Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Civil jelentés lett a nyertes 2011. április 4. hétfő 13:37 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Civil jelentés lett a nyertes

Vasárnap véget ért Los Angelesben a tíznapos 2. magyar dokumentum- és rövidfilmfesztivál.

A hiánypótló rendezvényt a Los Angeles-i magyar főkonzulátus, a Dél-kaliforniai Egyetem Filmiskolája, a hidegháború történetével foglalkozó Wende Múzeum és a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház szervezte. A fesztiválon részt vevő 31 magyarországi film közül Gulyás János „Civil jelentés” című alkotása nyerte el az Ember Judit-díjat. A világhírű magyar dokumentumfilm-rendezőnőről elnevezett elismerést 2010-ben alapította meg a Los Angeles-i főkonzulátus.

A filmek az elmúlt évtizedek eseményeinek sorsdöntő kérdéseiről, a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar kisebbségek mindennapjairól, a hazai társadalmi problémákról, magyar hagyományokról szóltak. Mélyebb és személyesebb képet tudtak adni Magyarországról, mint amire a televízió és az internet képes. Elmondhatták amerikai közegben újkori történelmünket.

A filmeket magyarországi szakmai grémium választotta ki az elmúlt évek terméséből. Köszönet illeti meg ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkárságát, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületét, valamint a Magyar Filmművész Szövetség Dokumentumfilm Szakosztályát.

A fesztiválzáró rendezvényen Bokor Balázs főkonzul hangsúlyozta, hogy az Ember Judit-díjat a közönség szavazatai alapján adták ki. Valamennyi film vetítését követően a közönségnek módjában állt írásban véleményt nyilvánítania az adott alkotásról.

A díjat megnyert alkotás mellett még Tóth Péter Pál „Muzsikás történet”, Papp Zsigmond Gábor „Magyar retró”, Szirmai Márton „Szalontüdő” és Fekete Ibolya „Csángók” című filmjei kerültek be a legtöbb szavazatot kapott ötös csoportba. A főkonzul szerint érdemes folytatni a jövőben is ezt a kezdeményezést, hiszen a magyar dokumentum- és rövidfilmek az amerikai közönségnek való bemutatkozás mellett hozzájárulnak a helyi magyar–amerikai közösségek magyar identitástudatának fenntartásához, a magyarországi problémákkal való azonosulásukhoz.

A díjátadón jelen volt Ember Judit Texasban élő lánya is, aki kifejezetten az ünnepség kedvéért repült át Los Angelesbe. Ő azt hangsúlyozta, hogy édesanyja nagyon hálás lenne azért, hogy róla nevezték el a fesztivál díját. Ez egyértelmű kárpótlást jelentene számára azért, hogy érdemes volt dolgoznia, és a magyar dokumentumfilm mégiscsak nemzetközi elismertségnek örvend. Ember Judit lánya köszönetet mondott Bokor Balázs főkonzulnak a szervezéséért.

A világhírű Mr. Universe, Mickey Hargitay és Jayne Mansfield fia, Zoltán Hargitay is köszöntötte a záróest közönségét a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban. Hargitay aláhúzta, hogy büszke magyarságára, és nagy örömére szolgál, hogy a fesztivál alkalmából életében első alkalommal lehet jelen a Los Angeles-i magyar közösség kulturális központjában, a Magyar Házban. A fesztivál – szavai szerint – nagy elismerést érdemel. Végül hargitay nagyapja 1926-os vitézzé avatási okmányát adományozta ajándékképen a főkonzulnak.

A fesztivál idején külön facebook oldal működött, amelyen folyamatosan lehetett olvasni a fesztivállal kapcsolatos információkat, az egyes filmek szinopszisait és információkat a rendezők alkotótevékenységéről. Az oldal lehetővé tette az egyes filmekkel kapcsolatos tetszésnyilvánítást, véleményformálást is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Zsidó Filmfesztivál lesz novemberben Budapesten 2012. október 21. vasárnap | AN

Nem vészes a Carmageddon 2 sem 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Rodney Kinget holtan találták 2012. június 18. hétfő | AN

Az idei fesztivál mottója: Wallenberg 2012. május 28. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos