Ronai and Ronai
AMERIKAI

Alkotmányos puccs Magyarországon 2011. április 17. vasárnap 19:46 | AN/MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Alkotmányos puccs Magyarországon

Párizs – A magyar alkotmánytervezetet ért bírálatokról közölt összeállítást hétvégi számában a Le Monde francia napilap.

A cikket a mértékadó balközép újság egy olyan rajzzal illusztrálta, amelyen a Szent Korona és egy, a tetején elhelyezkedő keresztre mutató kéz látható. „Az Isten és a Szent Korona jegyében megfogalmazott új magyar alkotmány, amelyet április 18-án kell elfogadnia az Orbán Viktor konzervatív magyar miniszterelnöknek engedelmeskedő parlamentnek, éles bírálatokat váltott ki az országban, de az Európai Unióban is rossz érzést keltett” – fogalmaz a cikk szerzője.

Hangsúlyozza, hogy a szöveget megfogalmazó kormánypárt, a Fidesz és keresztény fundamentalista szövetségesei számára a kommunista korszak utolsó maradványainak felszámolásáról van szó, valamint az ezeréves Magyarország jogi és szimbolikus folytonosságának helyreállításáról.

Az alkotmánytervezet ellenzői szerint viszont a régies hangvételen túl a tervezet korlátozza a szabadságjogokat és fegyverként szolgálhat a parlamenttel szembeni „alkotmányos puccshoz” – hívta fel a figyelmet a lap.

A Le Monde idézi Mink Andrásnak a Népszabadságban megjelent írását, amelyben a történész úgy véli, hogy a jelenleg hatalmon lévők olyan berendezkedést dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával ellenzékből is képesek lesznek megbénítani a kormányzást. Ezt a célt szolgálja a lap szerint az, hogy a hatalom által ellenőrzött Költségvetési Tanács kezdeményezheti a parlament feloszlatását, ha a kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslat nem teljesíti az államadósság csökkentésére az alkotmányban megfogalmazott feltételt.

A Le Monde Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt is idézi, aki a Die Presse című osztrák konzervatív lapban úgy vélte: az új alaptörvény „egy többpártrendszer formai keretei között egypártrendszert akar intézményesíteni”. A lap szerint még a konzervatív alkotmányjogászként ismert Sólyom László korábbi köztársasági elnök is kifejezte fenntartásait a tervezettel kapcsolatban, amely „letér az európai útról”.

A lap kitért arra is, hogy a legutóbbi tiltakozás a bírói kar részéről érkezett, amiért egy, az utolsó pillanatban beiktatott passzussal a bírák nyugdíjkorhatárát 70 évről 62-re csökkentették. A szöveg emellett jóváhagyja az Alkotmánybíróság jogköreinek több korlátozását, amelyeket még 2010 folyamán szavazott meg a kétharmados kormánytöbbség – hangsúlyozza a lap.

A Le Monde szerint az alkotmány kapcsán a médiatörvényhez hasonló vitára lehet számítani Brüsszelben. A lap arra emlékeztetett, hogy 2010 végén az új médiatörvény miatt kipattant polémiát a magyar kormány lezártnak tekinti, s boszorkányüldözésnek minősítette a baloldali, zöld és liberális európai parlamenti képviselők által megfogalmazott kritikákat. Ezek a képviselők márciusban egy határozatot is megszavaztak.

Frank La Rue, az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője is kijelentette, hogy áprilisi budapesti látogatásán megdöbbentette magyar tárgyalópartnerei tekintélyelvű mentalitása. A lap szerint hasonló nézeteltérések jelenhetnek meg az előkészítő bizottságból kivonult baloldal által csak Fidesz-alkotmánynak nevezett alaptörvény körül.

Az ellenzék részéről egyedül a Jobbik vett részt – a Le Monde szerint: „egy bizonyos mértékig” – az alkotmány előkészítésében. „A mi ötletünk volt egy olyan alkotmány, amely szakít a kommunista örökséggel és a Szent Korona-tant központi helyre helyezi” – mondta a lapnak Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke. „Számunkra azonban a szöveg nem megy elég messze” – tette hozzá.

A civil szervezeteket elsősorban az aggasztja, hogy a magzati életnek a fogantatástól számított védelmére történő egyértelmű utalás – a szélsőjobboldal, illetve a születések számának csökkenése miatti általános aggodalom nyomására – megnyithatja az utat a terhesség művi megszakítását érintő jog megkérdőjelezése felé – írta a Le Monde.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Alkotmányos puccs Magyarországon, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. A szombati angol The Gaurdian is remek cikkben írta le a magyaországi helyzetet.
    Vajjon mit szól ehhez a Szájjárató?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Már megint az a néhány büdös kommunista lejáratja vezírünket és hazánkat az Unióba!
    Ja és kérdem ki az az Unió? Majd jól kizárjuk!

    Hát emberek!

    Lesz még egyszer újra szép a Magyar név?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Az megnyugtató, hogy a külföld is józanul kezdi látni mi folyik Magyarországon, de sajnos nem érzik még annyira súlyosnak, mint mi itthon. De ezeket a kinti független véleményeket azonnal fel kellene használni a hazai demokratikus ellenzéknek arra, hogy a belső érveket ezen külsőkkel is megerősítse, és nagyobb hangon kommunikálja ! Egyébként pedig ne legyenek illúzióink, mert mindez falra hányt borsóként lepereg OV-ról és szavazó gépezetéről. Ők már annyira büszkék, dölyfösek, ostobák, és annyira csak a saját hatalmi mámorukban kéjelegnek, hogy nem hallgatnak semmilyen féltő és intő szóra, figyelmeztetésre, tüntetésekre, és semmire, csak a maguk gőgjére. Van egy bölcs mondás, ami így szól : “Aki az intésre is nyakas marad, az összetörik menthetetlenül !”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Ne felejtsük el, hogy az EU , amivel annyira szembe megy OV (miközben ő a soros elnöke, – milyen skizofrén viselkedés ez, – ) ebbe az Unióba mekkora egységben, mekkora eufóriával, a referendumon 84%-os igen szavazattal lépett be Magyarország. Ezzel elfelejtik szembesíteni OV-t és a mai kormányt, pedig ezt a tükröt is a szemük elé kellene tenni minél többször !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Azért nem kommunistázzon Szijgyártó:
    Orbánt körülvevő komcsik!
    Íme:
    Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
    Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
    Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
    Csurka István : III/III együttműködő,
    Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
    Chikán Attila : MSZMP tag,
    Pintér Sándor : MSZMP titkár,
    Boross Péter : MSZMP tag,
    Ligetvári Ferenc: MSZMP tag,
    Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
    Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
    Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
    Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
    Schmitt Pál : MOB tag,, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg köztársasági elnök,
    Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár,
    Togyán József : alias Szatmári, III/III-mas együttműködő, az Orbán kormány minisztere,
    Balogh Gyula : MSZMP tag,
    Szita Károly : III/III együttműködő,
    Mikola István – Hazafias Népfront,
    Fónagy János : MSZMP tag,
    Vonza András : MSZMP tag,
    Szabadi Béla : MSZMP tag, munkásőr,
    Varga Mihály : KISZ titkár,
    Deutsch Tamás : KISZ titkár,
    Orbán Viktor : KISZ titkár, papa párttitkár
    Kövér László : KISZ-titkár, a kádár kormány és a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalomtudományi Intézet munkatársa.
    RABLÓKBÓL LESZNEK A JÓ PANDÚROK, VAGY FORDÍTVA ?

    [

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Aki most fideszes, az a rendszerváltás előtt beépült, és belülről bomlasztotta a kommunista diktatúrát. Véletlenül sem megélhetési politikusok, akik mindig a hatalmon lévő oldalhoz csapódnak.
    A külföldi újság cikkek meg egyértelműen a hazánkat belülről megszégyenítő poszkommunista hazaárulók ármánykodása. Legalább is a fidesz propaganda gépezete szerint így van. Hát lehet ezt másképp látni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán húsvéti videóüzenete 2011. április 23. szombat

Alkotmányunkat csodálja a világ 2011. április 22. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos