Ronai and Ronai
AMERIKAI

Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop 2011. május 25. szerda 10:59 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop

Budapest – Mint arról beszámoltunk, „lezártnak tekintette” a múlt hét végén kirobbant képlopási ügyet dr. Veress László és környezete, nyilván a korszellemből kiindulva: mindent megengedhetünk magunknak, mert ez egy következmények nélküli ország. A megkárosított fotós, Páczai Tamás azonban bizonyítékokkal rendelkezik mondanivalója alátámasztására, és az Amerikai Népszava is megkérdezett egy szakavatott jogászt.

Az Országgyűlés Hivatala – védekezésével ellentétben – nem a Trágyadomb című Páczai-alkotás felhasználási jogáról kezdeményezett tárgyalásokat e-mailben a művésszel, hanem a dr. Veress László – Kövér László kabinetfőnöke – nevében eljáró Payer Beáta kisméretű nyomat készítéséhez kérte a fotós hozzájárulását.

A fotós feltételekhez kötötte az engedélyt, mondván, természetesen van rá lehetőség, hogy a kép Veress úr irodájába kerüljön, azonban a ‘nyomatkészítés’ feladatát szeretném magára vállalni, mint alkotó. A fényképeket nagy méretben, 7-es limitált szériában, ezüst-zselatin papírra nagyítva, aláírva készíti el. 30×40 cm-es méretben 100.000, 24×36 cm-es méretben 70.000 forintba kerül egy kópia. Jelenleg Hollandiában él és dolgozik. Május elején utazik haza, a Mai Manó házban nyílik egy kiállítása 12-én. A fényképet is 12-e körül tudná elkészíteni és eljuttatni a megrendelőhöz.

Normális érdeklődésre normális válasz, amelyet április 4-én írt a művész. A viszontválaszra azonban sokáig hiába várt. Április 18-én Páczai megeresztett egy újabb e-mailt, amiben azt írta, nagyon megköszönné, ha válaszolnának neki. Prübákta megértetni a Hivatallal, hogy műveit nem adhatja ingyen, mert ez a kenyérkeresete. Ekkor még nem tudja, hogy a képét már ellopták: az Országgyűlés Hivatala illegálisan kópiát rendelt belőle. Hogy Payer Beáta mit tudott, mit nem, azt legfeljebb sejthetjük, mindenesetre április 18-án ezt válaszolja, erre nincs keret.

„Azzal is tisztában vagyunk, hogy az alkotásoknak ez a megközelítő ára. Azonban a fent említett  okok miatt rossz lenne az optikája, ha a kabinetfőnök úr közpénzből most szépítené a hivatalát amikor minden forintnak többszörösen megvan a helye.”

Szívszaggató tud lenni, amint egyes politikusok ennyire szívükön viselik az adófizetők pénzének sorsát, ráadásul úgy, hogy még túl is vannak közben hajszolva. Annyi könnyet hullattunk, hogy ki is fogytunk vagy tizenkét tucat batiszt zsebkendőből. Kikezdhetetlen indoklás, Páczai bele is nyugszik, megköszöni a választ és megjegyzi, a a mai magyar valóságban akkor is rossz lenne a kabinetfőnök úr optikája, ha magánemberként vásárolná meg a képet.

Nem sokkal később azonban tudomást szerez a lopásról. A körülményekhez képest higgadt felszólító levelet ír, amelyben azt kéri, hogy a labortól megrendelt két példány szerzői jogdíját részére megfizetni szíveskedjenek, és mivel a két kópia az eltérő méret és nagyítási mód miatt rontja szakmai hitelét, azokat legyenek kedvesek részére visszajuttatni. Ez esetben természetesen gondoskodik arról, hogy a két fénykép megfelelő minőségben elkészüljön.

Erre már semmiféle válasz nincs – ezután fordult Páczai az Amerikai Népszavához.

A Hivatal megsértődött, rosszhiszeműnek nevezte a fotóst, jogi klauzúlákra hivatkozott, majd kijelentette, hogy a maga részéről lezártnak tartja az ügyet.

„A történtek fényében rágalmazásnak tekintem, hogy magatartásomat rosszhiszeműnek minősítik”, jelenti ki Páczai Tamás. „2011. május 13-án megkértem Payer Beátát, hogy a lehető leggyorsabban magyarázzák meg, hogy szerezték meg, és mi történt Trágyadomb című fényképem hozzájárulásom nélkül készített másolataival. Érdemleges választ egy hétig nem kaptam, ezért május 19-én a nyilvánossághoz fordultam.”

Hallotta már, főnök úr?…

Az Amerikai Népszava olyan szakjogászt kérdezett meg az ügyben, aki nyilvánosan csak anonim nyilatkozhat, de számos szerzői jogi vitában járt már el. Véleménye szerint még csak határesetről sincs szó, nem kérdés, hogy Páczainak pénz jár. Mivel az összeg egymillió forint alatti, fizetési meghagyást érdemes beadnia – ezt bármelyik közjegyzőnél megteheti –, de pontosan tudnia kell, kivel áll szemben:

„A Lab4Art által a nagyításról kiadott számlán szereplő természetes vagy jogi személy a kötelezett”, közölte a szakjogász. „Lévén szó fizetési meghagyásról, ebben az esetben a kötelezettet, a későbbi alperest terheli a bizonyítási eljárás.” A szakember mellesleg úgy látja, érdemes a fizetési meghagyást egy hetvenezer forintnál lényegesen magasabb összegre kiállítani.

Egyelőre nem biztos, hogy Páczai ezt a megoldást választja, és azt sem döntötte el, tesz-e rendőrségi feljelentést lopás miatt ismeretlen tettes ellen. Arra a kérdésre, hogy ő is lezártnak tekinti-e az ügyet, mint az Országgyűlés Hivatala, határozott nemmel válaszol:

„Az ügyet nem tekintem lezártnak. Szeretném tudni, hogy az Országyűlés Hivatala mikor és hogyan adja nekem vissza a hozzájárulásom nélkül készített kópiákat megsemmisítésre. Amennyiben ez megtörténik, szeretném megajándékozni Trágyadomb című fényképem egy aláírt művészpéldányával – artist proof, a művész tulajdonában maradó limitált példányszámú kópia, mely felett szabadon rendelkezhet, de kereskedelmi forgalomba nem bocsájtható – az Országgyűlés Hivatalát.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Naná, hogy lezártnak tekintik az ügyet.
    Hiszen egyre kényelmetlenebb lesz számukra az ügy.
    Legszívesebben azt vették volna, ha ki sem pattant volna.
    Csak hát akkor előbb kellett volna gondolkozni, úriember módjára viselkedni. (Bokacsattanás, bocsánat, hibáztam, fizetek, oszt jónapot.) De hát ehhez intelligencia, stílus kellett volna…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  2. Nem hivatalos forrásból értesültem, a kép bal oldalából levágtak 2 centut és átnevezték “Brigádgyűlés”-nek.
    Így már minden rendben van, nem azonos az eredeti művel, szabadon használható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Csak azt nem értem, hogy mit problémáztak már az elején ezzel az egésszel? A diszes fitymasz-frakciót összegyűjtötték volna az önkormányzati kompániájával egyutt és összeállították volna egy kép erejéig, simán odaírhatták volna a kép alá “Trágyadomb”. Még talán ezt a jóüravaló erdélyi embert sem kellett volna előkeríteni hozzá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  4. Szerintem össze kéne hivni a diszes kétharmados kompániát,hogy mivel magyar a kép készitője igy a magyarország tulajdona a kép. Oszt jónapot. De jó képet vállasztott,pont hozzájuk illőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  5. Régi mondás: “akit szar körülmények között találnak, szarnak is nézik” – tisztelt Dr. Veress László államtitkár úr!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  6. Nem ég a bőr a pofátokról?
    Most, az Amerikai Népszava nyomán, megtudja a világ, hogy micsoda szánalmas, kis stílű, tolvaj banda a tiétek!
    Már egy fotóművésztől is loptok!
    Lám, ez a parlamenti elit fidesz frakciója!
    Ez a fülkeforradalmi 2/3!
    Hogy ki a vezér?
    Hát a szépreményű orbán, aki soha nem hazudik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (26 szavazatból)
  7. miezittenkérem?

    Az adóbevallásomat és az adó megfizetésének ügyét a magam részéről lezártnak tekintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  8. Ha a cím alatti képtől eltekintek, akkor a háromból melyik viseli a trágyadomb címet? Csak nem a középső?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Bocsánat, mellényomtam: természetesen Trágyadomb, Nagyan nagy betűvel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Mit várunk egy tehéntejen nevelkedett Kövér bagázstól? A TISZTESSÉG, BECSÜLET nem Fityisz kategória.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Pont ez a kép hiányzott a falról? Rakják fel Magyarország térképét, mivel az országot is lopják. Így van emberek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Pedig már annyi szarért fizettett a Hatalmonlévő…miért pont ezért nemakar ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Na nehogymá a fagyi visszanyaljon! Nehogymá a kis fotóska mondja meg mit tehetnek a 2/3-osok! Hisz megkapták a felhatalmazást, a zemberektől, nahát! Érthető? Na azért!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Én már semmin sem tudok meglepődni!
    Biztos sokan emlékeznek még a fidesz első uralkodásuk idején Nemeskürty István megrendelt Róth Istvántól egy életnagyságú 5×2,60 olajfestményt az Orbán-kormányról.
    A festő Hollandiából hozatta a vásznat és a legjobb minőségű festéket. Egy éven át dolgozott vele, s 2001-ben fejezte be. A megrendelő fizetség helyett azt közölte a festővel, hogy kortörténeti dokumentumnak is tekinthető, de ő nem tud segíteni az elhelyezésében. Sokáig Pestszentlőrincen volt a freskó, nem tudom mi lett a sorsa.
    Kende Péter: Az igazi Orbán c. könyvének a borítólapján látható a festmény. Interneten is elérhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Orbán András Lajos

    Ez a takonyorrú mélymagyar köteles Laca utasította ,,rendre,, tegnap az MSZP. képviselőket, hogyan viselkedjenek az Országházban, volt bőr azon a ronda pofáján!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Nevezzük át a képet a következőre, természetesen a fotós engedélyével: A fityesz 1 éves kormányzásának eredménye, előtérben a vezír, háttérben a munkája”!!
    A TRÁGYAHALOM ŐR!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Természetesen álruhában, mert nem meri vállalni a sajátját!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. A szerző helyében ,fölajánlanám a zembereknek , hogy mindenki lássa ,mit művelt ez a banda egy év alatt .A kép címe ” Dicső , egy évünk eredménye ! “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Van egy régi mondás:
    Sokat kell lopni,csalni,hazudni,hogy becsületesen meg lehessen élni.
    Örök érvényű…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Szabadrabló üzemmódban a Fidesz 2014. január 8. szerda

Tolvaj az ország miniszterelnök-helyettese 2012. december 8. szombat | AN

Orbán földtörvénye a frakció homokozójában 2012. november 5. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos