint a Belügymisztérium és Honvédelmi Minisztérium lesz a közmunkaügy két fő felelőse a kormányban, mert csak ez a két tárca tudja megszervezni a munkások mozgatásának bonyolult logisztikai hátterét. A BM-ben külön államtitkárság foglalkozik a területtel, amit a VPOP volt parancsnoka irányít majd.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Börtönre hasonlít a közmunka?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. NA EZ MÁR NEM VICC!
    KÉPTELENSÉGNEK TARTOM!
    MEGYEK ALSZOK RÁ!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Ez a lakmuszpapír. Ha a rendvédelmiseknél sikerül, a többi társadalmi csoport sincs biztonságban: majd jól megvédik a nyugdíját azoknak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. És kiket fognak dolgoztatni? A hatranyos helyzetüeket? Ez tényleg képtelenség.
    Szoval a bikacsök helyett gumibot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Uj magyar szo: VISSZAFOGLALKOZTATAS isteni!

    Vissza lesznek mivel? foglalkoztatva? es arra lesz penz? az ugyan annyi mint amit most kapnak kb. nem? akkor minek ez a cirkusz?
    Kell meg egy ket rokonnak valamilyen allas? pl. visszafoglalkoztatasi eldontoskodesi alkalmazotti?HIBBANT AGYAMENT BANDA

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. bocs. ugyanannyi

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Eddig nyugdíjat kaptak, ezután minimum ugyanannyi munkabért? Ennek a világon semmi értelme, hiszen a munkabér után adókat-járulékokat kell fizetni (a foglalkoztatónak, tehát az államnak!), így a teljes bértömeg+ a ruha és egyéb felszerelések összköltsége sokkal több lesz, mint ha csak nyugdíjat fizetnének!
    Méghogy ez megtakarítás!
    A frászt! Egyszerű cezarománia és totál hozzá nem értés!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. 3×20%-os nyugdij csökkentés,az nem ugyanannyi nyugdijat jelent…..
    És mig a nyugdijasnak nem kell dolgoznia a nyugdijáért,mert azt már befizette,amig dolgozott!
    Addig a visszafoglalkoztatottnak kell dolgoznia,ugyanannyi,vagy 3×20%-al csökkentett járadékért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Olah Zsuzsanna! Szebb napot!
    EZ SÚLYOSABB!!!!!!!
    Még egy FOGALOMMAL KELL MAJD MEGISMERKEDNI
    MKK!!
    Munkafelügyelőket Kiképző Központ!
    MINDEN 62 év alatti kényszermunkára ítélt EMBEREKET KELL MAJD FELÜGYELNI, MUNKÁJUKAT IRÁNYÍTANI!
    NEM AKAROM ELHINNI, KÉPTELENSÉGNEK TARTOM!
    GONDOLJUNK BELE, MI LESZ ENNEK A VÉGE!!!!
    EZT NEM!
    EZ ELLEN MINDEN JÓZANUL GONDOLKODÓ EMBERNEK TILTAKOZNI KELL, HATÁROKON BELÜL ÉS KÍVÜL!!!!!
    EGY BIZTOS!
    INKÁBB DOLGOZOK KÉNYSZERMUNKÁSKÉNT, MINT DOGOZTATOK!!!!!!!!
    ÖRÜLTEK HÁZA!!!!!!!!!!!
    SZERINTEM EZ POLITIKAI B Ü N C S E L E K M É N Y !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Mostanában a kövek között nőtt füvet kapáltatják ki a közmunkásokkal. Az ilyen “produktív” munkák nagy hasznot hoznak a gazdaságnak — gondolom.
    Ebből is látszik, hogy remek közgazdász politikusaink vannak.
    Ebben az országban csak a politikusok, csalók, szélhámosok kereshetnek sok pénzt munka nélkül. A fillérekért keményen meg kell dolgozni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Ha már olyan “rendpárti” törvényeket hoznak, akkor először körül kellene nézni a nagy világban, hogy máshol hogyan is csinálják ésszel. Ezeknek pénz, pénz és pénz kell! Nagyon sok! A bugyuta fejükből csak a megvonás, elvonás pattan ki, felrúgva és megsértve, törvényesen szerzett jogokat, törvényeket.
    Pl. ötlet Canadából, USA-ból:
    - településeken, városokban a magánházak, villákhoz tartozó környezet, ha elgazosodik, szemetes, stb… akkor a helyi önkormányzat, vagy tisztasági cég kivonul (fűnyíróval, gyepmesterrel, szemetesekkel stb..) és rendbeteszi a környéket, természetesen szép magas számlával a tulajdonos felé, amit köteles 8 napon megfizetni. Nem ám az össznépi adóból!
    - kutyapiszok el nem távolítása esetén akár 200 dolláros bírság. Bár én házikedvenc vagyok, de jogosnak találom.
    Oly sok közterület fenntartó sétál az utcákon nálunk. Mondom sétál.
    - Autók százai (közöttük sok milliósak) parkolnak “rokkantkártyákkal”, mert nekik csak ilyenre fussa . Észre sem veszik, vagy nem akarják, mert ezek valakinek a valakijei. Tabuk! Ezt tőlük hallottam, mikor egyszer rákérdeztem.
    Arról nem beszélve, hogy visszaélnek a “rokkantkártyákkal”. És nem a szerencsétlen rokkantak, hanem főleg a tehetősebb réteg.
    - Lázás – “lézer”jánosokat több százres bírsággal súlytanám!
    - A focipályákhoz irányított rendvédelmet kiszámláznám, nem pedig az adófizetőkkel fizettetném a károkkal együtt. Talán akkor ki tudnák fizetni a rendőrök túlóráját és WC papírra is futná.
    Lehetne még sorolni!
    Szóval, ha valakinek lenne hasonló ötlete ésszerű pénzbeszerzésre, közölje!
    Ne a szerzett jogok visszavételétől akarjanak pénzhez jutni, hanem álljanak elő értelmes, jószándékú ötlettel! Igaz ez azért munkaigényesebb, mint a fidesz jelenlegi elképzelése. Persze az adócsökkentési programjuk visszaállítása lenne a legelső! Sok milliárd forintja lenne, maradna az országnak!
    Ja! A munka nemesít, igaz fideszesek????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. A munkaterület körül lesz véve szöges drótkerítéssel? Akkor azt hogy hívjuk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Nem problem, kicsi munka, johet hasza!
    …malenkij robot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Hát én az előző hozzá szólásomhoz képest,már pozitívabban látom ezt az egész marhaságot.
    Mert milyen szép és felemelő lesz,mikor reggelenként vidám nótaszóval vonulnak a közmunkások egyenruhás rendőrrel élükönaz utcánkon.Mi pedig meghatottan integetünk nekik,visszafelé ugyan ez csak nótaszó nélkül.
    Ugye milyen gyönyörű lesz.Nomális vagyok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Orbán András Lajos

    A bilincset a Sintér Sanyára tegyétek ha visszahívnak benneteket, már kiérdemelte!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. A visszafoglalkoztatottak onnan kapják fizetésüket, ahova sikerül visszafoglalkozniuk. Mentesül a nyugdijkassza !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Meg lettem vilagositva kedves kommentelotarsaim! Koszi.
    Most mar csak azt nem tudom sirjak-e vagy nevessek? Remes!
    Abban pedig egeszen biztos vagyok, hogy ezek a jobbnal- jobb kormanyotletek csak surusodni fognak megnyugodni sosem fogunk, mindennapra jut egy adag vernyomasemelo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. ………… minden napra……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Intézményesített szado-mazo rituálé az egész. A végén még a Kovi is beszáll. Persze csak akkor, ha a Skála Kópé megengedi.
    Érdekel, hogy ezt is Uniós pénzből finanszírozzák-e?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. bruckenbacker kapitány

    Csendesen megjagyzem, az átlagember napi 5500 FT- plafonig kaphat betegállományi ellátást, míg itt -igaz sokaknak nem nagy a fizetésük, de 90%.Ez nem azt jelenti tőlük irigylem, de aki sokat keres és arányában sokat is fizet a költségvetésbe annak is arányosan kellene kapnia pl. és egy alsó szint, ami a minimum kellene legyen. Ugye senki nem gondolja, hogy 5500 Ft-bó élni kölcsöbnt fizetni r stb-t lehet.
    Visszatérve a fegyveres testületi dologra azért valljuk be van aki nem jogosan ment ott is nyugállományba, van aki viszont az kellene legyen, mégis dolgozni fog kényszerből.
    Valahogy valóban kellene rendezni a fegyveres és rendvédelmiek helyzetét is a sok kiváltságból a jogos etikailag is magyarázhatót megtartani átgondolni, megvizsgálni és csak akkor hozzányúlni, ha a hatástanulmányokkal alátámasztott megoldások olyanok, hogy eredményük társadalmi szempontból is pozitív az egyén részéről meg a lehető legkisebb sérelemmel jáűr.
    Ha már a takarékosság a cél.

    Bonyolult egy dolog maga a társadalom szövete…

    De ehhez ugye nem fülkeforradalmári arrogáns cezarománia kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. bruckenbacker kapitány

    Előző hsz-emhez kiegészítés az, hogy a szerzett és gyakorolt jogok egyáltalán a józan, logikus államigazgatást(de írhatnék országot, akár)
    megszervezni és működtetni kell nem szétvetrni.
    Cél a nyugdíjkassza tehermentesítése illetve az önkényuralom kézivezérelhetőség egy egyre szűkebb politikai elit és holdudvara részére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Miamare!
    Azt mondod: “A munka nemesít, igaz fideszesek????”
    Nekem erről sajnos egy történelmi párhuzam, az “Arbeit macth frei!” felirat jut az eszembe… Csak nehogy ők is kitegyék a kapu fölé! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Orbánék nem TELJESEN hülyék, joggal építenek a magyarokra általában jellemző SI (sárga irigység) faktorra, tehát arra, hogy sokak szerint habzsi-dőzsi a nyugdíjas rendőrök élete, és miért legyen nekik jobb, mint másnak? Dögöljön meg a szomszéd tehene is!
    Megtakarítás ebből nem lesz, sőt többe fog kerülni a leves, mint a hús (2 rend váltóruha? 1 téli – egy nyári? a cipő “ruhának” számít?? – táppénz ha a napon megüti a guta, fizetett szabadság….)
    Ha ezt a volt rendvédelmiekkel meg lehet tenni – akkor bárkivel is meg lehet tenni. Aki nem látja, hogy ez a főpróba a TÖBBI nyugdíjas szorongatása előtt: az azt kapja, amit a szavazatáért megérdemel. “Ahogyan szavaztál – úgy segítsen Isten”
    Persze Pintér nyilatkozatának legőszintébb és legarrogánsabb mondata csak nálunk hangozhat el “következmények nélkül”:
    “Az Alkotmánymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy az mindenképpen elfogadásra kerül…”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Egyébként meg nem börtönre, hanem kényszermunkára fog hasonlítani a közmunka, ha a munkát végzőkre egyenruhás rendőr fog vigyázni. Gondolom
    Kövér Szilárd nyomdájában már készül a SAS behívó kliséje is. Mit lehet tudni?
    Az orbánlevelezés kinyomtatása mellett az is jó üzlet lehet.
    Azt persze meg sem kérdezem, hogy volt-e a párszázmilliós levelezés kinyomtatására közbeszerzési eljárás. Hiszen az ELSŐ intézkedéseik egyike volt annak mellőzése, ha “O)rbán úgy látja jónak”
    És úgy látta (van-é valaki, akinek ez meglepi?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos