Ronai and Ronai
AMERIKAI

A nem keresett eltűnt személy 2011. április 28. csütörtök 0:19 | Molnár Miriam a Tribeca Filmfesztiválról

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A nem keresett eltűnt személy

Az ember azt hinné, hogy egy anya története arról, hogy külhonban eltűnt a fia egy szülő elképzelhetetlen fájdalmáról szól majd. Ehelyett a Gone (Elveszett) című dokumentumfilm arról szól, hogy a bécsi rendőrség ezt az asszonyt többszörösen megalázta, és az osztrák média eltűnt fiát nevetség tárgyává tette, jól kalkulált példányszám-eladási stratégiaként. Miért? Mert az eltűnt férfi meleg volt.

2007-ben járunk. Kathy Gilleran, aki húsz évig rendőrként dolgozott a cortlandi (New York állam) rendőrségen, eladásra készítette fel a házát, mert 34 éves fiával, aki Bécsben az ENSZ UNIDO szervezeténél dolgozott, azt tervezték, hogy Kathy hat hónapig Aerynnél fog lakni. Bejárják a várost, utazgatni fognak Ausztriában és Európában, Kathy végre közelebbről is megismerheti Aeryn párját és barátait.

2007. október 31-én egy telefonüzenet várta Kathyt az otthoni rögzítőjén. Az UNIDO, ahol Aeryn már negyedik éve dolgozott, kereste azzal a rossz hírrel, hogy Aerynt 29-e óta nem látták, ami nem volt jellemző. Kathy másnap Bécsbe utazott.

A bécsi rendőrség előbb nem volt hajlandó elfogadni az eltűnt személy beadványt, mert Aeryn nem osztrák állampolgár. Majd mégis elfogadta, és azt mondta Kathynek, hogy 29-én este Aeryn egy belvárosi szaunában volt, ott valami történt, rendőrt hívtak, mentők vittek el valakit, és Aeryn kifutott a szaunából, mezítelenül elszalad a Duna-csatornához és ott a vízbe ugrott. Miért tett volna ilyet? – kérdezte az anya. Hát mert mentálisan labilis, HIV pozitív meleg férfi volt, és azok gyakran követnek el spontán öngyilkosságot. Ez lehetetlen, mondta Kathy, az én fiam boldog és kiegyensúlyozott ember volt.

Később kiderült, hogy Aeryn HIV negatív volt, és az erről szóló bizonyítvány mindvégig a rendőrség kezében volt, majd azt átadták Kathynek. A rendőrség nem hallgatta ki a szauna tulajdonosait és a 29-én ott járt vendégeket. Az állítások, amelyeket Kathynek a rendőrség által véghezvitt nyomozásról mondtak, valótlannak bizonyultak. A szembetűnő homofóbián kívül minden jel arra mutatott, hogy az osztrák rendőrség magas helyről kaphatott utasítást arra, hogy ne legyen nyoma annak, mi is történt abban a bizonyos szaunában október 29-én, és hogy semmilyen nyomozást ne kezdjen az amerikai eltűnt személy felkutatására.

Kathy mint rendőr pontosan tudta, hogy az osztrák rendőrség félrevezeti őt, és később több bizonyítékot is talált arra nézve, hogy következetesen hazugságokkal traktálták. Aeryn holttestét sosem találták meg. Az anya azóta is, minden október 29-én elutazik Bécsbe, kiáll a szauna elé a fia fényképével és egy felirattal: Ha látta ezt az embert, kérem beszéljen velem.

A Gone című dokumentumfilm a Tribeca filmfesztivál idején tekinthető meg, május 1-jéig.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Minden anya remalma…ettol kezdve egy uj elet kezdodik. Ott leszek a vetitesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Különös! Különös? Kimi állhat a háttérben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Akkoriban nem valami Jörg Haider nevű országolta Ausztriát ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “az eltűnt férfi meleg volt.”
    Na és? ettől sorsára kell hagyni???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Zsidó Filmfesztivál lesz novemberben Budapesten 2012. október 21. vasárnap | AN

Az idei fesztivál mottója: Wallenberg 2012. május 28. hétfő | AN

Úton az X Bolygó felé 2012. április 26. csütörtök | Molnár Miriam a Tribeca Film Fesztiválról

A halszagúak 2012. április 22. vasárnap | Molnár Miriam a Tribeca Film Fesztiválról

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos