Meghívás a New York-i tüntetésre 2011. March 14. Monday 17:05

Share
Meghívás a New York-i tüntetésre

New York – A szervezők várnak minden demokratikus érzelmű amerikai magyart március 15-én New Yorkban a sajtószabadságért rendezett tüntetésen. A demonstráció az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook csoport rendezvénysorozatának része. A résztvevők hozzanak magukkal nemzeti színű zászlókat, a sajtószabadságot és a demokráciát követelő feliratokat, transzparenseket.

“Március 15-én délután 3 órakor békés demonstrációt szervezünk a New York-i Magyar Főkonzulátus elé, hogy kifejezzük szolidaritásunkat azokkal a magyar barátainkkal, akik az új médiatörvény és egyéb olyan antidemokratikus intézkedések ellen tüntetnek, amik veszélyeztetik a magyar jogállamiságot és parlamentáris demokráciát. Magyarország több városában, például Budapesten, Veszprémben, Debrecenben és Gyulán is lesznek tüntetések. Külföldi városok közül Berlinben és New York-ban hirdettek már meg demonstrációt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook oldal tagjai.”

A New York-i szervezők

“Sajtószabadságot szerezzetek.
Sajtószabadságot, csak ezt ide!
Ez oly nagy, oly mindenható ige”

/Petőfi Sándor: Az országgyűléshez/

A kormány a fokozódó Európai Uniós nyomás hatására 4 ponton is megváltoztatja a médiatörvényt. Ebből mára mindenki számára nyilvánvaló: nem mondott igazat a kormány januárban, amikor azt állította, hogy a médiatörvénnyel minden rendben van. De nem mond igazat most sem, amikor azt állítja, hogy az Európai Unióval egyeztetett módosításokkal ez a médiatörvény immár megfelelő.

Azért kell újra összegyűlnünk, hogy megértessük a hatalommal: hiába minden alku az Európai Unióval, hiába minden megegyezés a piaci szereplőkkel, legitim médiaszabályozást nem lehet a nyilvánosság kirekesztésével megalkotni!

Követeljük, hogy kezdődjön el a médiatörvény nyilvános vitája, a szakmai, valamint a szólásszabadságot és más emberi jogokat védő szervezetek és a közvélemény bevonásával! A nyilvánosság kihagyása a nyilvánosság jogi kereteinek kialakításából a kormány demokratikus berendezkedést gyengítő intézkedéseinek iskolapéldája.

Követeljük a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének megerősítését, az alkotmányos kontroll tiszteletben tartását, a kormányzati önkényt korlátozni képes intézmények visszaállítását! A legégetőbb problémák nem szűnnek meg a médiatörvény EU-s nyomásra történt módosításával!

A változtatások továbbra sem biztosítják a médiahatóság és médiatestületek politikai függetlenségét.

Továbbra is megmarad az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetősége.

Továbbra sincs lehetőségük a szakmai- és emberi jogi szervezeteknek részt venniük a médiaszabályozás alakításában.

Továbbra sincs biztosítva a médiahatóság, a médiatestületek és a közszolgálati hírszerkesztőségek politikai függetlensége.

Továbbra sincsenek tiszteletben tartva a törvény által védett magántitkok és továbbra sincsenek védve az újságírók bizalmas forrásai.

Tags: , , , , ,

8 Reader’s Comments

 1. Én szeretnék menni, de a repülőjegyre nincs pénzem. Esetleg valaki küldene? Ha lehet kettőt, hogy a párommal együtt tudjunk menni.

 2. Nem viccelsz Tibikém?:-) Like a sajtóért kiállni de sajnos itt már jóval többről van szó!!!
  Egy a náci ideológiával nyíltan kokettáló dilettáns rezsim ellen kell tiltakozni.”kis sértett járja be Európát” Megint csak egy félőrült került helyzetbe itthon.Bár egyenes következménye de nem a sajtó szabadság csupán a tét.

 3. Kedves Tibor! Ne viccelődjünk, jó? Európa több városában is lehet csatlakozni a megmozduláshoz. Valamint idehaza, Budapesten, Debrecenben és további vidéki városokban. A sajtószabadság, az emberi, állampolgári szabadság, méltóság nem vicces téma.

 4. Kedves Lili! Találkozunk a Szabadsajtó utcában?

 5. http://www.origo.hu/itthon/20110315-penzert-szerveztek-kozonseget-a-marcius-15ei-unnepsegre.html
  Persze nem mind a 20ezer ment pénzért, sokan még mindig imádják a nagymogult, sokan meg megszokásból múzeumoznak, vagy a gyerekek kedvéért így március ídusán. Remélem, soha többé nem kell ezt az iq-bajnokot látni a Múzeum lépcsőjén.

 6. Én is kérek repülőjegyet, elég csak oda!

 7. Ezekben a percekben tart a New Yorkban a tüntetés. Köszönjük az amerikában élő magyarok szimpátiáját!

 8. Sok a hulye aki kommental itt, sajnos.

Kapcsolódó cikkek

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. April 2. Wednesday


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók