Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A trón és a szószék 2011. április 6. szerda 5:41

  • Hozzászólások(195)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A trón és a szószék

Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete – ezzel a címmel számolt be az Index az új egyházi törvényről. A cím – nyilván nem véletlenül – bizarr, miután a Hit Gyülekezete a megalakulása óta küzd a „történelmi egyházak” pozitív megkülönböztetése ellen. Felmerül a kérdés, hasonló vehemenciával küzd-e a Hit Gyülekezete a felekezeti egyenjogúság megsértése miatt, ha ezúttal nem őket sújtja negatív megkülönböztetés, hanem ellenkezőleg: beléphetnek az eddig támadott „történelmi egyházak” csoportjába. Mivel még nem dőlt el véglegesen a vita a Fidesz és a katolikus egyház között, és nem végleges a döntés, hogy a karizmatikus kisegyház is „történelmi egyház” lesz-e, az is nagy kérdés. hogyan vélekedik majd a Hit Gyülekezete a „történelmi egyházak” különleges jogokkal történő felruházásáról, ha a gyülekezet mégsem lesz tagja a díszes társaságnak? Ebben az esetben ugyanis kevesebb jogokkal rendelkező felekezet lesz, és újra a diszkrimináltak és nem a kedvezményezettek csoportjába tartozik majd. Akkor újra jogvédők lesznek, vagy az önállóságukat már annyira elveszítették, hogy a Fideszt ebben az esetben sem bírálnák?

Ami történik, azért sem mellékes, mert ma Magyarországon úgy tudják a demokraták, hogy a Hit Gyülekezete által tulajdonolt ATV az egyetlen ellenzéki televízió. Ha azonban a Fidesz a katolikus egyház tiltakozása ellenére keresztülviszi, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” legyen, akkor már nehezen lesz tagadható, hogy a Hit Gyülekezete és a Fidesz között a választások előtt megkötött paktum ma is érvényben van. Ebben az esetben az ATV nagy szemfényvesztés, és alaposan rászedi a demokratikus oldalt. Sem a nézők, sem a közreműködők nem tudják, hogy egy nagy játszma (egy nagy átverés) részesei. Nem tudnak arról, hogy az ATV pontosan addig a határig megy el, ameddig a háttéregyeztetések alapján azt Orbán megengedi. Ha így van, őfelsége kedvenc ellenzéki csatornájaként becsapják a demokrácia híveit, akik nem tudják, hogy a csatornát gyakorlatilag a Fidesz (vagy a KDNP) székházából irányítják. Az ATV szerepe az lehet, hogy levezesse a társadalmi feszültséget, demonstrálja, hogy Magyarországon szabad a média. De még véletlenül sem megy el addig, ami már igazán sértené az Orbán-kormány érdekeit. Most már csak az hiányzik, hogy emellett még az is kiderüljön, hogy a pártpénztárnokon keresztül az MSZP-t is a Fidesz irányítja a háttérből. Mindenesetre könnyebben érthetők lennének a Magyarországon lezajlott folyamatok, ha kiderülne, hogy így van.

De a harc még nem dőlt el, és nem is ez lesz a végső. A Hit Gyülekezete és a katolikus egyház ősellenségek. Mutathat jó arcot a Hit Gyülekezete a katolikus egyház felé, de nemcsak az elmúlt évtizedek alatt elszenvedett sérelmek miatt, hanem saját évszázados integritásuk miatt is, a katolikus egyház soha nem fogja elismerni a Hit Gyülekezetét. Ha Orbán mégis lenyomja a torkukon a hiteseket, akkor az azt jelenti, hogy a kapcsolat még annál is szorosabb a kisegyház és a Fidesz között, mint amit eddig sejteni lehetett. Ha a katolikusok ezt mégsem engedik meg, akkor viszont a Hit Gyülekezete nem lesz „történelmi egyház”, de ott áll a demokráciai hívei előtt morálisan megsemmisülve. Azt ugyanis nem moshatja le magáról, hogy szívesen lett volna az, lefeküdt a Fidesznek, elárulta eddigi elveit és a sorstársainak tekinthető többi kisegyházat is (amelyekért azért soha nem hullatott igazi krokodilkönnyeket).

Akár így lesz, akár úgy, azt semmiképpen ne felejtsük el, amit Hack Péter volt SZDSZ-es parlamenti képviselő, jogász, a Hit Gyülekezete tagja mondott annak kapcsán, hogy a Hit Gyülekezete is „történelmi egyház” lehet. „Hack Péter korábbi parlamenti képviselő, a gyülekezet tagja az Index kérdésére elmondta, hogy valamennyi párttal folytattak megbeszélést. Az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban azon az állásponton voltak, hogy az 1990-es törvény betöltötte történelmi feladatát, biztosította, hogy az állam a rendszerváltás után semleges maradjon, és ne korlátozza a magyarországi hitéleti tevékenység kibontakozását. Hack szerint a Hit Gyülekezete számára elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között. A történelmi egyház kategória elnevezésével kapcsolatban voltak fenntartásaik, de elfogadták, hogy a kormányzat ragaszkodott hozzá. A tárgyalásokon egyelőre olyan részletkérdések maradtak tisztázatlanok, hogy milyen módszerrel bizonyítsák az egyházak híveik létszámát, ez ugyanis hivatalosan nem nyilvántartható, szenzitív adat.”

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mióta elkezdődött a fülkeforrradalom, és nagy erőkkel folyik a köztársaság, a demokrácia lebontása Magyarországon, ehhez hasonlóan cinikus mondat még nem hangzott el. Szeretjük leírni naponta, hogy a fideszes közszereplők közül ki és mikor írta ki magát a közéletből, ezért ne mulasszuk el megjegyezni, hogy Hack Péter ezzel a nyilatkozatával tette meg ezt. Amikor Hack azt mondja, hogy az 1990. évi IV. törvény „betöltötte történelmi feladatát”, akkor azt is mondja, hogy az állam világnézeti semlegességét, a felekezeti egyenjogúságot, a szabad vallásgyakorlást, a világnézeti szabadságot biztosító törvény töltötte be történelmi szerepét, már nincs rá szükség, idejét múlt, mehet a levesbe. Ezt a törvényt – nem nagy titok – a Hit Gyülekezete írta 1989-ben. Mindaddig volt fontos, amíg a Hit Gyülekezetét védte, de amint a Hit Gyülekezete is a kivételezettek közé kerülhet, a törvény idejét múlt lett, betöltötte történelmi szerepét, másokat már nem kell megvédenie. Ennyit a szilárd elvekről. Ennél kicsit morálisabb mércével rendelkezik a megtérésre váró pogány bűnös világ. Hack ezzel a cinikus megjegyzésével mondhatta volna azt is, hogy a köztársaság alkotmánya betöltötte történelmi szerepét, az Alkotmánybíróság is betöltötte történelmi szerepét, a médiatörvény is betöltötte, a jogállamról nem is beszélve. Volt egy történelmi szerepük, betöltötték. Jöhet a diszkrimináció, az egypárti alkotmány, jöhet a jogállam és a sajtószabadság eltörlése, ha mi nem az elnyomottak, hanem az elnyomók oldalán állunk.

Függetlenül attól, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” lesz vagy nem, ezek a végtelenül cinikus szavak elhangzottak. Ne feledjük, hogy annak az egyháznak a képviseletében, amely az egyetlen ellenzéki televíziót működteti. Azt ugyanis senki nem gondolhatja, hogy ez Hack Péter magánvéleménye. Hack magától ilyen ostobaságot soha nem mondana. Ő csak jellemtelen, de amúgy okos ember. Ez a gyülekezet hatalmi politizálása, nem az oltár (mert az nincs), hanem a szószék és a trón szövetsége. Ha viszont ez igaz, akkor az ATV úgynevezett ellenzékisége teljesen hiteltelen. Becsapják a nézőt, becsapják az ott dolgozó újságírókat, akik azt hiszik, hogy a sajtószabadság és a demokrácia ügyét szolgálják. Közben a Fidesz játszmájának részei, sorsukról végső soron a Fidesz dönt (leszámítva azokat, akiket csak az érdekel, hogy a szűkülő médiapiacon van még állásuk, és megkapják a fizetésüket; őket nem csapják be, ők bérmunkában szolgálnak fel, mint a pincérek).

Mindez nem közömbös: ha felmerül a gyanú, hogy az ellenzék televízióját a zsarolható és „kifizetett” Hit Gyülekezete révén az Orbán-kormány kontrollálja, akkor a demokrácia hívei nagy bajban vannak. Játékszerei a hatalomnak, amelynek a megdöntése lenne a céljuk. Az ne tévesszen meg senkit, hogy az ATV ma még messzire elmehet. Jelenleg ez is a Fidesz érdekeit szolgálja. Az EU-elnökség idejére még a médiatörvény hatályát is felfüggesztették. Július 1-jéig jobb, ha a szólásszabadság látszik. Utána más világ jön, az egész média elkezd majd hasonlítani a marslakókra emlékeztető közszolgálati médiára. Kicsit másképp, de hasonló helyzetben van a Klubrádió, amely a siralomházban várja, hogy a kereszténydemokraták az ebéd helyett mikor hozzák az akasztás előtt a papot az utolsó kenetre. Hacsak időközben meg nem nyugtatják az „udvart”, hogy semmiféle veszélyt nem jelentenek a királyságra. Meggyőzik a Vezetőt, hogy ártalmatlanok, nem fognak olyan forradalmi és történelmi szerepet betölteni, mint Mester Ákos és a 168 Óra a rendszerváltáskor. Akkor talán maradhatnak a siralomházban, ha a katolikus rádiónak találnak más helyet. De ez sem biztos.

A hatalmi kontroll jelének nem is azt tekinteném, ha néhány öreg baloldali bútordarabot kitesznek, ha őket nem mikrofonállványokkal helyettesítik. A sajtóklubot speciel én már évekkel ezelőtt megszüntettem volna, mert kevés olyan műsor van, amely annyit ártott a balliberális oldalnak, mint ez. Nem akarok személyeskedni, de egymásra licitálva fecsegnek felkészületlenül és motiválatlanul, önmaguk hangjában gyönyörködve, nem tudni mennyi pénzért, teljesen egy pártnak hízelegve, olyan újságírók, akik úgy vitatkoznak, hogy mindenben egyetértenek. Ez már tíz évvel ezelőtt is nézhetetlen volt. Azt sem gondolom, hogy az ATV feladata az lenne, hogy kitartsa azokat a baloldali újságírókat, akiket csak az érdekel, hogy valaki mindig eltartsa őket, hogy valahol szerepeljenek, és valaki fizesse nekik a rezsit. Amúgy pedig ha tehetnék, holnap behívnák a szovjet csapatokat. Az ilyenek megtartása erős fideszes érdek. De voltak eközben olyan leváltások is, amelyek joggal vetették fel a gyanút, hogy az elbocsátások megrendelésre történtek. Ha a Fidesz népszerűsége csökken, az ellenállás erősödik, a diktatúra pedig keményedik, akkor lesz kérdés, meddig hátrál majd és enged a kéréseknek az a Hit Gyülekezete, amely „történelmi egyház”-státuszt kap a Fidesztől, vagyis kilóra megvették. Vagy majdnem.

Mert azt nem gondolhatja senki, hogy ez a minisztérium tisztviselőjén múlik majd. Ha a Fidesznek nem lenne kedves a Hit Gyülekezete, fel sem merülne olyan kritérium lehetősége, amelybe esetleg ők beleférnek. Hack nyilatkozata elég magabiztos volt ahhoz, hogy azt gondoljuk: nagyon magas helyről kaptak ígéretet, hogy a Vatikánnal egy tálból cseresznyézhetnek. Ha a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” státuszt kap az Orbán-kormánytól, akkor a demokrácia híveinek, a gyülekezet és az ATV együttműködő partnereinek néhány kérdést fel kell tenniük. Elsőként is azt, hogy a szabad elvonuláson kívül mit adnak még ezért? Miben állapodtak meg? Ha mégsem lesz a betyárból pandúr, maga a felvetés és a Hack-nyilatkozat is megér egy „misét” és néhány odavetett kérdést.

Hack ügyesen csűri-csavarja, amikor azt mondja, hogy a Hit Gyülekezete „számára elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között”. „Szervezeteknek” nevezi az egyházakat, farizeus módon azt a látszatot keltve, mintha szervezetszociológiai kérdésről lenne szó, és az egyházak besorolása nem érintené a hitélet szabad gyakorlását. Itt bizony rangsorolják az egyházakat, amit a világnézetileg semleges állam nem tehet meg. Ezt egyébként a Hit Gyülekezetétől tudom, mert soha senki olyan alaposan nem dolgozta ki a lelkiismereti és vallásszabadság kristálytiszta elveit, mint a Hit Gyülekezete. Most pedig el kell égetniük Mészáros Istvánnak, a parlament emberi jogi bizottsága egykori alelnökének, a gyülekezet oszlopos tagjának nagyszerű dolgozatait, melyekkel felülmúlhatatlan érdemeket szerezve védte a felekezeti jogegyenlőséget. Szó nincs arról, hogy itt csak a „szervezeteket” különböztetnék meg. Itt vallási felfogásokat minősítenek alacsonyabb vagy magasabb rendűeknek. A nem „történelmi egyházak” ugyanakkor nem egyenlő eséllyel gyakorolják hitéletüket, tartják fenn intézményeiket, iskoláikat, fizetik lelkészeiket. Azokról nem beszélve, akiket egyszerűen kiebrudalnak az egyházak köréből. A „vallási egyesületekben” hitüket gyakorló állampolgárokat és istentiszteletüket nem védi az egyházi státusz, ellenkezőleg: céltáblává teszik őket, működésük olyan rendőri üggyé válhat, amilyen korábban a Hit Gyülekezete működése is volt.

A Hit Gyülekezeténél senkinek nincs ragyogóbb érvrendszere az ellen az aljasság ellen, amit most Hack Péter melegen üdvözölt. Csak egyetlen példát emelnék ki a száz éves történelmi múlttal kapcsolatban. A metodista egyház több mint száz éves. A belőlük kivált ugyancsak metodista egyház, az Iványi Gábor által vezetett Evangéliumi Testvérközösség értelemszerűen fiatalabb. Az Evangéliumi Testvérközösség azért vált ki a metodista egyházból, mert utóbbi a kommunista Állami Egyházügyi Hivatallal kollaborált, a kiváltak pedig szemben álltak a kommunista hatalommal. Méghozzá a Hit Gyülekezetével egy sorban. Most azonban a kommunistázó Fidesz-kormány törvénye előnyben részesíti és elismeri a „történelmi” metodista egyházat, amely a kommunistákat kiszolgálta, és diszkriminálhatja azokat, akik nemet mondtak a pártállami diktatúrával való együttműködésre (mondjuk a helyzet most is hasonló). De hasonló a helyzet a baptistáknál, a nazarénusoknál és a hetednapi adventistáknál is. Előfordulhat az is, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” lesz, de a belőle kivált, ugyanolyan karizmatikus gyülekezet, a Budapesti Autonóm Gyülekezet még egyház sem. Pedig a kettő között lényegileg a különbség csak a létszámban van (és a vezetés stílusában). Miközben néhány éve a Fidesz és a KDNP még amiatt nevezte destruktív szektának a Hit Gyülekezetét, amiért az Autonóm Gyülekezet tagjai kiváltak. De ezek nem számítanak a hatalmi és politikai érdekek mellett. Vagy ha az alapján adnak kiemelt “történelmi” státuszt egyes egyházaknak, hogy milyen pozitív szerepet játszottak a történelemben, akkor a többi egyház azonnal elmondja a katolikus egyházról nemcsak az inkvizíciót, hanem azt is, hogy 1848-ban nem a szabadságharc, hanem a Habsburgok oldalán álltak. Március ídusa enyhén szólva nem az ő ünnepük. A zsidók harcoltak a magyar szabadság oldalán, akik ugyan szintén a “történelmi egyházak” között vannak (elég furcsa lenne, ha nem lennének), de azért a katolikus antijudaizmus még ma sem teljesen lezárt fejezet. Vagy mit mondjunk arról a református egyházról, amely megtűri a sorai közt az antiszemita beszédeket tartó ifjú Hegedűs Lórántot? A Fidesz a Horthy-rendszert állítja vissza, és annak egyházpolitikáját. Mit keres ezek között a bibliai alapon filoszemita Hit Gyülekezete?

A fordulat akkor kezdődhetett, amikor a Hit Gyülekezete bejelentette, hogy „nem politizál”, és hogy „a közös családi értékek mentén” kiegyezett a Fidesszel. A „nem politizál” azt jelentette, hogy váratlanul kiállt az MDF mögül, valójában hátbaszúrta a pártot a kampány finisében. Ezzel nagy szolgálatot tett a Fidesznek, mert megszüntette a jobboldali alternatívát. Orbán Viktor bosszút állhatott Dávid Ibolyán, akit hetente ítél el a függetlennek mondott magyar bíróság, amiért négy évvel ezelőtt nem segítette őt a miniszterelnöki székbe, és újabb négy évet pálinkázással és kordonbontással kellett töltenie. Hogy mit ígért ezért cserébe a Fidesz, és ebben a paktumban milyen helyet foglal el az ATV, azt csak a mennybéli angyalok és fejedelemségek tudják, mi legfeljebb következtethetünk. De annyi bizonyos, hogy az MDF-et a Hit Gyülekezete juttatta korábban is a parlamentbe, és Bokros Lajos is nekik köszönheti a mandátumát. (Ezért is nevetséges, hogy az MDF új vezetése lemondatná Bokros Lajost, mivel a pártnak nem sok köze volt ahhoz, hogy hányan szavaztak rá. Ez a hitesek fegyelmezettségén múlott. Még bennünket is bombáztak hitesek, hogy az MDF-re kell szavazni…) Miután a Hit Gyülekezete azzal kecsegtette az MDF-et, hogy a „normális Magyarország” programját megtölti tartalommal és emberekkel, eléggé barátságtalan fordulat volt, amikor a választások előtt – „nem politizálunk többet” felkiáltással – cserbenhagyták az addigi szövetségest. Holott a Hit Gyülekezete ezzel a lépéssel politizált leginkább: elősegítette a Fidesz kétharmados győzelmét, és visszalépésével befolyásolta a magyar pártstruktúrát. Az MDF rájuk épített, aztán úgy maradt. A nemzeti együttműködés és a soha nem látott egység hazugsága problémásabb lenne, ha ott lenne a parlamentben egy rivális jobboldali párt. De nincs.

Ekkorra nagyobb biztonságot ígérhetett az MDF védelménél, ha maga a Fidesz védi meg a Hit Gyülekezetét önmagától. Ez az orosz maffia módszereire emlékeztető ajánlat. Mivel a Fidesz és a Hit Gyülekezete észjárása között nincs nagy különbség, könnyen szót érthettek. A Hit Gyülekezete azóta a hatalom bástyái mögül, a Fidesz védelme alatt lehet „ellenzéki”. Nem véletlen, hogy a Fidesz politikusai elmennek az ATV-be. A Napkeltébe évekig nem tették be a lábukat. Ez nem gyanús?

Ez a Fidesz legnagyobb húzása, hogy még az ellenzék egy részét is a kezében tartja, és a háttérből kontrollálja. És még azt sem lehet tudni, hogy az MSZP-ben hány emberük van (Szilin kívül), mekkora befolyást szereztek, mikor robbantják darabokra, vagy esik szét az adagolt botrányok, illetve a belső emberek segítségével, esetleg a pénzügyi zsarolások, bizonytalanságok kapcsán. Az MSZP-ben nagyon hamar fel kellene ébrednie valakinek, és tisztáznia, hogy mi történik, mert különben nagy baj lesz. A Fidesz belülről számolja fel őket. Ebben az esetben pedig, ha nem alakul meg időben egy demokratikus párt, ha túl sokáig várják a széplelkek, hogy maga Gábriel arkangyal szálljon le közénk, aki ebben a piszkos magyar politikai életben egyedül tiszta és szent, akkor a Fidesz váltópártja egyedül a Jobbik lehet (az LMP nem tekinthető sem komoly pártnak, sem kormányzóképes erőnek).

Hack Péternek a választások előtt is volt egy figyelemre méltó írása, amely a kampánycsend előtt egy nappal jelent meg a Népszabadságban. Ebben a volt SZDSZ-es honatya azt taglalta, miért lenne nagyon jó, ha a Fidesz kétharmados többséget kapna. A gyülekezet ekkor azzal mentegette rossz lelkiismeretét, hogy a Fidesz kétharmada azért lenne jó, mert akkor a Fidesznek nem kell egyezkednie a Jobbikkal. Jézus e képmutató, farizeus szöveg hallatán duplán sodorta volna meg az ostorát, ha időközben fel nem megy a mennybe. Így legalább a Fidesz egyedül valósíthatja meg a Jobbik programját, leszámítva a cigányok gettóját, bár Orbánnak a tyúklopásról szóló eszmefuttatásai után még ez sem biztos.

Tulajdonképpen szomorú az, ami történik, és – Hack szerepét leszámítva, ami csupán közönséges jellemtelenség – még érthető is, noha rendkívül szomorú. A Hit Gyülekezetének – ahogyan sokaknak másoknak – volt félnivalója. Jól mérték fel, hogy nem számíthatnak senki védelmére, Orbánnal szemben nincs ellenállás. A Fidesz belülről morzsolta fel politikai ellenfeleit. Azt is jól látták, hogy Orbán gátlástalan gazember, aki mindenre képes. Ha keres, talál fogást. Ott a nagy vagyon, és senki nem akar börtönbe menni. Túl kell élni, amire maga a Fidesz kínálja mindenkinek a kádári receptet: „aki nincs ellenünk, az velünk van”. Aki nem piszkálja Orbánt, azt ő sem bántja. Ezt sokan megértették, ezért nincsenek a demokraták oldalán számottevő támogatók. Mindenki arra számít, hogy ha hallgat és távol tartja magát mindentől, akkor békén hagyják. Azokat pedig, akik átállnak (lásd: Szili, korábban Pozsgay, sőt Schmitt Pál), Orbán busásan megjutalmazza. A Hit Gyülekezete nemcsak túlélheti, de még „történelmi egyház” státuszt is kaphat. Erről soha életükben nem álmodhattak, különösen egy jobboldali kormánytól nem.

Ebben az a tragikus, hogy a Hit Gyülekezete valóban rendkívül fontos szerepet töltött be a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében. A magyar társadalom soha nem ismerte el, és nem becsülte eléggé azt, amit ez a kisegyház Magyarországért és a magyar demokráciáért tett. Nagyon sokat áldoztak a szabadságért, és ha követtek is el hibákat, összességében történelmi szerepük volt abban, hogy Magyarországon a jobboldal sokáig nem számolta fel az emberi jogokat, a demokráciát és a szabadságot. Az egyszemélyi vezetésből fakadtak bizonyos furcsaságok, amelyekről korábban könyvet is írtam, de azzal együtt azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a Hit Gyülekezete nagyon sokat tett a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen, védte a kisebbségek jogait és a demokráciát. Tulajdonképpen még most is rendkívül fontos szerepet töltenek be, hiszen az ATV nélkül még ennyire sem hallatszana a demokraták hangja. Az már más kérdés, hogy mennyire kontrollálja ezt a Fidesz, és mennyire válik ez a háttérben a diktatúra részévé. Még azt is lehetne mondani, hogy reálpolitikusi magatartás a hatalom bástyái mögé menekülve menteni a menthetőt, miután senki és semmi nincs, ami megvédené őket. Gondolhatjuk ezt is.

De azért nem egészen így van. Németh Sándor mindig történelmi szereplő szeretett volna lenni, és maga sem tudja, hogy már az. Amit a rendszerváltás utáni húsz évben tett, azzal beírta magát a magyar történelembe. Amit felépített, azt éppen most rombolja le. Mert ebben nemcsak reálpolitikai belátás volt, hanem számítás is. Bedőltek a saját propagandájuknak, amikor felmérték a várható hasznot, komolyan elhitették magukkal, hogy Orbán demokrata lesz. Még soha senkin sem uralkodott el ilyen hamar a Stockholm-szindróma. Ez volt a legegyszerűbb módja a vagyon megvédésének. Nem igaz, hogy a Fideszt nem lehetett volna megállítani korábban, és az új alkotmány, valamint a sarkalatos törvényekig még mindig lenne rá lehetőség. Utána már nem lesz, igazi diktatúra következik. Suttogva beszélnek majd az emberek, Orbán ma még kritizálható alakja az ország fölé magasodik. Elfelejthetjük majd, hogy fél évvel korábban még röhögtünk rajta. A Hit Gyülekezete tehát nem az a szűz, akit megerőszakoltak, hanem amely cédaként odadobta magát. Nem szégyelli azt sem, hogy árulása jutalmát, a harminc ezüstpénzt Semjén Zsolttól átvegye. Ha „történelmi egyház” lesznek, azok közé tartoznak majd, akik ellenében létrejöttek mint reformegyház. A „címet” szégyellni kell. Kívánatos gyümölcs lett az államegyházi státusz, a hatalom berkeiben való forgolódás. Úgy jártak, mint Éva az Édenben. Megcsalta őket a kígyó.

Lehetett volna ez másként is. Ha a Hit Gyülekezete nem adja fel egykori önmagát, Orbánnak legalább annyira kellett volna félnie tőlük, mint nekik Orbántól. Amerika nem hagyta volna, hogy a Hit Gyülekezetét kicsinálják. Nem bíztak Istenben eléggé, hogy ha nincs is ellenzék, ha nincsenek is pártok, Isten majd megvédi őket. Most jöhetett volna el az ő idejük, amikor a légüres térben erőt, tartást, ellenállást, példát mutathattak volna. Lett volna mondanivalójuk. Most lett volna rájuk igazán szüksége Magyarországnak, és épp most mondtak csődöt. A tíz évvel ezelőtti meggyőződésével – és egy televíziós csatornával a kezében – a Hit Gyülekezete ma a demokrácia legfőbb védelmezője lehetne. Ehelyett fenntartanak egy látszat-ellenzéki televíziót, eladták magukat egy diktatúrának, feladták az elveiket, elárulták a barátaikat és a sorstársaikat, keresztény testvéreiket. Ugyanakkor még mindig fenn akarják tartani azt a látszatot, mintha ők a másik oldalon állnának. Ha a Hit Gyülekezete esetében felmerül, hogy „történelmi egyház” lehet az Orbán-kormány alatt, akkor a hitelessége teljesen megkérdőjelezhető. Akkor tisztességesebb lenne átállni a másik oldalra, és nem becsapni a demokrácia híveit egy ál-ellenzéki, döglött televízióval, amely tulajdonképpen a Fidesz igényei szerint leszereli a demokratikus ellenállást, szalonképessé teszi a diktatúrát. Miközben a néző az ATV-t nézi, nem tudja, hogy egy manipuláció része, és átverik. Ha Németh Sándornak tíz évvel ezelőtt ilyen televíziója lett volna, bármelyik kormányt akkor buktatta volna meg, amikor akarja. Orbán nagyon jó üzletet kötött, mert ha a Hit Gyülekezete megmarad annak, ami volt, akkor az ő napjai ma meg lennének számlálva. De ahol egy törékeny nő képes Esztergomban ellenállni és nehéz helyzetbe hozni az egész kormányzatot, majdnem olyan kezd lenni, mint Gandhi, közben a Hit Gyülekezete gyáván megfutamodott, eladta magát egy tál lencséért.

Nagy veszteség ez Magyarországnak, de a legnagyobb veszteség a Hit Gyülekezetét érte. Tévednek, ha azt hiszik, hogy biztonságos és jó dolog az ellenség kegyelemkenyerén élni. Dávid király soha nem bízta magát az ellenség jóindulatára, és soha nem hitte el az ígérgetéseiket. Vállalta a nyomorúságot, a bujdosást, ha kellett, a vereséget, de a végén Isten mindig megsegítette és felemelte. Kár volt erről lemondani.

Ezért, ha átveszik a megtisztelő „történelmi egyház” címet annak összes pénzügyi hozadékával együtt, akkor azért ne felejtsék közölni az ATV munkatársaival, hogy az utasítások és a kérések esetleg a Fidesztől jönnek, ők már nem egy szabad és független ellenzéki televízió munkatársai. És a nézőket is értesíteni kellene arról, hogy az ATV látszat-ellenzékisége, „egyenes beszéde”, csak cirkusz a népnek. Orbán Viktor személyes ajándéka. Belesimulnak a rendszerbe. Addig mehet, amíg engedik.

Ha a folyamat ebbe az irányba halad, a kürtszót ne innen várják. Egy idő után itt a pótcselekvést nyújtják, hamis kínai Nike-t, négycsíkos Adidas-t árulnak, ötdolláros Rolex órát. Leszerelik, levezetik a jogos indulatokat, és ezzel kiszolgálják a Fideszt. A jobb sorsra érdemes munkatársak nem értik, miért húzzák meg az újabb és újabb határokat. A nézőket is eladják majd a Fidesznek? Egy idő után a kérdés így merül fel. Hamar elterjedhet, hogy ha az ATV-t nézik, soha ne feledjék, hogy amit látnak, az mindig annyi, amennyit a Fidesz megenged. Ha „történelmi egyház” lesz a Hit Gyülekezete, akkor ne legyenek kétségeink, jó a kapcsolat. Amikor ez kiteljesedik, akkor a nézők jobban járnak, ha inkább a szlovák tévé adását nézik. Még ha nem tudnak szlovákul, akkor is.

Lapzárta után, utószó helyett:

Egy barátom a cikk megjelenése után elküldött egy felvéltelt, amelyen Németh Sándort kérdezik a közszolgálati Magyar Televízió Este című műsorában arról, hogy történelmi egyház lehet a Hit Gyülekezete. Mindazoktól, akik a fenti cikk igazságában kételkednek, kérdezem: ki volt utoljára igazi ellenzéki, akit a fideszes közszolgálati televízió műsorába meghívtak volna? Látott ott valaki az elmúlt fél évben ismert ellenzékit? Ha Németh Sándort behívják, akkor ő most ellenzéki vagy nem? Nem. Ha nem, akkor az ő tulajdonában levő ATV ellenzéki vagy nem? Itt a válasz: nem. A demokraták be vannak csapva – szépen magyarul fogalmazva.

Íme az Este felvétele: http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/04/06/21/Lehet_e_tortenelmi_egyhaz_a_Hit_Gyulekezete__Nemeth.aspx

Végezetül: tavaly augusztusban Hack Péter bejelentette, hogy pártot alapít. Aztán utána csend lett, ez többet szóba se került. Nem kizárható, hogy a bejelentés a jobb alkupozíciókat szolgálta. Megint megegyeztek valamiben a Fidesszel, cserében a Hit Gyülekezete lemondott a zsarolásként bedobott pártalapítási szándékáról.

Minden egyértelműen azt bizonyítja, hogy egy nagy átverésről van szó: a demokrácia hívei naív módon nézik az ATV műsorát, miközben a Fidesz karmai között vannak. A Hit Gyülekezete elárulta a demokratákat, kiegyezett a Fidesszel, és az ATV a Fidesz eszköze a kezükben. Így tessék tévézni. Orbán Viktor üdvözletét küldi. Azoknak is, akik riporterként és egyéb kommentátorként részt vesznek ebben a piszkos játékban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (72 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +56 ( 112 szavazatból)
Bartus László: A trón és a szószék, 4.3 out of 5 based on 72 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(195)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

195 Reader’s Comments

  1. Kedves Gugyerák, biztos lehetsz benne, hogy nem olvasnak, mert még véletlen pár gondolat megfertőzni érintetlen agyukat.
    Kedves Admin :) , jól teszed! S várjuk a következő cikked!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  2. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=412569

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Mintha más is (meg én is) így gondolná: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=412569

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. És ezek nevezik magukat istenfélő embereknek ? Ők szeretnék hirdetni az isteni szót és a szín tiszta jézusi szavakat a becsületről emberségről ? Németh Sándornak el kell mennie újból Izraelbe és vissza adni azt a kitüntetést melyet azért kapott mert tiszta szívvel és szeretettel szolgálta az embereket ! Ma ez a borzalmas árulása a legmocskosabb pokol bugyraiba fogja taszítani ! Jellemző ez a háttérben megkötött alku úgy a történelmi egyházakra mint a Fideszre ! Itt nem csak a sajtószabadsága sérül , hanem az emberek hite az ” Úr Jézusban ” mely a tisztaságot , az erkölcsöt , az etikát , mint alapvető tanokat hagyatékozta az emberekre ! Jellemző az is mikor egy hőn áhított célt szeretnének elérni az ilyen egyházi vezetők mint Németh Sándor már nem ismer se istent se embert mert úgy véli, hogyha hozzádörgölődik a jelenlegi mocskos eszközökkel manipuláló hatalomhoz , ekkor hosszú távon előnye fog származni belőle ! Pedig mindig az a vége , hogy rájönnek az emberek az ilyen dolgokra és undorral fordulnak el az ilyen gerinctelen vezetőtől ! Nem utolsó sorban nagyon fel vagyok háborodva , hogy Hack Péter és Németh Sándor szájára meri venni az ” Úr Jézus nevét “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (17 szavazatból)
  5. És ezek nevezik magukat istenfélő embereknek ? Ők szeretnék hirdetni az isteni szót és a szín tiszta jézusi szavakat a becsületről emberségről ? Németh Sándornak el kell mennie újból Izraelbe és vissza adni azt a kitüntetést melyet azért kapott mert tiszta szívvel és szeretettel szolgálta az embereket ! Ma ez a borzalmas árulása a legmocskosabb pokol bugyraiba fogja taszítani ! Jellemző ez a háttérben megkötött alku úgy a történelmi egyházakra mint a Fideszre ! Itt nem csak a sajtószabadsága sérül , hanem az emberek hite az ” Úr Jézusban ” mely a tisztaságot , az erkölcsöt , az etikát , mint alapvető tanokat hagyatékozta az emberekre ! Jellemző az is mikor egy hőn áhított célt szeretnének elérni az ilyen egyházi vezetők mint Németh Sándor már nem ismer se istent se embert mert úgy véli, hogyha hozzádörgölődik a jelenlegi mocskos eszközökkel manipuláló hatalomhoz , ekkor hosszú távon előnye fog származni belőle ! Pedig mindig az a vége , hogy rájönnek az emberek az ilyen dolgokra és undorral fordulnak el az ilyen gerinctelen vezetőtől ! Nem utolsó sorban nagyon fel vagyok háborodva , hogy Hack Péter és Németh Sándor szájára meri venni az ” Úr Jézus nevét ” Szerintem minden józanul gondolkodó ember elutasítja az ilyen magatartást !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  6. bruckenbacker kapitány

    Végre szereztem egy magyar billentyűzetet. Kis öröm is öröm.Bolgár Györgyöt meg Heller Ágnest gondosan hosszan”pártatlanul” ekézték épp az “este” c műsorban.
    Hát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Kedves Előttem Szólók,
    tudjátok, miért lesz jó, ha a HGY is bekerül a történelmi egyházak közé?
    Mert megérdemli… : )
    Félre a viccel,
    remélem, javítottam az átlagon, P.h őszinteségét több ponttal is jutalmaztam volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Kedves Laci
    Kérlek higgadj le. Ne ess csapdába az indulataiddal. Segíts és ne árts. Ez a cikk elfogult volt és egy feltételezésen alapult. Nem objektíy tényen. Zavart okozott. Megosztott. S most még jön a bosszúd is? Miben vagyunk akkor különbek annál akiket bírálunk? Váltsunk más témára. Sajnos annyi fontosabb van. Például milyen jövőképe lehet Orbán Viktornak? Miért jelenik meg cikk a Népszabadságban a Bácskai bevonulásról? Mi mindenre fogja a hatalmat feljogosítani az új /régi alkotmány ? stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  9. http://atv.hu/belfold/20110410_kituntetek_az_atv_munkatarsat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Bartus Laci:
    Nagy érdeklődéssel, de csipetnyi kétkedéssel olvastam a cikket.
    Sajnos kezdem belátni igazadat.
    Tegnap szembesülnöm kellett azzal hogy a Clubrádió 10 000 fő ben maximálta a szombati tömegtüntetést, holott a saját szememmel láttam a minimum ötvenezres tömeget.
    ( Az ottani rendörségi biztosítás által becsült szém )
    Ebben nincs benne az Andrássy út két oldalán álló szimpatizánsok sorfala.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. Kedves Előttem Szólók,
    Részemről aggályosnak vélem, hogy konkrétan nem bizonyítható érveket sorakoztat fel a szerző elemző írásában. Vagy csak általánosságokkal, senki által nem ellenőrizhető állításokkal manipulál, amelyek a jog nyelvén egyszerűen nem perelhetőek. Viszont a cikk kijelentései kétségtelenül elegendőek arra, hogy lejárató mivoltuknál fogva az olvasóban előítéletet, gyanakvást, elutasítást keltsenek. Ezen állítások azonban a Bíróságon rágalmazásnak minősülnek és nem védhetőek! S ezt szerintem jól tudja mindenki, de külföldről bekiabálni, lehet minden következmény nélkül is, gondolják. De nézzük sorjában a cikk állításai minek minősülnek:

    1. Az általánosítással és a féligazságok képviselésével magyaráz bele olyat a Hit Gyülekezete és az ATV dolgába, amit az nem is képvisel!

    2. Olyan feltételezéseket tulajdonít a Hit Gyülekezetének és az ATV-nek, amelyek egyszerűen fikciók, a valóságban nem léteznek!

    3. Állításaival azt sugallja, mintha elvtelen érdekből elárulta volna az ellenzéket és a barátait a Hit Gyülekezete!

    4. S mindezt a Hit Gyülekezete vagyonának megmentéseként állítja be, hogy ne keljen senkinek börtönbe mennie, (ezen állítások a Bíróságon rágalmazásnak minősülnek és nem védhetőek).

    Egyébként Egyházpolitikai cikkeket tudva levő, hogy elkötelezett személyek írnak, akik nem tudnak függetlenül írni. Független személy viszont nincs, ateista, világi újságíró pedig e témában nem lehet kompetens. Akkor Bartus László újságírót, mint volt Hit Gyülekezete tagot hová sorolhatjuk? Valószínűleg, a Gyülekezet „ellenzékének a táborához”, mint frusztrált, sértődött életérzésekkel küzdő tollforgatót: „Aki haragszik mind halálig!”- mégis úgy gondolja, hogy mindenekfelett áll, és amit leír, azzal kinyilatkoztatja a tutit. Pedig újra csak olyan befolyást gyakorol írásával, mely gátolja az evangéliumhirdetést, mely az egyedüli reménysége lehet a megmenekülésre minden ember számára. Hála Istennek, hogy az ATV Vidám Vasárnapján keresztül hirdetett evangélium, megkerülhetetlenné vált a mindenkori hatalom számára! Vagyis, a társadalom legitim, Bibliai módon való befolyásolásának kiterjedése miatt, irigységből támadja a Hit Gyülekezetét.

    S amit még meg kell jegyezni, hogy a Biblia nagyon határozottan figyelmeztet a tekintélyek tiszteletére! Isten előtt nem lehet csak úgy átlépni vagy megvetni, netalán káromolni egy tekintélyt, akárki is legyen az. „…mégis, a hatalmasságot megvetik, és a méltóságokat káromolják. Pedig Mihály arkangyal, mikor az ördöggel vitatkozott Mózes teste felett vetélkedve, nem mert arra káromló ítéletet mondani, hanem azt mondta: Dorgáljon meg téged az Úr! Ezek pedig azokat káromolják, amiket nem tudnak; amiket pedig természet szerint tudnak, mint az oktalan állatok, azok által megromolnak….”(Júd. 8-10).

    Legyenek a hatalom vagy az evangélium képviselői akárkik, felettük az ítéletet Isten Igéjének kell átengedni, mert az egyedül Istent illeti meg. Az embereknek ha van Bibliai hitük, az értük való imádkozás lehetősége marad csupán. Vegyük már észre, ha a Hit Gyülekezetével, vagy Németh Sándorral vagy Orbán Viktorral szemben valaki haragtól és gyűlölettől vezérelve foglal állást, azzal segít valamit is : „Mert ember haragja Isten igazságát nem munkálja”. (Jak. 1:20). Félő azonban, hogy ez a cikk éppen azért lett megírva, hogy haragot és gyűlöletet keltsen (mert 10-ből 9 hozzászólást ez az indulat jellemez).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (23 szavazatból)
  12. Liebebote,

    aggályos mi, hogy nem tudjátok ezért beperelni Lacit?
    Azt mondod nem bizonyíthatóak az érvei. Mi más bizonyítaná jobban igazát, mint az, hogy ez nektek ennyire fáj?
    Amúgy totálisan tiszta, egyszerű, s érthető logikával tárja elénk az okfejtését. Csak az nem látja, aki nem akarja látni, meg a vak.
    Nem hiszem, hogy Laci az az ember lenne, akit meg tudtok ilyen silány fenyegetéssel félemlíteni!
    S nyoma sincs haragnak az írásában, annál inkább van benne szeretet és felelősségérzet.
    Nem úgy, mint a tiédben, amit egyértelműen bosszú és tehetetlenség motivál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  13. “Pedig újra csak olyan befolyást gyakorol írásával, mely gátolja az
    Tisztelt Liebebote. Azt írtad:
    “evangéliumhirdetést, mely az egyedüli reménysége lehet a megmenekülésre minden ember számára. Hála Istennek, hogy az ATV Vidám Vasárnapján keresztül hirdetett evangélium, megkerülhetetlenné vált a mindenkori hatalom számára!”"

    1.) már bocs, de ez egy erősen szektás prekoncepciózus állítás.

    2.) Két különböző helyen is voltam misén az elmúlt egy hónapban. Mindkét helyen az evangéliumot teljesen igeileg elmondta a pap. Gondolom nekik nincsenek szövegértési problémáik. Megértették amit olvastak az újszövben, meg amit tanultak és elmondták.

    A H.GY. kizárólagossága az “evangélium” hirdetésében egy szektás állítás.
    N.S. evangéliuma ráadásul = a neki való alárendeltséggel. Egy valós történelmi egyházban nem kell elfogadnom, sőt elfogultan tisztelnem a lelkészt, csak mert a bibliából beszél…

    A Sámson szamárállkapcsának zápfogából fakadó forrás áldásával: P.h. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  14. Kedves Geyza,

    az ATV híradásának címe: 04.09 18:06
    „Ez egy nagy pofon a kormánynak”
    Tízezres tömeg volt a szakszervezeti tüntetésen
    No komment
    Talán csak annyi: gúnynak jó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. Jaj kedves Hanna!
    Tegnap direkt sorba néztem az ATV hiradót 18:55-től, aztán az m1-et, majd visszatértem az “egyenesbe” és végül megnéztem az újságírókat.
    Sajnáltam, hogy az ATV csak annyit foglalkozott a tüntetéssel. Kevés volt.
    De az m1 még annyi sem. Aztán a további műsort nézve az a véleményem, hogy aki az Olgáról és az újságírókról azt feltételezi, hogy korlátozva vannak és nem hitelesek, az csak rosszindulatból teheti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  16. Kedves László!

    Nagy érdeklődéssel, és bevallom, megdöbbenve olvastam a cikket.
    Úgy tűnik már minden megvehető, még a hit is.
    Persze, ha a „történelmi egyházat” nézem, nincs min csodálkoznom.

    Csak az embereken csodálkozom, akik a gyülekezetet alkotják (a vezetőn talán nem is).
    Már mindenki megvezethető?
    Senkinek sem tűnik fel, hogy hol itt, hol ott kell „állni”?

    A nagy, fekete mágus „jól” dolgozik, egy kis ember nagy egojában.:((
    Tragédia!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. Kedves Latyapatya,
    a Magyar A TV nem “csak annyit foglalkozott a tüntetéssel”, hanem hamis számadatot közölt, 50000 helyett tízezres tömeget írt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  18. Ma sajnálattal állapítottam meg, hogy Kálmán Olga is megvehető. Az utóbbi időkben eléggé gúnyosan beszélget az MSZP-s vendégeivel. A mai beszélgetése Molnár Zsolttal kifejezetten szégyenére válik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  19. Kedves Liebebote!
    Írásod végén a vallási és bibliai tekintéllyel való nagyon jellemző megfélemlítéssel manipulálsz. Pontosan ez az, aminek leple alatt semmibe lehet venni az igazságot, az ismeretelméleti alapelveket, és a szószékről büntetlenül lehet a hitetés ostobaságait a sötét középkor babonáinak lelkiségével a világba kiabálni. Ez szellemi és intellektuális bűncselekmény, mégha törvény nincs is rá, túl azon, hogy a kereszténység egyéb elveit is lejáratja. Véleményem és jelen közvetlen tapasztalatom szerint ezt a kártékony gyakorlatot folytatja a hitgyülekezete amióta csak van, mind e mai napig, így a hitgyülekezete és Németh $ándor nemcsak a katolikus egyháznak ősellensége, nemcsak a többi egyháznak, hanem a társadalomnak is általában: minden olyan embernek, aki a tényeket tisztelve, szabadon és józanul szeretne gondolkozni és véleményt nyilvánítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  20. Kedves Zsoltáros,
    Természetesen lehet mindenkinek véleménye, még ha az butaság is, de ettől még a Biblia kijelentése nem változik meg! Tudnod kell viszont, hogy amit mondunk és teszünk e földön, az „áthallatszik” és a mennyeiek azt megítélik:” Minden hivalkodó (henye) beszédért, amit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján.” Mt. 12:36. – és azt Te is tudod, hogy Isten beszéde és nem az emberi vélekedés lesz a mérőzsinór. Ezért nem „vallási és bibliai tekintéllyel való megfélemlítéssel manipulálás” a Júdás apostol 8-10. igeverseinek idézése, hanem egy jóindulatú figyelmeztetés. Mert a hatalmasságok megvetése, és a méltóságok káromolása Biblia ellenes.

    „Pontosan ez az, aminek leple alatt semmibe lehet venni az igazságot”- írod. Kedves Zsoltáros, az igazság nem ismeretelméleti alapelvek, hanem az egy személy, az maga az Úr Jézus Krisztus, a Messiás! – a felkent Szabadító, az Uraknak Ura, a Királyoknak Királya.

    „és a szószékről büntetlenül lehet a hitetés ostobaságait a sötét középkor babonáinak lelkiségével a világba kiabálni” – írod. A Hit Gyülekezete a Vidám Vasárnapon keresztül az igazságot, vagyis Jézus Krisztus evangéliumát hirdeti és nem a hitetés ostobaságát a középkor babonasága szerint. A hirdetett evangéliumról pedig azt mondja a Biblia: „Istennek hatalma az minden hívőnek megmenekülésére. Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitből hitbe, miképpen meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él.” Róm. 1:16-17.

    „Ez szellemi és intellektuális bűncselekmény, még ha törvény nincs is rá, túl azon, hogy a kereszténység egyéb elveit is lejáratja.” – írod. Az Úr Jézus Krisztus, a Messiás örömüzenetének nyilvános felvállalása a Vidám Vasárnapon keresztül, és az Ő személyének dicsőítése minden társadalmi eseménynél nagyobb jelentőségű! Igen, a Sátánnak szellemi és intellektuális bűncselekmény, de nem a Bibliai hiten alapuló kereszténység számára.

    „Tapasztalatom szerint ezt a kártékony gyakorlatot folytatja a hitgyülekezete amióta csak van”- írod. Kedves Zsoltáros, Te még Bartus Lászlónak sem hiszel? Mert Ő legalább egy-két jó szót csak nem felejtett el leírni:

    „Ebben az a tragikus, hogy a Hit Gyülekezete valóban rendkívül fontos szerepet töltött be a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében. A magyar társadalom soha nem ismerte el, és nem becsülte eléggé azt, amit ez a kisegyház Magyarországért és a magyar demokráciáért tett. Nagyon sokat áldoztak a szabadságért, és ha követtek is el hibákat, összességében történelmi szerepük volt abban, hogy Magyarországon a jobboldal sokáig nem számolta fel az emberi jogokat, a demokráciát és a szabadságot.

    Az egyszemélyi vezetésből fakadtak bizonyos furcsaságok, amelyekről korábban könyvet is írtam, de azzal együtt azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a Hit Gyülekezete nagyon sokat tett a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen, védte a kisebbségek jogait és a demokráciát. Tulajdonképpen még most is rendkívül fontos szerepet töltenek be, hiszen az ATV nélkül még ennyire sem hallatszana a demokraták hangja. Az már más kérdés, hogy mennyire kontrollálja ezt a Fidesz, és mennyire válik ez a háttérben a diktatúra részévé. Még azt is lehetne mondani, hogy reálpolitikusi magatartás a hatalom bástyái mögé menekülve menteni a menthetőt, miután senki és semmi nincs, ami megvédené őket. – írja cikkében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  21. (moderálva)
    Tehát tényleg csodálkozom azon, hogy arra nem gondolt Bartus barátunk, hogy mi lett volna, ha a Fidesz kihagyja a Hgy az egyházak sorából, inkább gondolom, hogy ezt nem merték bevállalni az ügyek igazi irányítói az ismert Bartus által is sokszor jól megfogalmazott okokból, de álljunk meg egy szóra azért mert ez megtörténik mindjárt árulást meg megalkuvást kell kiáltani? A történelmi egyház kifejezés tényleg fura és nem is korrekt minden viszonylatba, amit HP. is nehezményezet, mint kiderül Bartus írásából, de ettől eltekintve egy olyan státusz, ami az egyházat speciális jogok gyakorlására felhatalmazza a Hgy rászolgált, az igaz, hogy van ebben némi kirekesztő a többiekkel szemben, de sajnos az is igaz, hogy ezzel a laza törvénnyel nagyon sokan visszaéltek. Ezen kívül a változások nem zárják ki akár új egyház alapítását sem és akár azt sem, hogy a kritériumok megléte esetén újabbak kerüljenek az elit klubba, ez egy jobboldali kormánytól talán nem is rossz. A modern világ küzd a demokrácia megcsúfolóival és a kiskapu nyitogatóival nem célszerű ezt figyelmen kívül hagyni, amikor az egyházi státusszal való visszaéléseket elemezzük. A Hgy szerepe fontos, és azért mert elismerik, nem kell az Isteni rend alapján rosszirányba keverednie. Furcsa, hogy egyházként is az egykori ellenségek ismerték el és ilyesmi történik ma is. De ez mégis kinek az ítélete? Kíváncsi lennék, erről mit gondol Bartus úr?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  22. Kedves Response!
    Amennyiben Jézus Krisztus azonosítja magát az Igazsággal, annál inkább vigyáznék, hogy ne kerüljek szembe ismeretelméleti problémákkal, és ne manipuláljak ellenőrizhető, tudományellenes hazugságokkal. A vidámvasárnap csak egy értelmezési kerete az evangéliumnak, ahogy a Júdás levél fenti szövegösszefüggésű idézete, amelyből csak az derül ki, hogy egyesek már mennyei hatalomnak is tekintik N$-t. Nekem borzasztó volt látni hogy amikor a vámvasárnapban N$ éktelen ostobaságokat mondott, diplomás bólogatójánosai akkor sem nevették ki, hanem hajbókoltak neki (például amikor a nevetséges középkori homunkuluszelmélettel jött, ti. “ádám spermájában mindannyian ott voltunk”, stb). Erre az “evangéliumra” és “tekintélytiszteletre” semmi szükség nincs! Alkalmam volt pár hónapja hallani Nagy Józsefet is teljesen komolyan arról prédikálni, hogy az özönvízben a föld tengelye hogy ferdült el – 15 év alatt nem tudták felvilágosítani, hogy ez csak Marilyn Hickey fantazmagóriája és nem a valóság. Majd éles hangon lelázadózta a szakadárokat, bebizonyítva, hogy a hitgyülekezete nem tud megbocsátani máig sem. Erre az “evangéliumra” végképp semmi szükség! Ahogy erre pláne nem: http://www.freeweb.hu/iratok/hitgyuli/NS_ROMLA.HTM. Hogy Bartus László miért udvariaskodik ennyire N$-sel, akinek humanizmusa mindig is színlelt volt (a humanista nála nyílt szitokszó volt, de valójában a humánumot támadta), az az ő dolga és nem is értem, nyilván szíve mélyén nehezen felejti el egykori szellemi apját, hát ő is csak ember. N$ három éve arról prédikált (CD) hogy az Úr bezárja az eget az árulók felett, mégha amerikába mennek is (kire gondolhatott?). Most, hogy N$ elárulta saját korábbi elveit, legyen neki hite szerint – saját magára nézve is! (és ez színtiszta jókívánság, hisz hátha megtér? : )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  23. Response!
    :DDDDD Szétröhögtem magam a hozzászólásodon!
    Ez volt a legjobb: “Mert a hatalmasságok megvetése, és a méltóságok káromolása Biblia ellenes.” Szóval semmi rosszat nem mondhatunk állambácsiról?
    1.És a HGY anno nem is mondott soha, ugye, asándorral az élen?
    2. Leborulni és imádni lehet más hatalmasságokat és méltóságokat!
    Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! A hideg kiráz a hülyeségedtől!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  24. Kedves Zsoltáros
    Szerintem ebben a vitában, két különböző dologról és valóságról beszélünk el egymás mellett, ezért ennek nem sok értelme van. Anélkül, hogy igazságosztó bíróként kívánnék fellépni, azért hadd jegyezzem meg, hogy: Zsoltáros Te azt állítod, „amennyiben Jézus Krisztus azonosítja magát az Igazsággal, annál inkább vigyáznék, hogy ne kerüljek szembe ismeretelméleti problémákkal, és ne manipuláljak ellenőrizhető, tudományellenes hazugságokkal.”
    Vagyis, Te a Biblia kijelentéseit a látható világ ismeretelméletével és tudományával értelmezed. Míg én, Liebebote melletti „védőbeszédemben”, a Biblia kijelentéseit nem e látható világ szerint, hanem Isten országának Szellemi valósága szerint értelmezem. Ez két különböző valóság. Az egyik a rációról, míg a másik a hitről szól. Az egyik a tudomány elméleti téziseinek tényszerű igazolása, míg a másik az Isten országára tartozó Szellemi kijelentések hitből való követéséről szól.
    A ráció a tudat, öntudat és az elme, ész, értelem meghatározása. Míg a hit, a remélt dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés. Mert ezzel szereztek jó bizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.
    A Biblia kijelentéseit hit nélkül, pusztán ésszel, értelemmel felfogni, illetve elfogadni, netalán megmagyarázni nem lehet. Nem mintha a Biblia nem lenne ésszerű, vagy tudománytalan, hanem mivel Isten országa e látható világon kívüli valóság, ezért csakis „hit által tudjuk megérteni, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.” – a véges emberi korlátok miatt ennél a pontnál vagy belátja az ember, hogy a végtelen Istennel van dolga, vagy olyan ismeretelméleti téziseket fogalmaz meg, amellyel „darwini módon” minden áron be akarja bizonyítani elméletét. Ugye, a Teremtés vagy evolúció vitában így született meg a fejlődés, fokozatos változás elmélete, amit szintén csak hinni lehet, de bebizonyítani nem. Miként az ateizmus, az Isten létezésének a tagadása is egy hit, de nem Bibliai.
    A Bibliai hittel kapcsolatosan viszont le kell szögezni, hogy hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik. (Zsid. 11:1-3;6)
    Tehát Zsoltáros azt tudom mondani, hogy egy Egyházpolitikai cikk kapcsán, hitelvi kérdésekről érvelni, vitatkozni Biblia nélkül = „vak vitája a színskálán”. Már bocsánat, de levevőbe beszélsz: „Erre az “evangéliumra” és “tekintélytiszteletre” semmi szükség nincs!” – mondod Te. De kérdezem, a Biblia tekintélyének a figyelembe vétele nélkül, s egyáltalán Bibliai hit nélkül, milyen alapon? A Hit Gyülekezetének a Vidám Vasárnapon keresztüli hiteles evangélium hirdetését kétségbe vonni, esetleg vallási alapon? – az meg csak vallásos irigységből fakadhat!

    A Biblia szerint Istent keresni vagy Neki tetszeni nem lehet lelki módon (elmével, akarattal és érzelemmel), mert az Isten Szellem: és akik Őt keresik, szükség, hogy Szellemben és igazságban keressék és imádják. Jn. 4:23-24
    Zsoltáros keresel és érdeklődsz, de félő, hogy nem az Istent keresed, mert ugyan naprakész vagy Németh Sándor, Nagy József és Marilyn Hickey prédikációjából, de Te inkább botránkozásra gyűjtesz információkat. Hogy aztán azokat kiteregethesd lehetőleg minél nagyobb nyilvánosság előtt!
    Nem hiába, az emberek saját igazságukat igyekeznek érvényesíteni! Ezzel szemben Isten, az Ő választott és felkent emberét, botránykőként helyezte minden ember elé. Vagyis, a szerint engedi megismerni az Ő kegyelmét az emberekkel, hogy megbotránkoznak-e Jézus Krisztus halálának és feltámadásának történelmi tényében, vagy elfogadják azt hittel a saját bűneikért, helyettesítő áldozatként. „Íme, beleütközés kövét és megbotránkozás szikláját teszem Sionba; és aki hisz benne, nem szégyenül meg… Mert bizonyságot teszek felőlük (Izraelről), hogy Isten iránt való buzgóság van bennük, de nem megismerés szerint. Mert az Isten igazságát nem ismerték, az ő tulajdon igazságukat igyekeztek érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek” (Róma 9:33-10:3). Istent tisztelni Bibliai módon az tudja, aki megismerte és elfogadta Jézus Krisztust személyes megváltójának, mert csak így lehet Isten igazságának engedelmeskedni. De aki „megbotlik” a megbotránkozás sziklájában, Jézus Krisztusban és az Ő evangéliumának képviselőjében, az csak hiszi magáról, hogy az élő Istent tiszteli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  25. Kedves Zsoltáros
    Szerintem ebben a vitában, két különböző dologról és valóságról beszélünk el egymás mellett, ezért ennek nem sok értelme van. Anélkül, hogy igazságosztó bíróként kívánnék fellépni, azért hadd jegyezzem meg, hogy: Zsoltáros Te azt állítod, „amennyiben Jézus Krisztus azonosítja magát az Igazsággal, annál inkább vigyáznék, hogy ne kerüljek szembe ismeretelméleti problémákkal, és ne manipuláljak ellenőrizhető, tudományellenes hazugságokkal.”
    Vagyis, Te a Biblia kijelentéseit a látható világ ismeretelméletével és tudományával értelmezed. Míg én, Response és Liebebote mellett a Biblia kijelentéseit nem e látható világ szerint, hanem Isten országának Szellemi valósága szerint értelmezem. Ez két különböző valóság. Az egyik a rációról, míg a másik a hitről szól. Az egyik a tudomány elméleti téziseinek tényszerű igazolása, míg a másik az Isten országára tartozó Szellemi kijelentések hitből való követéséről szól.
    A ráció a tudat, öntudat és az elme, ész, értelem meghatározása. Míg a hit, a remélt dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés. Mert ezzel szereztek jó bizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.
    A Biblia kijelentéseit hit nélkül, pusztán ésszel, értelemmel felfogni, illetve elfogadni, netalán megmagyarázni nem lehet. Nem mintha a Biblia nem lenne ésszerű, vagy tudománytalan, hanem mivel Isten országa e látható világon kívüli valóság, ezért csakis „hit által tudjuk megérteni, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.” – a véges emberi korlátok miatt ennél a pontnál vagy belátja az ember, hogy a végtelen Istennel van dolga, vagy olyan ismeretelméleti téziseket fogalmaz meg, amellyel „darwini módon” minden áron be akarja bizonyítani elméletét. Ugye, a Teremtés vagy evolúció vitában így született meg a fejlődés, fokozatos változás elmélete, amit szintén csak hinni lehet, de bebizonyítani nem. Miként az ateizmus, az Isten létezésének a tagadása is egy hit, de nem Bibliai.
    A Bibliai hittel kapcsolatosan viszont le kell szögezni, hogy hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik. (Zsid. 11:1-3;6)
    Tehát Zsoltáros azt tudom mondani, hogy egy Egyházpolitikai cikk kapcsán, hitelvi kérdésekről érvelni, vitatkozni Biblia nélkül = „vak vitája a színskálán”. Már bocsánat, de levevőbe beszélsz: „Erre az “evangéliumra” és “tekintélytiszteletre” semmi szükség nincs!” – mondod Te. De kérdezem, a Biblia tekintélyének a figyelembe vétele nélkül, s egyáltalán Bibliai hit nélkül, milyen alapon? A Hit Gyülekezetének a Vidám Vasárnapon keresztüli hiteles evangélium hirdetését kétségbe vonni, esetleg vallási alapon? – az meg csak vallásos irigységből fakadhat!

    A Biblia szerint Istent keresni vagy Neki tetszeni nem lehet lelki módon (elmével, akarattal és érzelemmel), mert az Isten Szellem: és akik Őt keresik, szükség, hogy Szellemben és igazságban keressék és imádják. Jn. 4:23-24
    Zsoltáros keresel és érdeklődsz, de félő, hogy nem az Istent keresed, mert ugyan naprakész vagy Németh Sándor, Nagy József és Marilyn Hickey prédikációjából, de Te inkább botránkozásra gyűjtesz információkat. Hogy aztán azokat kiteregethesd lehetőleg minél nagyobb nyilvánosság előtt!
    Nem hiába, az emberek saját igazságukat igyekeznek érvényesíteni! Ezzel szemben Isten, az Ő választott és felkent emberét, botránykőként helyezte minden ember elé. Vagyis, a szerint engedi megismerni az Ő kegyelmét az emberekkel, hogy megbotránkoznak-e Jézus Krisztus halálának és feltámadásának történelmi tényében, vagy elfogadják azt hittel a saját bűneikért, helyettesítő áldozatként. „Íme, beleütközés kövét és megbotránkozás szikláját teszem Sionba; és aki hisz benne, nem szégyenül meg… Mert bizonyságot teszek felőlük (Izraelről), hogy Isten iránt való buzgóság van bennük, de nem megismerés szerint. Mert az Isten igazságát nem ismerték, az ő tulajdon igazságukat igyekeztek érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek” (Róma 9:33-10:3). Istent tisztelni Bibliai módon az tudja, aki megismerte és elfogadta Jézus Krisztust személyes megváltójának, mert csak így lehet Isten igazságának engedelmeskedni. De aki „megbotlik” a megbotránkozás sziklájában, Jézus Krisztusban és az Ő evangéliumának képviselőjében, az csak hiszi magáról, hogy az élő Istent tiszteli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  26. Replication:

    ez teljesen antikrisztusi. Azt irod: “aki „megbotlik” a megbotránkozás sziklájában, Jézus Krisztusban és az Ő evangéliumának képviselőjében, az csak hiszi magáról, hogy az élő Istent tiszteli.” Te egyenlő szintre helyezed Jézus Krisztust, és “az ő evangéliumának képviselőjét”, jelen esetben Németh Sándort. Ki tanította ezt Nektek? Remélem, nem ő. Jézus Krisztus valóban a megbotránkozás sziklája, de egyes lelkészek, pásztorok, papok, nem azok. Rájuk az vonatkozik, hogy „Mert szükséges, hogy botránkozások essenek, de jaj annak az embernek, aki által a botránkozás esik.” (Mt 18,7). Nehogy már egyenlőségjelet tegyél az Isten Fia, a Messiás és egy halandó ember közé! Nehogy már egyforma feltétel legyen az üdvösséghez és az Isten tiszteletéhez, Jézus Krisztus és Németh Sándor elfogadása. Hol vetted ezt a baromságot? Ez antikrisztusi. És mi van Krisztus evangéliumának azon képviselőivel, akiket Németh Sándor nem fogad el? Akkor Németh Sándor is csak azt hiszi magáról, hogy az élő Istent tiszteli, de valójában nem? Vagy rá ugyanez a követelmény, amit itt felállítasz nem érvényes? Hát kicsoda ő: az Atya Úristen? Ne vicceljetek, mert ha rendes teológus ezt megvizsgálja, nem az általatok “elitklubnak” nevezett államegyházi státuszt, történelmi egyház rangot nem érdemlitek meg, hanem még az “egyház” státuszt sem, amennyiben egy emberben hisztek, egyenrangú módon, mint Istenben. Ezt eretnek szektának nevezik, ami közveszélyes attól a perctől kezdve, hogy egy embert isteni rangra emelnek.

    Majd rákérdezek a főnöködnél, hogy ő tanítja-e Nektek ezt a baromságot.

    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  27. Kedves admin, eretnek szektának talán nem nevezném, de bálványimádás a javából.
    Még végigolvasni is borzalmas volt replikésönt, s emberek ezt a sötétséget élik???
    Azért van az ember értelme, hogy felismerje a világban a Teremtőjét! Ha valaki a természet törvényei, sokszínűsége, s a mindennapok csodái ellenére sem látja, majd pont NS hókuszpókuszaitól fogja meglátni!
    Az elmúlt pár ezer évben ez ment NS nélkül is! Micsoda szellemi arrogancia kell ennyi butaság igazságként való deklarálásához!
    Ha annyira jól ismeri a Bibliát, talán olvasta Jirmejahut: “Átkozott, aki emberben bizakodik.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  28. Kedves Bartus László
    Megtisztelő, hogy mint a cikk írója véleményezed a Zsoltárosnak címzett hozzászólásomat. Főleg azok után, hogy korábbi hozzászólásomban hangot adtam elutasító véleményemnek. Ezért úgy gondolom nem véletlen, hogy éppen akkor „ragadtál tollat”, amikor azt írtam, hogy “aki „megbotlik” a megbotránkozás sziklájában, Jézus Krisztusban és az Ő evangéliumának képviselőjében, az csak hiszi magáról, hogy az élő Istent tiszteli.” S ezt úgy értelmezed, hogy én egy szintre helyezem Jézus Krisztust, és “az ő evangéliumának képviselőjét”, jelen esetben Németh Sándort.

    Nos, Te is tudod László, hogy ez csúsztatás, mivelhogy exhitesként ismerheted Pál és Barnabás lisztrai történetét (Ap.Csel. 14:8-18). Melyben a sokaság, miután látta, hogy Pál meggyógyította a lábainál fogva béna embert, Jupiterként és Merkúriusként istenítették őket és áldozatot akartak bemutatni előttük. Amit Pál természetesen elutasított, mondván: „Mi is hozzátok hasonló természetű emberek vagyunk!” A Bibliai hit embert, sőt angyalt sem (Pl. Gedeon le akart borulni az angyal előtt) tisztel és imád Istenként, mert az csak Őt illeti meg (szemben a mai „imádlak kultúrával”, ahol lassan minden szeretett személyre – pop-film-tv sztárra ezt mondják és bálványozzák).

    Vagyis Németh Sándort, mint Bibliai hiten alapuló tekintélyt, aki közvetítője az evangéliumnak, a fenti kijelentésemmel nem helyeztem egy szintre Jézus Krisztussal. De tény, hogy a teljes, hangsúlyozom, a teljes evangélium Isteni hatalommal felruházott, amely képes közvetíteni Jézus Krisztus, gyógyító, helyreállító, életet közvetítő, egy szóval: SZABADÍTÓ HATALMÁT. Viszont ahogy Jézus Krisztusban, mint a botránkozás kövében sokan megbotlanak, s ezért elutasítják, úgy Németh Sándorban is sokan megbotránkoznak, mint az Ő evangéliumának képviselőjében, és ezért elutasítják.

    És mi van Krisztus evangéliumának azon képviselőivel, akiket Németh Sándor nem fogad el? – írod László. Pontosítanom kell: a Biblia nem fogad el másokat, nem Németh Sándor. Az Ige nem véletlen figyelmeztet arra, hogy azok, akik Isten kegyelmét megismerték igazán, MAGAVÁLASZTOTTA Istentisztelet által nem tisztelhetik Őt. „Amelyek bölcsességnek látszanak ugyan a magaválasztotta Istentiszteletben és alázatoskodásban és a test gyötrésében, de nincs bennük semmi becsülni való, mivelhogy a test hízlalására valók.”(Kol. 2:23). Pál másutt figyelmeztet arra, hogy: „HA VALAKI MÁS EVANGÉLIUMOT HIRDETNE NEKTEK, mint amit tőlünk hallottatok, átkozott legyen!” (Gal. 1:8-9)

    Majd így folytatod: „Ne vicceljetek, mert ha rendes teológus ezt megvizsgálja, nem az általatok “elitklubnak” nevezett államegyházi státuszt, történelmi egyház rangot nem érdemlitek meg, hanem még az “egyház” státuszt sem, amennyiben egy emberben hisztek, egyenrangú módon, mint Istenben.”
    A fenti Igékkel tehát tisztáztuk, hogy nem Németh Sándorban hiszünk, egyenrangú módon Istennel. De távolról sem viccelünk László. Mert Egyházpolitikai, teológiai cikkeket és értekezéseket, tudva levően elkötelezett személyek írnak, akik nem tudnak függetlenül írni. Független személy viszont nincs, mert mindenki tartozik valamely Egyházhoz, illetve ha nem, akkor egy ateista, világi újságíró e témában nem lehet kompetens.

    Tehát értsd László, Te, mint volt Hit Gyülekezete tag, újságíróként nem lehetsz kompetens ebben a témában. Mert valószínűleg a Gyülekezet „ellenzékének a táborához” sorolható, lehet frusztrált, sértődött életérzésekkel küzdő ember vagy. S mivel látod, hogy az ATV Vidám Vasárnapján keresztül hirdetett evangélium, megkerülhetetlenné vált a mindenkori, hangsúlyozom, a mindenkori hatalom számára, ezért vélhetően, a társadalom legitim, Bibliai módon való befolyásolásának TOVÁBBI TÉRNYERÉSE, S ELFOGADOTTSÁGÁNAK FÉLELME MIATT TÁMADOD a Hit Gyülekezetét.

    Természetesen meg van a jogod, hogy Németh Sándort ne fogadd el, mint az evangélium hirdetőjét. De tudnod kell, hogy abban a pillanatban, amikor Te cikkedben vagy könyvedben nyilvánosan ellene mész, netalán lejáratod az Ő szolgálatát, hozzá hasonlóan embereket terelő és befolyásoló személlyé válsz az üdvösségre, vagy a kárhozatra! Aki Isten előtt olyan befolyást gyakorol, amely élet-halál kérdését dönti el emberek életében. Vagyis, amit Németh Sándortól számon kér Isten, azt Tőled is számon kéri: hogy az emberek életét hová terelted, a megmenekülésre vagy az elkárhozásra. Szerintem ennek felelősségét Te eddig nem fogtad fel, hogy amikor nagy nyilvánosság elé lépsz, Te Vele együtt „halálra szánt emberként” felelős vagy. És Te is tudod, hogy Isten nem az emberi vélekedések szerint ítéli meg az életre, vagy halálra befolyást gyakorló embereket, hanem a Bibliában leírt beszéde szerint (úgyhogy a „játékszabályokat” mindenki ismerheti). Ezért a Bibliai hit szerint, legitim módon az gyakorolhat befolyást nagy nyilvánosság előtt, aki Istentől felkent emberként hirdeti, nem a kárhoztató beszédeket, hanem a jó hírt (evangéliumot) a pokoltól való megmenekülésre.

    Mindezt Németh Sándorral rendezetlen kapcsolat mellett teszed, ami részedről feltételezi a haragot. Mit érsz el vele? „Mert ember haragja Isten igazságát nem munkálja”. (Jak. 1:20). Haraggal publikálni és pozitív befolyást gyakorolni nem, de ítéletet magadra vonni tudsz. Isten igazságát egyedül az evangéliumhirdetéssel lehet munkálni.
    Üdvözlettel: Replication

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  29. Replication:
    rövid leszek, sok ostobaságot összehordtál itt. Akinek egy kevés esze van az tudja, hogy a cikk nem foglalkozik a Ti un. Vidám Vasárnapotokkal, és bennem semmiféle félelem nincs annak “térnyerése és elfogadottsága” miatt, mert nekem ez egyáltalán nem tűnik olyan nagynak, mint ahogyan azt hiszitek, és baromira nem érdekel. Ti fontosnak tartjátok, én legfeljebb kétségbe vonom a térnyerésnek ezt a mértékét, ami itt a leveledben megmutatkozik. Az én cikkem egészen másról szól. Dogmákká merevedett hülyeségeket írogattok, hogy egyházpolitikai cikkeket csak elkötelezett emberek írnak. Honnan vetted ezt a baromságot? Czene Gábor a Népszabadságnál kinek elkötelezett? Senkinek. Én sem vagyok. A tényekkel való konkrét szembenézés helyett egyszerűbb azt mondani a szerzőre, hogy “frusztrált, sértődött életérzésekkel küzdő ember” a szerző, mert akkor nem kell gondolkodni azon, amit mond. Szeretném elmondani neked, hogy bennem semmiféle frusztráció nincs, elégedett és hálás ember vagyok, lehetséges, hogy elégedettebb vagyok, mint Te. Eszembe nem jutna veletek foglalkozni, ha nem álltok be az államegyházak közé, megtagadva és megsértve a felekezeti egyenjogúság elvét, lepaktálva egy diktatúrával, miközben az egyetlen ellenzékinek mondott televíziót működtetitek. Ha ezt szóvá teszem, ebben az igazság kimondásán kívül semmi más nincs.
    Arról pedig szokjatok le, hogy akinek más véleménye lehet, mint nektek, akkor az vagy sértődött, vagy ellenség, de mindenképpen átkozott, és a pokolra jut. Nevetséges és szánalmas, ahogyan kárhozattal és mindenfélével fenyegettek mindenkit, ha valamiben eltér a véleménye. Sajnállak beneteket, hogy ebben a borzalmas megfélemlített légkörben kell élnetek. De mindennek semmi köze nincs ahhoz, amit a cikkemben írtam. És ha valaki bírálja egy gyülekezet közéleti szerepvállalását, annak nincs köze az emberek üdvösségéhez. vagy ha az befolyásolhatja, akkor nem kell politizálni, gyerekek, mert ott egy olyan területre léptek ki, ahol visszaszólnak. Ahol nemcsak a szektavezérnek lehet véleménye.
    Ezzel a magam részéről lezártam, felhíva a figyelmet arra, hogy a köztünk levő vita tárgyában rendkívül szemforgató magyarázat született. Amiből mégiscsak az derül ki, hogy a Németh Sándorban való megbotránkozás ugyanolyan akadálya az Istennel való kapcsolatnak, mint a Jézus Krisztusban való megbotránkozás. Ez antikrisztusi. Jobb, ha tőlem tudod meg. Eretnekség. Istenkáromlás. Destruktív szektákban mondanak ilyeneket. Ezt ellenőrizheted. Ugyanúgy vezetik le, mint Te.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  30. Ezekből a – borzadállyal olvasott – hozzászólásokból azt látom: a HGY a legjobb úton van afelé, hogy belőle is “történelmi egyház” váljék. Én úgy gondolom, tessék parancsolni, nyugodtan be kell őt ereszteni oda, ahová annyira törekszik.
    Már annyi mindenben hasonlít nagy elődjéhez, hogy igazán megérdemli: az egyházi vezető csalhatatlansága, a hívek erkölcsi terrorja, aktív részvétel a gazdasági és politikai életben, a másképp gondolkodók elleni gyűlölet, mely valami álszent mázzal van leöntve…
    Nem tetszik, hogy magát az egyedül üdvözítő gyülekezetnek tartja. Már csak az hiányzik, hogy újra bevezessék az eretnekek égetésének elfelejtett szokását.
    Ha jól kommunikál a kormánykörökkel, még lehet róla szó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  31. Replication, én ugyanazt mondom, amit Bartus Laci, pedig sosem voltam a Hit gyülekezete tagja, és sem harag sem érdek nem motivál.
    És annak, aki valaha hites volt sosem lehet igaza?! Az én szememben épp attól lett nagy Bartus Laci, hogy kibírt onnan jönni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  32. Kedves Response és (N$-) Replika!
    Nem a ráció szerint kívánok értelmezni metafizikai dolgokat.
    Azonban a fenti gondolatmenet, amit előadtál, jellemzi azt, amit igen veszélyesnek tartok. Hál’Istennek nem ez Isten Országának szellemi valósága, hiszen Isten sem nem rosszindulatú, sem nem hülye. Ez csak egy szektás értelmezési keret – csakhogy nemcsak így lehet értelmezni. És ez a fentebb leírt gondolatmenet maga az alattomos meggyőzési módszer iskolapéldája, hogy 1.: először be van tolva, hogy a Biblia isten szava és nem kell fizikailag értelmezni (ez még oké), 2. emiatt kihívhatatlan tekintély, 3. ahogy az a személy is az, aki erre így hivatkozik, 4. ezután viszont már semmilyen rációt, észérvet, tényt nem is kell figyelembevennie, azt hág át, amilyen elvet csak akar, erre hivatkozva! – Egyszerűen csak elborzasztó az az arrogancia, hogy magukat “kereszténynek” mondó emberek úgy gondolják, semmit sem kell tanulniuk az elmúlt 2000 év egyház- és szellemtőrténetéből, a biblia köré önkényesen épített szószerinti értelmezésük egyedül elégséges, és az Isten teremtette fizikai valóságot is lábbal tiporhatják szavaikkal, és aki ezt számonkéri, azt bibliailag le-elmebeli-magaslatozhatják. Ebből meg kellene térni, mert Istennek ahogy kell legyen valami célja a valósággal, így képtelenség, hogy büntetlenül hagyja ezt a szemléletet! A hit(etés) gyülekezete ezen módszereivel nem Jézusnak és Isten országának szellemi örököse, igaz nem is a katolikus egyháznak, hanem egy sokkal sötétebb ókori ősellenségnek, Hypatia gyilkosainak, Kürillosz pátriárkának, mindazoknak akik felszámolták az alexandriai könyvtárat, és az antik civilizációt morálfasiszta buzgóságukban lerombolva a sötét középkorba segítették Európát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alexandriai_H%C3%BCpatia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  33. Kedves Zsoltáros
    Írod, hogy:„Hál’Istennek nem ez Isten Országának szellemi valósága, hiszen Isten sem nem rosszindulatú, sem nem hülye. Ez csak egy szektás értelmezési keret – csakhogy nemcsak így lehet értelmezni.” Nocsak, még van is, amiben egyetértünk? Valóban, Isten sem nem rosszindulatú, sem nem hülye! Illetve hogy Istent ki miként értelmezi, az a maga személyes felelőssége. Mert az öt világvallásban, de a keresztény vallásokban is százféleképpen értelmezik, s lehet a Tied a 101.-ik.
    Írod, az alattomos meggyőzési módszer iskolapéldája, hogy 1. a Biblia Isten szava és nem kell fizikailag értelmezni; 2. emiatt kihívhatatlan tekintély; 3. ahogy az a személy is az, aki erre így hivatkozik, 4. ezután viszont már semmilyen rációt, észérvet, tényt nem is kell figyelembe vennie, azt hág át, amilyen elvet csak akar, erre hivatkozva!
    Erre azt tudom mondani, hogy a bibliai hit szerint: 1. „A teljes Írás Istentől ihletett..” II: Tim. 3:16. – amelyről Jézus azt mondta: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim soha el nem múlnak” Mk. 13:31. – tehát nem velem meg a Hit Gyülekezetével, hanem a Bibliával, és a bibliai hittel van vitád.
    2. „Sohasem ember akaratából származott a prófétai szó, hanem a Szent Lélektől indítatva szólottak Istennek szent emberei.” II. Pét. 1:21. – tehát a Szent Lélek és Istennek szent emberei azok a tekintélyek, akik mellett tanúbizonyságot tett Isten, ezért kihívhatatlanok.
    3. Ha Isten a jó gyümölcsei miatt tanúbizonyságot tesz valaki mellett napjainkban, az Bibliai tekintély, igen.
    4. Nemcsak akik a Bibliára és Istenre hivatkozva élnek és érvelnek, hanem minden, amit mondunk és teszünk a földön, az „áthallatszik és jegyzik odafent.” A mennyeiek azt megítélik és annak következménye lesz: „Mert minden hivalkodó (henye) beszédért, amit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján.” Mt. 12:36. – ezt nem Te, sem én nem fogom megítélni, mert Istenre tartozik.
    Neked lehet véleményed, meg a 101 vallási értelmezésnek, de bibliai hitű emberek egyszerűen Isten beszédében hisznek, s ezen igazságokban való hitük és életművük lesz meg ítélve. Nem csak az övék, a Tiéd is, bármiként is értelmezed Isten országát.
    Isten országának szellemi valósága pedig micsoda? „Az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm” Róma 14:1. „Betelt az idő, és elközelített az Istennek országa; térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” Mk. 1:15.
    Írod, hogy: Magukat “kereszténynek” mondó emberek úgy gondolják, semmit sem kell tanulniuk az elmúlt 2000 év egyház- és szellemtörténetéből. – A „hetek” közéleti folyóiratban az elmúlt nyolc hétben, az Egyháztörténet üldöztetéseiről jelent meg egy sorozat. Melyben részletesen le van írva, mely korban, milyen bibliai igazságok követése miatt üldözték az élő hitű keresztényeket. Nagyon tanulságos, elérhető módon, a társadalom széles rétegei számára nyomon követhető: kik az üldözők és kik az üldözöttek! Előre bocsátom, nem pogány kultuszt gyakorló emberek, akik be akarták csempészni az egyházba tévtanaikat, voltak az üldözöttek, hanem fordítva.
    Vagyis, a Hit Gyülekezete Jézusnak és Isten országának szellemi örököse, s akik az egyháztörténetben meghaltak élő hitük miatt, azok bizony nem Hypatia gyilkosainak nevezné a közösséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. Turcsanyszkypityu

    Honnan veszitek Bartus László, hogy az ATV Hit csapaté? Hol lehet erről meggyőződni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Kedves Mindenki!

    A probléma kifutása, amiről a cikk beszél, még nyitott kérdés, sok logikailag lehetséges kimenetele van a gyülis stratégiának. Akik Isten Országát várják, szerintem imádkozzanak, hogy akár Magyarországon, akár a világ bármely pontján bölcs vezetők bölcs döntéseket hozzanak. Látszik,hogy súlyos kérdést feszeget, mivel talán minden hozzászólásban előbb-utóbb békétlenségek törnek föl (ne számolja be senkinek sem Isten ezeket az ítéletkor!). Ha viszont valaki csak gyűlölködni akar, sajnos ez a névtelenséget ígérő (de nem biztosító!) internetes fórumvilág kitűnő helyszín. A többieknek bátorításul: Ne félj, csak higgy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. Ja, és még annyit, a TŰZOLTÓKÉRT, meg mindannyiunkért, mert muszáj megkérdeznem, hogy lehet komolyan venni azt a cikket, ami ilyenek közt áll: A fültisztító pálcika árt a fülnek?
    Vannak fontos dolgok, eget rengetően fontos dolgok, és van a fülpálcika.
    Mi jöhet még? Valóvilág?
    De aláírom létjogosultságát, ha erre itt kereslet van. Bár szerintem az AN nem erre jött létre, s én, személy szerint többet várok tőle. De ha vannak vevők a bulvárra, s persze olyan idő és energiafelesleggel gazdálkodik a szerkesztőség, indíthatunk akár főzőcske videókat is. Persze ahhoz nem kell szabad magyar sajtó…
    Tényleg nem piszkálásból, de azt kéne erősíteni, ami idevonzza az embereket.
    Értékek és felelősség. Színvonal és lényeglátás.
    Ha az AN bulvárkiszolgálónkká alacsonyodik, sosem tud iránymutatóvá felnőni.
    A magyarok most elkeseredésükben még egy ismeretlen kis 50 kilós nőt is megkoronáznának holnap, csak mentse meg valaki őket. Történelmi lehet a szerepetek. Érdemes ezt odadobni azért, hogy rendes újságnak látszódjatok?
    Új idők új dalai kellenek.
    Különben nem lesztek különbek az Atv-nél vagy a Klubrádiónál.
    /Kedves hites testvérek, mielőtt vigyor jelenne meg az arcotokon: amit írtam Lacinak, a legnagyobb tisztelettel és szeretettel írtam, abszolút építő szándékkal, mert az ő kisujja többet ér az egész hitgyülekezeténél./

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  37. Elmúltam 20,sok mindenen átmentem már az életben,kevés dolgon lepődöm meg,de a vallásos emberekben égő szenvedélyes gyűlölet még mindig ledöbbent. Attól tartok,én sose leszek vallásos,mert bennem ekkora gyilkos,pusztító indulatok nincsenek.Viszont az igazsághoz tartozik az is,hogy teljesen egészséges vagyok.(Hál’ Istennek)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. E témában a 168 óra, kicsit megkésve, de legalább írtak róla A trón és az oltár új szövetsége – Egyházi kegyverseny címmel :D
    http://www.168ora.hu/itthon/egyhaz-alkotmany-kereszteny-maltai-lovagrend-hack-peter-ivanyi-gabor-derdak-tibor-semjen-75471.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. A Hanna által javasolt cikk elején ez áll:
    “… a magyar kormány ambíciója nem kevesebb, mint létrehozni az Európai Unió első keresztény nemzetállamát. ”
    Nos, akkor én, mivel hogy én nem szeretnék a csuti kiskondás alattvalója lenni, ezennel visszamenőleg azonnali hatállyal feketeseggű, ateista örmény zsidó cigánynak, azaz ormánbasi nemzetállamán kívül rekesztettnek nyilvánítom magamat! (Noha a családom 1500-as évekig tudja visszavezetni a nemesi családfáját.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  40. Mi is itt voltunk már 1500-ban! Lehet rokonok vagyunk, Gugyerák? :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  41. Hanna, kedves, a jó rokonság, társaság nincsen ellenemre, legföljebb a kisebbségi komplexusban szenvedő csutinak csípi a szemét! ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  42. Jut eszembe, Hanna!
    Nem tudom, Te hogy vagy vele, de szerintem ha már alattvaló kell legyünk, akkor én inkább Böbe-2-t választom! ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Én nem szeretek alatt lenni :) S mindkét Böbét meghagyom Neked :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. Nem gondolod, hogy kicsit későn szólsz? Her majesty (Tudor) QE-1 1533 – 1603 közt élt. Lehet persze hogy valamelyik ősöm nagyra becsülte volna a gesztust… ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  45. egy szerény megjegyzés, szerintem az Autonom és a Hit Gyülekezet között nincs sok különbség, jó és rossz értelemben, vagy másképp az Autonóm vezetőiből nem ment ki a Hit Gyülekezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nyomoznak Bartus hamis 6-os kartonja ügyében 2014. szeptember 29. hétfő | AN

Hack: A kultúrház vezetők ügynökök voltak 2014. február 1. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos