Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarország híre egyre rosszabb a nagyvilágban 2011. április 4. hétfő 10:45 | Rákócza Richárd Forrás: Associated Press

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarország híre egyre rosszabb a nagyvilágban

Hejőszalonta – Az Associated Press hírügynökség jelentése a hejőszalontai eseményekről számol be. Az írást számos médium vette át a nagyvilágban. Pablo Gorondi szomorú látlelete, immár magyar nyelven, Magyarországról.

Magyarország szélsőjobboldali pártja, a Jobbik népszerűsége csökken. A trendet megfordítandó a párt ahhoz folyamodik, amihez a szélsőjobboldal Európában gyakran szokott: kipécézi magának a cigányokat.

A gazdasági válság által kíméletlenül sújtott falvak cigányokkal szembeni félelmét és a munkanélküliséget kihasználva a Jobbik első ízben 2010-ben jutott be az Országgyűlésbe, a szavazatok közel tizenhét százalékával. A mostani felmérések szerint azonban támogatottságuk tizenhárom százalékra csökkent a valószínű szavazók között – számol be az Associated Press.

Így azt követően, hogy a Jobbik hónapokon át a törvényhozásra összpontosította politikai energiáit, megújította a roma néven is emlegetett cigányok elleni hadjáratát, és országszerte gyűléseket tartott a falvakban. A Jobbik képviselői és mintegy hatszáz követőjük, köztük ötvenen terepszínű egyenruhában és bakancsban, demonstrált szombat este a „cigányterror” ellen Hejőszalontán, a fővárostól, Budapesttől száz mérföldre (százhatvan kilométer) keletre lévő faluban.

A tiltakozást egy helyi nő március 22-i meggyilkolása váltotta ki. A rendőrség letartóztatta az asszony két roma bérlőjét és egy harmadik gyanúsítottat.

Magyarország roma lakossága a tízmilliós népesség hat-nyolc százalékára tehető; ők a legszegényebbek, a legképzetlenebbek, minden szinten diszkriminálják őket az oktatástól a munkavállaláson át az egészségügyig.

A Jobbik felemelkedését a több ezer egyenruhás taggal rendelkező Magyar Gárda segítette, amely vidéki városokban tartott felvonulásokkal kívánta „megvédeni” a nem romákat és megfélemlíteni a romákat. A bíróság 2009-ben oszlatta fel a Gárdát, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a 2010. áprilisi választás előtt a tiltás kikényszerítése mellett emelt szót; elhíresült mondása szerint majd „ad nekik két pofont” – adja hírül az AP.

Míg a Magyar Gárda honlapja közel egy éve inaktív, hasonló nevű – és majdnem ugyanazokból a személyekből verbuválódó – csoportok léptek a helyébe: többek közt az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda, a Motoros Gárda és a Nemzeti Őrsereg.

Az Amnesty International és más csoportok a rendőrséget szólították fel a magyarországi roma kisebbség védelmére, és arra, hogy az önjelölt rendfenntartók hasonló felvonulásait megakadályozzák. A Jobbik azonban a múlt hónapban egy másik keleti faluban is gyűlést tartott, és hetekig egyenruhás szélsőségesek járőröztek az utcákon.

Szombaton több tucat rohamrendőr biztosította a hejőszalontai gyűlést, fém terelőkorlátokkal választották el a Jobbik követőit az emberjogi csoportok ellentüntetésétől.

A Jobbik szónokai a feltételezett romabűnözést emlegették, valamint bírálták a kormányzó Fidesz gazdaságpolitikáját és gyászolták az északkelet-magyarországi munkaerőpiaci állapotokat.

Egyed Zsolt, a Jobbik politikusa azt mondta: a közbiztonság csökkent az elmúlt tíz hónapban, mióta a Fidesz van hatalmon.

„Két hónapra szabad kezet kellene adni a rendőrségnek, és tudni fogják, mit csináljanak”, mondta Egyed.

„A Fidesz a gazdagok pártja lett”, tette hozzá Szegedi Márton, a Jobbik [Borsod-Abaúj-Zemplén megyei] alelnöke. „Egyáltalán nem érdekli őket, mi történt velünk, az átlag vidékiekkel.”

Az emberjogi csoportok ezzel szemben felszólítottak rá, hogy vessenek véget a diszkriminációnak.

„Gyakran azért mi vagyunk a legszegényebbek, mert cigánynak születtünk”, közölte Daróczi Ágnes a mintegy százötven főnyi ellentüntetővel. „Színvaknak kell lennie a fejlődésnek ahhoz, hogy a sor legvégén állókhoz is elérjen.”

Balogh Ilonka hejőszalontai romát felizgatta, hogy a rendőrség nem engedte családját konfrontálódni a Jobbikkal, amely a házuktól nem messze gyűlésezett.

Anderkó József, Hejőszalonta polgármestere és több lakos elismerte, hogy történt a faluban némi tyúklopás – ezt nevezi a szélsőjobboldal „cigánybűnözésnek” –, de elmondása szerint általában jó a viszony a 850 lakosú faluban, ahol 350 roma él. Anderkó állítása szerint csak nagy nehezen és hosszú tárgyalások után adta meg a Jobbiknak a gyűlés megtartásához szükséges engedélyeket.

„Megmondtam nekik, sokkal jobb lenne, ha állást adnának egy csomó falubeli cigányasszonynak, vagy pénzt gyűjtenének az áldozat családjának”, közölte Anderkó.

A romák állapotára világított rá négy férfi bűnperének megkezdése is, akiket a 2008 és 2009 folyamán különböző, Hejőszalontához hasonló falvakban elkövetett romaellenes támadásokkal vádolnak. A férfiak gyújtóbombákkal és lőfegyverrel öltek meg kilenc támadás során hat romát, köztük egy fiatal apát és annak ötéves fiát.

Egy eredménye van a Jobbik hétvégi menetének – újabb éket vert a szomszédok közé. A hejőszalontai roma nők beadványban fogják kérni a helyi nem roma óvónő elbocsátását, amiért részt vett a fáklyásmenetben.

Balogh Ilona szerint „Az óvodások kilencven százaléka cigány, és ezek után ez a nő egyszerűen alkalmatlan arra, hogy gondjukat viselje” – fejeződik be az Associated Press tudósítójának beszámolója a Jobbik hétvégi hejőszalontai provokációjáról.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 13 szavazatból)
Magyarország híre egyre rosszabb a nagyvilágban, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Fajüldöző pedagógusnak valóban nem lenne helye a gyermekek között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (29 szavazatból)
  2. Vegyes érzelmeim vannak az ügyben. Az biztosan nem jó, ha ezek alapján ítélik meg Magyarországot a világban.
    Viszont az is átéltem már, hogy meglopott egy cigány, tudom is, ki az, de bizonyítékom nincs rá, a rendőrség meg csak “pingvinezik”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  3. Most a romák, mert nincstelenek. Holnap a zsidók, mert maradt valamilyük!
    Tényleg nincs helye Magyarországnak Európában! Csak éppen fordítva, nem úgy ahogy O.V. mondja, hanem Európa fog kiírni minket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  4. bonhomme!
    Csak cigány lopott meg? Jó Neked!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  5. Attól, hogy a fidesz és a hozzá közelállók szerint nincs cigánybűnözés attól az még van.A rendőrség vagy nem tud vagy nem akar érdemben tenni is ez ellen. Az a sok rendőr amit igértek az majd az autósok riogatására lesz csak jó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (20 szavazatból)
  6. Engem a viki lopott meg, igaz o is orsos volt, nem? Jaj, fuj de mocskos a szam, nem meglopott, megvilagositott! Most mar nyugodtan alhatok, mert ezutan o felugyeli, karoltve a selmeczivel, amit a magannyugdijpenztarban gyujtogettem..nagy ko esett le a szivemrol, hogy megmentettek, mielott bedaraltak volna a tozsdecapak!
    DE ez volt az utolso millio, amit elloptal tolem, teeee….
    Hogy egyre rosszabb a hirunk? Meg ha csak az lenne egyre rosszabb!
    De sajnos nem csak az…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  7. A kormány két külföldi PR-céget bízott meg Magyarország imázsának a javítása érdekében tevékenységgel. Jobb lett volna, ha ehelyett, az erre fordított pénzből a beígért munkahelyek százezreit kezdéné létrehozni, s ezt kezdehetné a munkalehetőséget egyáltalán nem kínáló keleti országrészekben. Roma munkahelyteremtő programot is indíthatna Orbán Viktos, s elkezdhetné kiosztani a beígért két pofont. PR-akciókkal, akár külföldről, akár belföldről szervezik azokat, ez a probléma nem oldható meg. A baj az, hogy az Orbán-kormány szociális érzékenysége egyenlő a nullával!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  8. Gulyas!
    Nalunk nem az autosokat riogatjak.
    Nalunk a bicikliseket terrorizaljak ujabban, azt konnyebb utolerni, a helyi gyar elott fogjak oket.
    Szonda, minden van, roppant jol jovedelmez, egy elso lampa hiany es mar csak volt egy tizes a zsebben..guszta, nem?
    Amugy itt van bicikliut kiepitve, elkulonitve a fouttol, en is ott szoktam bunozni lampa nelkul:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  9. timea szabo! x
    Bocs hogy kifelejtettem a bicikliseket.Tegnap hallottam hogy pár nap mulva kimondottan a biciklisekre utaznak országosan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Repes a szivem, hogy az adombol megvedenek onmagamtol:D
    Mas kerdes, hogy ha megittam egy pohar bort, mi tortenik? Tippek?
    Elveszi a biciklit?:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. timea szabo! Nem szabad egy pohárnál megállni,főleg ha jó a bor.A büntetés úgysem lesz több tőle.A biciklit nem veszik el,mert akkor mivel bűnöznél legközelebb? Lehet hogy leengedik a gumidat hogy tolni kelljen.
    Lehetőleg jó melegben.Vagy leírattatják veled 100-szor hogy borosan nem biciklizhetsz csak sörösen.STB.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. Ez am a megelhetesi bunozes!:D Megsarcolni a biciklist!
    Nos…tobb volt, mint egy pohar, de nem reszegedtem le tole..mentsegemre szoljon, hogy unnepeltunk, es igy konnyebb volt tekerni hazafele!:D
    De en jo polgar vagyok, megvedem magam:D
    Egyszer mar volt egy fiaskom, este 11-kor autoztam, 3 honapja lejart zoldkartyaval, ejfelig ervenyes muszakival, az eleje torott volt es nem is az en kocsim volt…megfogtak. Olyan hisztit csinaltam, sirtam, horogtem, hogy elengedtek 7000 Ft buntetessel:DDDD
    Istenem, neha van elonye is, hogy nobol vagyok:D
    Ja, es nem alltam meg nekik, csak 500m utan…mondom nekik, azt hittem, mentoauto!:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. timea szabo,
    a helyzet ennél is rosszabb. Letérdeltetnek, tarkón lőnek, az egészet videóra veszik, és vezető hír leszel este a híradóban, miszerint: “Így jár minden elvetemült biciklis, aki tűrhetetlen közlekedési moráljával belülről bomlasztja az orbáni teokráciát!” :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  14. Az autos fiaskorol nem is szolva:D
    Igy er veget egy szepremenyu elet…celeb leszek:DDotperces!
    Menedekjogot fogok kerni az EU-ban, mert uldoznek…ha atvilagitanak, kiderul, hogy ide irogatok es a joisten sem ment meg a viktor haragjatol!:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  15. Rossz a hirunk? Viktorunk pedig csupa jot akar es meg is teszi.
    Latjatok a beigert pofozkodas is elmarad, meg is csak jo ember O!
    A vilag rosszul latja, itt minden remek es jo iranyba menne a dolgok.
    Agykongtrolra kellene jarnunk, mert akkor mi is jonak hinnenk ami nem az, mert rosszul latjuk, bennunk van a hiba, sokszor naponta el kell ismetelni, boldog vagyok, jo az eletem, pozotivan gondolkozom, sut a nap, nincs rossz csak mi beszeljuk be magunknak es ezzel be is vonzuk!
    Szoval kedves barataim itt a valtoztatas ideje, higgyeytek el bennunk van a hiba, semminek nem tudtok orulni! /udv. a zartosztalyrol/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  16. timea szabo! Jut eszembe jobban jársz ha drogozol,azért nem büntetnek ha elmész elvonóra.A Stohl bucit sem büntetik drogozás miatt. Hja hogy te nem vagy tv sztár?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  17. Majd azt mondom, hogy gyogyaszati celra hasznalom a mariskat:)
    De maradnek a jofajta neduk mellett:) Mertekkel fogyasztok, mertekkel biciklizek:)
    Ezt a fogalmat is bevehetne viktor a takolmanyba:mertek!
    Csak hogy tudja, a lopikalasnak meg a hulyesegnek is van hatara.
    Mert a mi turelmunknek is van..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  18. Egyre rosszabb az életünk, keveset ér a pénzünk csak a számlákra meg kevés kajára elég. Mikor lesz EUs fizetés Magyarországon? Csak utána kellene a felzárkóztatás Nem az alkotmányozás hanem a munkahelyek megteremtése volna az első.Még most is elbocsájtásokról olvashatunk nem a munkahely megőrzéséről támogatásról.A 14 milliárdé dolgozó tanácsadók igazán felnyithatnák már a Minisztereink figyelmét,ha így halad tovább a vezetésük akkor ez csak olyan mint a Fecó vezette kormány volt. Az állami Intézeteknél meg a kiadásokra nagyobb figyelmet fordítsanak mert itt is vannak Fideszesek akik úgy mint Zuschlag gazdálkodások a pénzekkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Az a helyzet, hogy a orbánc viktátor és talpnyalói sokkal többet lopnak el tőlünk, mint a cigányok. És sokkal szemtelenebbül is teszik ezt.
    Így aztán nincs miről beszélni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  20. Olah Zsuzsanna

    Kukac 50! A Gyurcsany vezette kormany nem csinalt ennyi es ilyen gusztustalan zsebtomest!!!!
    Volt valoban egy-ket kirivo eset, de ami most folyik ilyen soha nem volt!!!!!!!
    Tehat ne tessek osszemosni a ket kormany buneit, ott 8 ev alatt fele ennyi dolog nem volt, mint most ez alatt az egy ev alatt kiderult, es mi jon meg!!!????
    amirol nem is tudunk es meg sem fogjuk tudni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. április 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos