Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megnyílt a bécsi Madame Tussaud panoptikuma 2011. április 20. szerda 15:47 Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megnyílt a bécsi Madame Tussaud panoptikuma

Bés- Április 1-jétől már Bécsben is láthatók Madame Tussaud viaszfigurái, a világon immár a 14. viaszmúzeum a Práterben, a Reisenplatzon talált otthonra, ahol 1500 négyzetméteren 65 élethű viaszfigurát tekinthetnek meg az érdeklődők.

A világ hírességei mellett a híres osztrákok is szerepelnek, többek között a legendás Sisi és Ferenc József császár, a zeneszerző Mozart, Haydn, Strauss, Schubert, a festő Klimt, valamint Sigmund Freud, a kortársakat Falco és Niki Lauda képviseli. A figurákat saját életüknek megfelelő díszletekben helyezték el. A látogatók lefényképeztethetik magukat kedvenc hírességükkel, akik között filmszínészek, sportolók és tudósok is megtalálhatók. A viaszmúzeum költségei meghaladták a 11.4 millió eurót. A belépőjegy ára 18.50 euró és az interneten is lefoglalható.

Marie Grossholtz 1761. december 1-jén született Strassbourgban. Édesapja meghalt a hétéves háborúban, édesanyja egyik rokonuk, Philippe Curtius orvos házvezetőnője volt. Curtius kedvtelésből anatómiailag pontos viaszfigurákat készített. Egy herceg jóvoltából Párizsba költöztek, ahol csak e szenvedélyének élt Curtius és feladta orvosi munkáját.

Marie először parókakészítésből kereste a kenyerét. Állítólag a vendéghajhoz a tincseket kivégzettek fejéről vágta le. Mivel egy orvossal élt közös háztartásban és ősei között több hóhér is volt, így nem okozott gondot neki a holttestek látványa. Curtius segítségével már igen fiatalon megtanulta a mintakészítést és nagyon tehetségesnek bizonyult. Első komoly munkája Voltaire alakjának elkészítése volt, aztán Rousseau és Franklin következett. Figuráit látva, a francia királyi udvarba is meghívták: XVI. Lajostól és előkelő környezetétől számtalan megbízást kapott. Ám a történelmi események következtében átalakultak az igények és a megrendelők köre. Az 1789-es francia forradalom idején Marie halotti maszkokat készített. A kivégzett modellek fejeit gyakran a guillotine alól szedte ki, hogy megmintázhassa őket.

Ekkortájt ment férjhez Francois Tussaud mérnökhöz, ám frigyük nem volt hosszú életű. 1802-ben Marie elhagyta hitvesét és két gyermekével Angliába költözött. Már pár évvel korábban megörökölte Curtius viaszbábuit és őmaga is óriási gyűjteménnyel büszkélkedhetett, így ebből próbált megélni. Vándorkiállításaival járta a szigetországot éveken keresztül és ez meghozta neki a művészi elismerést és gazdagságot is. Bár 1822-ben a kiállítást szállító hajó elsüllyedt, de a bábukat sikerült megmenteni. 1835-ben értek véget a vándorévek és a haszonból meg tudta nyitni London belvárosában az első viaszbábu múzeumát Madame Tussaud. Az üzletvezetésben élete utolsó napjáig aktív szerepet vállalt, mivel a panoptikum kapujában belépőjegyeket szedett. Halála előtt Madame Tussaud magáról is készített egy viaszszobrot, amelyet a mai napig meg lehet tekinteni a londoni múzeumban. A híres bábukészítő 1850. április 16-án, nyolcvannyolc évesen hunyt el és múzeumát fiaira hagyta. Egészen 1967-ig egyenes ági leszármazottai vezették a múzeumot.

Manapság a brit főváros egyik kihagyhatatlan látványosságának számít, évente nagyjából két és félmillió turista keresi fel a londoni panoptikumot. Azonban Madame Tussaud múzeuma más nagyvárosokban is megtekinthető: Hong Kongban, Shanghaiban, Amszterdamban, Berlinben, Washingtonban, Las Vegasban, Los Angelesben és New Yorkban is. A kiállításokon történelmi személyeken kívül napjaink ismert emberei (színészek, énekesek, sportolók, politikusok stb.) mind-mind helyet kapnak. Évente több új figurával bővül a tárlat és azt mondják Hollywoodban, hogy az nem is igazi sztár, akiről nem mintáztak viaszbábut Madame Tussaud egyik panoptikumában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Megnyílt a bécsi Madame Tussaud panoptikuma, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Hidegvérű gyilkosság Bécsben 2011. augusztus 31. szerda | AN

Kannabisztermesztés a nyílt utcán 2011. július 30. szombat | AN

Kiadták Zágrábnak Sanadert 2011. július 19. kedd | AN

Nyilvános szex a parkban 2011. július 2. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos