Ronai and Ronai
AMERIKAI

Már csak 4 nap van hátra a világ végéig 2011. május 16. hétfő 22:04 | Rákócza Richárd Forrás: AN, AP

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Már csak 4 nap van hátra a világ végéig

San Francisco – A világvégét, vagy legalábbis annak kezdetét május 21-re jósoló amerikai igehirdető, Harold Camping ellenfelei részben arra hivatkoznak, hogy a keresztény tanítások értelmében az igazak elragadtatása és az Ítélet Napja között Krisztus ezeréves földi uralmának kell következnie. A campingi eszkatológia szerint azonban csak öt hónap lesz a kettő között.

Az ezeréves átmeneti időszakot az úgynevezett millenarista keresztények a Jelenések könyve 20. fejezetének szimbolikájára alapozzák, az őket eretneknek tartók szerint tévesen. Az ezer évig fennálló földi messiási országról szóló elképzelés lényege, hogy Jézus Krisztus második eljövetele után 1000 éves földi birodalmat alapít, ahol földi boldogságot biztosít választottainak. Ezután a Sátán három és fél napra visszakapja a hatalmát, melyet megtör az Utolsó Ítélet, s csak ekkor jön el Isten végleges uralma.

Az elgondolást bizonyos katolikus tanokkal keverve, meglehetősen perverz formában tette magáévá a huszadik században egy nagyon is evilági hatalom.

Ezeréves Birodalomnak is nevezték egy ideig a hitlerista Harmadik Birodalmat, ami azonban szerencsére csak tizenkét évig tartott – igaz, ez is elég volt ahhoz, hogy világvégéhez hasonlatos állapotokat produkáljon. De miért hívták Ezeréves Birodalomnak?

A kérdésre a keresztény tanításokban keresendő a válasz. Nem azért, mintha a kereszténységhez bármi köze lenne, de a hitlerizmus mindenféle misztikus elméletből, ideológiából, vallásából kotyvasztotta a maga álmítoszát. Hit ler egyébként nem hitt a kereszténységben, kifejezetten okkultizmussal foglalkozott, ami durván bibliaellenes.  Ám maga az átvett kifejezés, a millenarizmus egy ideig szerves része volt a nem egyszer misztikumba hajló náci filozófiának, amely a Nagy Károllyal kezdődött Szent Római Birodalmat mint első germán államalakulatot az Atyának, a Hohenzollern-dinasztia által uralt, 1871 és 1918 között fennállott császárságot a Fiúnak feleltette meg.

Míg a másfél évtizedig létezett weimari köztársaságot a náci rend afféle történelmi elkorcsosulásnak tartotta, és még csak nevén nevezni sem volt hajlandó – következetesen Systemnek, „Rendszernek” hívták ezt az időszakot –, addig a Harmadik Birodalomban maga a Szentlélek testesült volna meg.

A „Harmadik Birodalom” kifejezés Arthur Moeller van der Bruck hasonló című könyvéből származott, amely 1923-ban jelent meg. A szerző, aki úgy gondolta, az általa vizionált államalakulat ezer évig marad fenn („Tausendjähriges Reich”), találkozott Hitlerrel és társaival. Nem sokra tartotta őket; uralomra jutásukat nem érte meg: 1925-ben elhunyt.

Az 1933-tól kiépülő totális állam magáévá tette mindkét elnevezést, noha az informális Harmadik Birodalom kifejezés csak 1939-ig volt használatos, akkor központilag betiltották, a sajtó köteles volt a Német Birodalom, Nagynémet Birodalom, illetve Nemzetiszocialista Németország elnevezéseket használni.

A Harmadik Birodalom korai korszakának szellemétől nem volt idegen az az elképzelés sem, hogy Hitlert német Messiásnak tartsák, különösen az őszi napforduló idején Nürnbergben tartott látványos pártgyűlések okán.

Maga Hitler is hivatkozott az ezer évre, így használta a kifejezést az 1937. november 27-én tartott beszédében, amikor bejelentette Berlin átépítésének terveit: „…ezeréves várost építünk, amely illő egy ezeréves néphez, amely ezeréves történelmi és kulturális múlttal rendelkezik…”

A mindenféle egyházat elvető Harold Camping és az általa vezetett Family Radio nem híve annak az elképzelésnek, hogy a végítélet előtt Isten ezer éves földi uralma jön el. Álláspontjuk szerint a vég kezdete négy nap múlva lesz, és még azt sem biztosan látjuk meg.

Tartsuk nyitva a szemünket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Már csak 4 nap van hátra a világ végéig, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Kérem a tisztelt Mr Camping urat, hogy a vagyonát utalja át gyorsan a számlámra, neki úgy sem lesz szüksége rá.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. É már nagyon várom ennek a világnak a végét. Hátha az új világ jobb lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. miezittenkérem?

    “Álláspontjuk szerint a vég kezdete négy nap múlva lesz, és még azt sem biztosan látjuk meg.” – nem fideszes propagandáról van szó? Öt nap múlva majd kijelentik, hogy igazuk volt, megvolt a világvége, csak nem láttuk meg. Hasonlóan a fidesz választási ígéreteihez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Heribert Illig kutatásai szerint, úgy oldották meg Krisztus ezeréves birodalmának eljövetelét, hogy kr.u.700 -hoz (utólag, azaz visszamenőleg!) hozzá adtak mintegy 300 esztentendőt. Történelmet is írtak ehhez az időszakhoz úgy, hogy kitaláltak személyeket – mint pl. Nagy Károlyt – műtárgyakat, és biznyos építészeti emlékeket felruháztak e kor eklatáns példáiként … Na és természetesen iratokat is “produkáltak” e kitalált középkorhoz, hiszen e hamisítás központjai Európa kódex irodái – a kolostorok – voltak. A kutatások ebből a korszakból nem találtak településeket és az azokhoz tartozó leleteket sem…
    Mind e gigantikus hazugságot csak azért követték el, hogy elmondhassák, hogy az eljövetel pont kr.u. 1000-ben következik, ill következett be, ami már csak azért sem biztos, mert Jézus születése sem datálható teljes pontossággal. Sem napra, de még évre sem. Csak mást ne mondjak Heródes, Jézus születése előtt már 4 évvel halott volt.., de a szökőévek és Föld precessziós mozgása is tarthatatlanná teszi az ilyen ( pl. világvége) számításokat. Akkor ez a Camping hogy a fenébe számolhatta ki napra pontosan? Az egész pusztán számmisztika.
    sk.
    ui: Évezredek alatt több száz féle időszámítás létezett (néhány helyen még ma is eltérő). Ezek összehangolása nem volt könnyű, erő és hatalom is kellett hozzá…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Világvége annyiszor hallottam már minden honnan e szót de nincs mögötte semmi
    ráfogták a Majákra Nostredamusra és nem következett be sose
    de ami bekövetkezhet világ égés esetleg a második Pangea
    egy erős napkitörés utáni óriási áram szünet a földön

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Remélem Harold Camping nem valami ál-próféta.Mert ha nem hinni lehet jövendölésében.Valóban ez a világ gonoszságban fetreng,megérdemli pusztulását.A bűneink azok melyek elrohasztották,mint egy almát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A többség nem hisz a világvégében 2012. május 2. szerda | AN

A maják földjén is várják a világvégét 2011. december 21. szerda | RR

Mára ígért világvégét Harold Camping 2011. október 21. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos