Ronai and Ronai
AMERIKAI

Dél-Szudán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Észak-Szudánnal 2011. március 14. hétfő 0:02 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Dél-Szudán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Észak-Szudánnal

Dzsuba – Dél-Szudán milíciák támogatásával vádolja Észak-Szudánt, ezért felfüggeszti a tárgyalásokat valamint a diplomáciai kapcsolatokat, jelentették be déli illetékesek.

A döntést megelőző hónapokban több száz halottat követeltek az összecsapások délen. Szombaton Malakal városát támadták a lázadók, de a déli hadsereg visszaverte őket, negyvenet megölve. Egy magát megnevezni nem kívánó ENSZ-alkalmazott szerint a lázadók 103 gyereket ejtettek túszul egy árvaházban, és élő pajzsként használták őket.

Pagan Amum, a déli Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom főtitkára szerint az északi kormány helyi törzseket fegyverez fel, és proxi háborút folytat, mint azt korábban is tette, mind délen, mind Darfurban. „Az ország válságban van, mert az északi kormány kitervelten destabilizálni próbálja” nyilatkozta,”Az észak célja a déli kormány megdöntése, és bábkormány felállítása. E célból milíciákat fegyvereznek fel és képeznek ki”. Amum hétfőre bizonyítékokat is ígért.

Dél-Szudán tíz év polgárháború után idén januárban szavazott az elszakadásról, de sok kérdés még vita tárgya, mint az olajbevételek elosztása, az északon rekedt déliek és a délen rekedt északiak kérdése, valamint az olajban gazdag, a két ország közt fekvő Abyei régió hovatartozása.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Kartúm harca az olajért 2011. június 15. szerda | AN

Harcok egy szudáni városért 2011. május 22. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos