Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elfogadta a Bizottság az uniós romastratégiát 2011. április 6. szerda 11:06 Forrás: bruxinfo.hu

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elfogadta a Bizottság az uniós romastratégiát

Strasbourg- Elfogadta az Európai Bizottság a majdan kidolgozandó tagállami romastratégiák keretprogramját, amely számszerű vállalásokra kötelezi a tagországokat a romák befogadásával kapcsolatban. A dokumentumot az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén mutatta be a testület, a nyilatkozatokból pedig kiderült, a romák integrációja a tagállamok feladata lesz, ellenőrzésükért az Európai Bizottság felel majd, de csak az Európai Tanács által jóváhagyott elvek alapján.

Javaslatot tett az Európai Bizottság az európai roma közösség társadalmi integrációjának alapelveire. A testület a Strasbourgban tartott ülésén fogadta el a keretstratégiát, amely az év végéig elkészítendő 27 tagállami integrációs program kerete lesz. A dokumentum felszólítja a tagországokat, hogy 2011. december 31-ig készítsenek új programot, vagy vizsgálják felül a már meglévőt a keretstratégiában szereplő szempontok alapján.

A kedden elfogadott dokumentum négy területre fókuszál:

1. oktatás – minden roma gyermek fejezze be az általános iskolát. A legfrissebb statisztikák szerint a jelentős roma népességet magukénak tudó hat tagország átlaga alapján a roma gyermekeknek csak a 42%-a végez el alapfokú oktatási intézményt, szemben a teljes lakosságnál számolt 97,5%-kal. Az EU elítéli a szegregáció minden formáját, és felszólítja a tagállamokat a diszkriminatív intézkedésektől mentes oktatás biztosítására a romák számára.

2. foglalkoztatás – csökkenteni kell a teljes népesség és a romák között tátongó foglalkoztatáspolitikai szakadékot. Ennek érdekében a romáknak biztosítani kell a lehetőséget a szakképzéshez, és lehetővé kell tenni, hogy ne érje őket diszkrimináció, főként a munkaerőpiacon és a vállalkozás-alapításnál.

3. egészségügy – a romák egészségi állapotának javítása. Mivel az európai romák átlagosan 10 évvel kevesebb ideig élnek a lakosság többi részéhez képest, és mivel a gyermekhalandóság is magasabb, a tagállamoknak teljes hozzáférést kell biztosítaniuk a minőségi egészségügyi ellátáshoz, és a megelőző kezelésekhez.

4. lakhatás – az EU-keretstratégia kéri a tagországokat a lakhatási körülmények javítására, és arra, hogy a romák – ugyancsak kirekesztésmentesen – hozzájuthassanak az alapvető közszolgáltatásokhoz.

Az uniós romastratégia összhangban van az EU2020 programmal, amelynek három olyan célkitűzése is van, amely közvetlenül érinti a romák befogadását: a szegények számának csökkentése 20 millióval, a foglalkoztatottság szintjének növelése 75 százalékra, és az iskolát korán elhagyó diákok arányának csökkentése 10 százalékra.

Ezekkel kapcsolatban a tagállamoknak április végéig számszerű vállalásokat kell tenniük, a Bizottság pedig mostantól figyelni fog a vállalások roma dimenziójára is.

A számszerű vállalások mellett a tagállami romastratégiáknak tartalmazniuk kell majd a jelentkező problémák felmérését, megfelelő költségek biztosítását a nemzeti költségvetésekből a romaintegrációra; hatékony ellenőrzési mechanizmus kiépítését; és a leginkább hátrányos helyzetű régiók számbavételét. Az úgynevezett krízistérkép már az Európai Parlament által március elején elfogadott jelentésben is szerepelt, a Bizottság nem is rejtette véka alá, hogy az EP-állásfoglalás nagy segítségére volt a keretprogram elkészítésekor.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos