Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Országgyűlés Hivatala szerint nem loptak 2011. május 20. péntek 19:03 | Rákócza Richárd Forrás: MTI, AN

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Országgyűlés Hivatala szerint nem loptak

Budapest – Az Országgyűlés Hivatala visszautasította annak a fotográfusnak a “rosszhiszemű magatartását”, aki azzal vádolja az Országgyűlés elnökének kabinetfőnökét, hogy megsértette a szerzői jogait, amikor engedély és ellentételezés nélkül készíttetett másolatot az egyik művéről. A fotós fenntartja állításait.

Az Amerikai Népszava internetes oldalán csütörtökön arról írt: Veress Lászlónak, Kövér László kabinetfőnökének megtetszett Páczai Tamás fotográfus Trágyadomb című képe, amelyet az Országgyűlés által meghirdetett Együtt-lét – hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében című nemzetközi fotópályázaton állítottak ki – emlékeztet a Magyar Távirati Iroda. – A lap szerint a kabinetfőnök ki akart akasztani egy kópiát az irodájában. Az alkotó ehhez hozzájárult, azzal a feltétellel, hogy a másolatot ő maga készíti el meghatározott paraméterek mellett, a mű ára pedig hetvenezer forint. Az újság azt írta: Veress László ezt az árat sokallta, és egy darabig nem is válaszolt az ajánlatra. Amikor Páczai Tamás rákérdezett, azt a választ kapta az EU-elnökség parlamenti kulturális programjainak koordinátorától – aki Veress László nevében járt el –, hogy a megszorítások miatt a kért összeg kifizetésére nincs mód.

Az Amerikai Népszava értesülése szerint a Hollandiában élő fotós a választ tudomásul vette, hazalátogatásakor azonban megtudta, hogy egy budapesti fotólaborban az ő engedélye nélkül rendeltek két példányt a munkájából. A laboránsok arról tájékoztatták, hogy hetekkel azelőtt a fotó szkennelt verziójából két kópiát készítettek a korábban Veress nevében eljáró koordinátor megrendelésére, a számlát pedig az Országgyűlés Hivatala nevére állították ki 2011. április 8-án. A lap szerint a fotográfus ezután a koordinátornak és Veress Lászlónak is e-mailben jelezte, hogy igényt tart a jelzett összegű honoráriumra, továbbá arra, hogy az eltérő méret és nagyítási mód miatt a szakmai hitelét rontó kópiákat juttassák el neki, ő pedig gondoskodni fog arról, hogy a képek megfelelő minőségben eljussanak Kövér László kabinetfőnökéhez. Az újság tudomása szerint a fotós erre érdemleges választ eddig nem kapott.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttatott. Ebben az áll: a hivatal tárgyalásokat folytatott Páczai Tamással a “Trágyadomb” című fotó felhasználási jogáról, annak ellenére, hogy a pályázati kiírás szerint a pályázaton résztvevő alkotók “lemondtak szerzői jogaikról az Országgyűlés Hivatala javára”, és hozzájárultak ahhoz, hogy a hivatal publikációkban a képeiket térítésmentesen használja.

E tárgyalásokat nem a kabinetfőnök, hanem az Országgyűlés Hivatalának illetékes munkatársa folytatta le – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: az alkotó még a tárgyalások lezárulta előtt fordult a sajtó nyilvánosságához, és “érthetetlen módon” szerzői jogainak megsértésével vádolta az Országgyűlés kabinetfőnökét – áll a közleményben.

“A fenti rosszhiszemű magatartást az Országgyűlés Hivatala visszautasítja: ezen magatartás miatt – mely illeszkedik az egyébként szakmailag sikeres kiállítást ért sajtótámadások sorozatába – az Országgyűlés Hivatala nem kíván szerződést kötni, és az alkotó rendelkezésére bocsátja a nyilvános pályázatra beadott fényképek kópiáit” – olvasható a közleményben, amely azzal a kijelentéssel zárul, hogy “az Országgyűlés Hivatala ezzel az ügyet lezártnak tekinti”.

Páczai Tamás az Amerikai Népszavától értesült a közlemény szövegéről, és hivatkozik a www.egyuttlet.eu honlapon szereplő pályázati kiírásra, melynek értelmében „A pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék. A díjat felajánlók a pályázat promóciójához kapcsolódva jogdíjmentesen használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.”

„Jómagam már áprilisban lezártnak tekintettem az ügyet, amikor megkaptam az elutasító e-mailt”, közölte lapunkkal Páczai. „Ebben az áll, hogy az ország nehéz helyzete miatt most nem tudnak a fotókért pénzt adni. Ezt én udvariasan tudomásul vettem, és ezzel lezártnak tekintettem a tárgyalási folyamatot. A térítésmentes használat joga, mint az a szövegből világosan kiderül, arra vonatkozik, hogy a pályázathoz kapcsolódó publikációkban és a honlapokon megjelenítsék. Véleményem szerint nem minősül publikációnak, ha az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke az irodája falára akarja kiakasztani a nagyított és bekeretezett képet. Az már műalkotásnak minősül.”

A Hollandiában élő, rövidesen Budapestre készülő fotós hozzátette: „Szeretettel várom a kabinetfőnök urat a Bozgor című kiállításomra a Mai Manó házba (Magyar Fotográfusok Háza).”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 11 szavazatból)
Az Országgyűlés Hivatala szerint nem loptak, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. A trágyával mindig is nehéz volt dolgozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  2. …”Veress Lászlónak, Kövér László kabinetfőnökének megtetszett Páczai Tamás fotográfus “Trágyadomb” című képe, amelyet az Országgyűlés által meghirdetett Együtt-lét – hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében című nemzetközi fotópályázaton állítottak ki “…
    Hááát kinek a pap, kinek a papné.
    Nekik a trágyadomb tetszett. Ők tudják miért. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. Ejnye-bejnye!
    Erre mondják: “ha már füllentesz, úgy tedd, hogy füle, farka kikerekedjen belőle!” Eddig csak illegális másolatkészítésről volt szó, de immár kiderült, hogy valaki a szerző tudta, felhatalmazása nélkül (nyilván sajátjaként) pályázott az elorzott képpel!
    Ez egyre kacifántosabb!
    Mi lesz ennek a vége?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  4. Kisajátítás! Lesz ennek még folytatása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Annyit kellett volna mondani, itt a pénz, tévedtünk, bocsi, vond vissza és jó utat Hollandiába. Erre nem voltak képesek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  6. Hetvenezren múlik a költségvetés, amikor csak az átkeresztelési őrületre milliárdok folynak szanaszét?!
    Ezek után joggal változtathatnák a címet “Országimázsra”, esetleg “Önarcképre”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  7. A treágyadomb ugyan helyére került. Jelen állapotában az ország háza egy trágyadomb.Tele van trágyával. Ez a trágya banda már hozzászoktt, hogy nekik mindent szabad. A trágyadomb miatt tessék kérem az alkotmányt (a jelenlegi még az, bár már ronggyá zülleszttték) módosítani. Képviselői indítvánnyal.A fidesz országában a lopás így szokás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  8. Orbán András Lajos

    A trágyadomb ott van az országházban a főkanásszal a köteles lacával együtt , így minden a helyén van……..Már csak a művész felháborodását nem értik a nagyeszű ,,politikusok,, ez is olyan mint a nyugdíj elvétel, ,,nekünk kell elvesszük, oszt. jónapot,, hát ez a pofátlanság teteje!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  9. Hát ha ez tetszik nekik, hadd vigyék!
    Sose legyen más perspektívájuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  10. Nem értem a címet.
    Persze, hogy nem loptak. Megvédték, mint a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  11. Arcátlan pimasz tolvaj csürhe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Be kell perelni a kabinetfőnököt is, az országgyűlési hivatalt is. Ha nem teszi a fotós, akkor megérdemli, hogy ellopták tőle, és akkor tök fölösleges rinyálnia.
    És ha egy ilyen országba visszatér…. és ha szeretettel viseltetik egy Kövér kabinetfőnöke iránt, akkor se rinyáljon.
    Ez egy ilyen ország volt mindig, de most még ilyenebb.
    Egyszerűen nem is értem, hogy most akkor mi a művész úr problémája. Hacsak nem egy kis marketingfogás az egész, hogy több figyelem forduljon felé.
    .
    De én a kabinetfőnök helyében egy kicsit aggódnék. A főnöke és annak a főnöke, egészen orbán nagyfőnökig nem biztos, hogy lenyelik a burkolt kritikát. Lehetséges, hogy kivágják, mint macskát. A trágyadombos képeivel együtt.
    A trágyadomb pedig marad a helyén. Természetesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. Elkommunizálták a trágyadombot. ( is )
    -
    Nade ez meg mire kellett nekik ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Páczai Tamás fotográfusnak igaza van. Az idézett pályazati kiírás szövegrészt nem lehet az Országgyűlés Hivatala által értelmezett módon értelmezni. Azt hiszem azonban, hogy ebben az esetben nem szövegértési problémával állunk szemben, hanem azzal az arroganciával, ami a fülkeforradalmárok tevékenységét jellemzi: Mi mindent megtehetünk, mert minden játékszabályt úgy alakítunk, mindent úgy értelmezünk, ahogy a mi haszonéhségünk megkívánja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Akár elloptátok, akár “államosítottátok, akkor is minden jóérzésű polgár sz.rik a képetekre!

    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Ricsi!
    Csak úriember képes olyat mondani, hogy “bocsánat, tévedtem!” Hol látsz Te ezek közt akár csak egyetlen úriembert is? Az utolsók az öreg Boross (Hóbagoly) Péter, meg Antall József voltak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Nem loptak,csak átrendezték a “tulajdon viszonyokat”…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. balkáni lótólvaj-mentalitás. ragad, mint a bojtorján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Én nem ítélem el Veress László képlopását.
    Van ízlése és remek asszociációs képessége. Lehetett volna találóbb képet kifüggeszteni a hivatali szobájába ?
    Emlékezetem szerint valaki beszélt már egy disznóól takarítási akcióról, talán a trágyadombot is ideje lenne már eltakarítani.

    Tényleg, nem látom tisztán, ki is áll olyan büszkén a trágyadomb előtt ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Én nem emlegetném Boross Pétert példaként. Aki hathatós segítséget adott a 298-as parcella újnyilas kegyhellyé alakításához és fenntartásához – állami pénzek és közhivatali hatalma segítségével, és azóta is védi ezt az állapotot foggal és körömmel, egyengetve ezzel Magyarország újfasizmus felé vezető útját, és a “bocsánat, hibáztam” belátás még futó gondolatként sem legyinti meg, azt én nem állítanám példaként, mint úriembert. Ehhez képest holmi kis lopás bagatell. Boross “úriemberségéről” gazdag dokumentumtár található itt: http://298.nolblog.hu/tags/Boross_P%C3%A9ter/
    .
    Az úriembert nem egyedül a szavak teszik. Ha a tettek nem hitelesítik a szavakat, akkor azok a szavak legfeljebb a fotón látható domb építőanyagai lehetnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Hasonló a hasonlónak örűl.:-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Már az MTI sem fotózhatja Orbánt 2014. április 6. vasárnap

Fotózza le a szavazatát! 2014. április 5. szombat

A kockásinges és a felesége 2014. április 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos