Ronai and Ronai
AMERIKAI

Földrajzinév-kirúgások: a kormány nem érti, miért probléma 2011. március 22. kedd 20:04 Forrás: FH

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Földrajzinév-kirúgások: a kormány nem érti, miért probléma

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a kormánytisztviselők feladata minden esetben a kormány álláspontjának támogatása, aki ezt nem teszi, elveszíti állását. A ma hatályba lépett új rendelet szerint a kormány közvetlenül fog dönteni a földrajzi nevekről.

Elvárható lett volna, hogy a Földrajzinév-bizottság kormánytisztviselő tagjai támogassák a kormány elképzelését a ferihegyi repülőtér – pontosabban most már Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevének változtatásakor – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium. A minisztérium közleményéből az derül ki, hogy a tárca által delegált és most visszahívott tagok nem képviselték megfelelően a minisztérium érdekeit.

Mint ismert, nemrég indoklás nélkül, azonnali hatállyal vonta vissza Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Dutkó Andrásnak, a Tárcaközi földrajzinév-bizottság elnökének megbízatását. A volt elnök szerint a Ferihegyi repülőtér nevéről való szavazás miatt távolították el a bizottságból, hiszen nemrég hosszabbították meg hét éve tartó pozíciójában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a bizottsággal kapcsolatos kérdésekre a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy mivel a 25 fős Földrajzinév-bizottság 17 tagját minisztériumok delegálják, “elvárható lett volna, hogy a jelen lévő kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését” a reptér névváltoztatása kapcsán. A minisztérium szerint a bizottság figyelmen kívül hagyta a kérést és március 7-én az indokolatlanul hosszú “Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Budapest-Ferihegy” elnevezés mellett döntött.

Keddtől hatályos a földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet módosítása, miszerint kiemelt közérdek esetén a földrajzi neveket a kormány állapíthassa meg. Ezzel a Földrajzinév-bizottság tagjainak megbízatása megszűnik, a tárca szerint fölöslegesen felduzzasztott létszám csökken. Új tagokat 15 napon belül jelölnek ki.

A minisztérium a hét, általa delegált tagot visszahívta, mivel a Bizottság átalakításáról, létszámának csökkentéséről Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új jogszabályt alkotott. A vidékfejlesztési miniszter a tárcaközi bizottságokból indoklás nélkül visszahívhatja a tagokat, ha azok nem képviselik a tárca érdekeit megfelelően. Jelen esetben többeket a bizottsági helytől független állásukból is elbocsátottak.

Dutkó András, a bizottság elnöke szemmel láthatólag még nem tanult meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében gondolkodni. „Nem gondoltunk arra, hogy ne lehetne másképp szavazni, mint ahogy a kormány javasolta” -  mondta -„Eddig nem volt ilyen egyeztetési kötelezettség”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Földrajzinév-kirúgások: a kormány nem érti, miért probléma, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Nem értem, miért lenne szükség akármilyen bizottságra véleményük megfogalmazásának célja miatt létrehozva, ha az a legfontosabb elvárás feléjük, hogy támogassák a kormány álláspontját….
    Nem a tagok legjobb lelkiismerete szerinti szakmai véleményüket kell képviselniük? Vagy elvárható lenne bármilyen bizottságtól, hogy gondolatolvasók legyenek, és kitalálják, mi a kormány álláspontja, amit támogathatnak? Mert ha a kormány megmondja, hogy mi az álláspontja, amit a bizottságnak támogatnia kell, akkor a kormány miért nem valósíthatja meg a saját elképzelését mindennemű bizottság nélkül is, amely bizottság amúgy is csak a kormány álláspontját képviselheti?
    Azt hiszem, ez a probléma olyan magas az eccerű halandóknak, mint gyöngytyúknak a titkosírás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  2. Na, kérem,így jár az, aki egy demokratikus pártban hisz… Nem hiszünk!!!Viszonyulunk!!!
    Ha mégsem, akkor repülünk… Szép új világ!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  3. nem is ertem minek ide barmilyen apparatus, hozzaerto emberek hada, nem kell itt mar senki hiszen a mi kormanyunk mindent tud, mindenhez ert, mindenben egyszemelyben dont. Most mar csak azt lenne jo tudni , azt a sok embert miert fizetjuk???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  4. bocs. ringli, latom te ezt mar leirtad valamivel okosabban mint en.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. A múlt elkezdődött.
    Hogy is gondolhatta ez a Dutkó, hogy önálló véleménye lehet egy szakbizottságnak.
    Legközelebb ha felkérnek szakértőket valamilyen munkára, akkor az első az legyen, hogy:
    köszönjük a megtisztelő megbízást, mi legyen a végeredmény elvtársak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  6. Szeretve tisztelt nagy vezérünk bölcs helyszíni útmutatásai szerint…
    (Kim Ir Szen – Észak-Korea) Követendő példa! A vezér jobban ért az iparhoz, a mezőgazdasághoz, a földrajzi nevekhez, meg amúgy is mindenhez.
    Mondjam megint? Éljen a Párt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  7. Lassan mondom, hogy a vezér is megértse: A z é rt , m e r t e z í g y d i k t a t ú r a !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  8. Beata Toth "kivancsi"

    Igazad van Tibor! Szomoru, de eros diktatura. Egyebkent hany bizottsag dolgozik mar az orszagban? Tudja valaki? De ha csak a vezer dont, akkor minek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. Már matematikai kérdésekben is láttuk, hogy a kormány jobban tud számolni: a 16 %-os adóval csökkent az emberek fizetése. Akinek viszont így nincs pénze, az annyit is ér (idézet Lázár csóró Jánostől). Majd felállítanak egy fizikus bizottságot és ha nem azt mondják, amit a vezír akar hallani (pl. hogy a Föld a Nap körül kering és nem Orbán körül), őket is máglyára küldik. És akkor máris ott vagyunk a sötét középkorban…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. Lotr :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. A magát mamelukokkal körülvelő kormány nem is értheti ezt a problémát. Az okos és demokta vezető általában szakértőkkel veszi magát körül, hogy azok okos tanácsokkal tegyék döbntéseit még megalapozottabbakká. Az erőszakos, autokrata, diktatórikus vezetők vak végrehajtókkal, mamelukokkal veszik körbe magukat, hogy a vélemények meghallgatása nélkül hozott döntéseit vakon végrehajtsák. Ebben a vezetési stílusban a tanácsadók, a különböző testületek azért kellenek csupán, hogy a demokratikus döntéshozatal látszatát biztosítsák. A nyilatkozatból az derül ki, hogy a kormánynak nem a politikai, stratégiai céljaik megvalsítását szaktudásukkal segítő kormánytisztviselőkre, hanem a kormányfői, miniszteri akaratot a nép felé közvetítő, azt vakon végrehajtó köztisztviselőkre van szüksége. Ez a nyilatkozat is azt példázza, hogy itt egy diktatórikus rendszer kiépítése folyik, amelyben a hatalom birtokosai báboknak tekintik a társadálom alájuk rendelt tagjait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Ezen már röhögnöm kell! Létre kellene hozni egy kormányvéleményt támogató bizottságot, az összes többit pedig szét kell zavarni. Akkor majd rend lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. Én a kiemelt fontosságot sem értem. Ki dönti el, mi a kiemelt??? Meg azt sem, miért kell egy bizottság, aminek semmi más feladata sincs, mint bólogatni. És hány ilyen bólogató hatóság van? Mert a többi biztosan az, ha nincsenek kirúgások….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Ha feltétlenül támogatnak mindent, akkor mi a nőnemű szülőjük nemi szervének kell bizottság?! Ennyire elszoktak a demokráciától ezek a …? Vagy ez is csak egy “csókospénztár”?És: legújabb elmeháborodmányukkal megnyílt az út az Orbánország, Pintérváros, Marótifalva, stb. elnevezések előtt is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Nem tudom mi köze van Liszt Ferencnek a repüléshez. Neki a zenéhez van köze, és van már Liszt Ferenc Zeneakadémia és Liszt Ferenc tér.Ha minden áron új világot építenek, akkor azt csinálják jól.Keressenek valaki magyart a repülés történetében, van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Beáta,
    Azért kell a bizottság, hogy szűnni nem akaró tapssal, és éljenzéssel tudják a vezér javaslatait elfogadni. Minél többen vannak annál hangosabb a taps.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. Ennek a kormánynak a legitimitás LÁTSZATA kell csak. Minden megmozdulásuk (alkotmánykérdőívek, stb) erre mutat. Hogy ne vádolhassák ovit nyílt parancsuralmi rendszerrel. Most kezd felnyílni a szemük azoknak, akiket személyesen érint – sújt – a justizmord.
    Régi tanulság, hogy diktátorokkal nem lehet együttműködni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Emerenc,nekem az a véleményem,hogy már ez sem érdekli őket.Csak a hatalom,meg az emberek elnyomása,kizsákmányolása.Szemrebbenés nélkül az arcodba hazudnak,úgy hogy ő is tudja,hogy tudod…Nem tudom,hogyan sokasodott meg bennük a gyűlölet és a cinizmus.Engem Istennel tudnak végletekig kiborítani ezek a fariezusok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Egyébként azt hiszem nagyon is szerencsés, hogy indoklás nélkül rúgnak ki mindenkit, akit csak akarnak. Mert így talán nem teszik tönkre őket egy egész életre.
    Mert!!!
    Ha indoklást kellene kreálni, nem mennének ezek messzire. Bárkinek az autójába, lakására, táskájába, zsebébe, akárhova bele lehet rejteni olyan kábítószereket, amelyek miatt le lehet őket sittelni. Anno, az ötvenes években fegyvereket dugtak el a házkutatások során. Módszereiben semmi különbség nincsen az ellenfelekkel, az útban lévőkkel való leszámolásban. Nyolcan-tízen még szemtől-pofába tanúskodnának is az illető ellen.
    Mert ezektől minden kitelik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. A Civilakadémián (Echo TV), valamikor ősszel Navrasics elmondta, a mit EdCarping is leírt, hogy a kormánytisztviselőknek végrehajtói szerepe van, gondolkozni nem kell. Ez még 2010-ben volt, a diktatúra kevésbé volt észrevehető, de ebből a megnyilatkozásból egyértelmű volt az elképzelés.
    A Földrajzinév-bizottság 1963. óta folyamatosan végezte munkáját, 2008-ban megújult. Nyilván azért cserélődtek a tagok. Soha nem volt vezetői egyeztetési kényszer, hiszen a szakembereket azért kérték fel, hogy szakmailag megalapozott nevek kerüljenek a térképekre megfeleő helyesírással, történelmi háttérrel. A VM honlapján talán még megtalálhatók a 2008-2011 közötti határozatok. Politika egy szál sem volt. Még Torgyán sem szólt bele, pedig ő aztán mindenhez értett.
    Mi ebből a tanulság? Az, hogy egy politika mentes bizottság sem végezhet szakmaai munkát. Akkor mi van azokkal a testületekkel, ahová a kormány küldte az embereit? Ezzel az esettel is bizonyossá vált, hogy a “független” testületek igenis a kormány akaratának végrahajtói. Most már Petőfi helyett a demokráciát kell keresni. A bamba ábrázat meg azért kell, hogy az illetékesek ne vegyék komlyan és ne csinálajanak retorziót. Bár Petőfit is megvágták!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Szerintem meg tök felesleges bármilyen bizottságot létrehozni. Rengeteg pénzt lehetne megspórolni, ha a látszat szervezeteket megszüntetnék. Csak akkor O.V. nem tudná másképp a tenyerüket tartó és dörzsölő csatlósok száját betömni…itt kérem ez a probléma. Bólogató Jánosokkal van tele az egész igazgatás és kormány. Én nem akarom az adómból őket pénzelni….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Csak egy netes kereső kellett volna a hatalom elvakultjainak.

    Asbóth Oszkár
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Asboth_Oszk%C3%A1r

    Horhy István(ez nemzeti ugyebár…:)

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Istv%C3%A1n

    Zsélyi Aladár

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%A9lyi_Alad%C3%A1r

    Rubik Ernő
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik_Ern%C5%91_%28g%C3%A9p%C3%A9szm%C3%A9rn%C3%B6k%29

    a Rubik kocka miatt ismert nén eladható nemzetközi szinten is azt hiszem…..

    Adorján János

    http://mernokleszek.hu/cikk/hiresmernokok/7-adorjan-janos

    Vagy akár itt is szét lehetett volna nézni:
    http://www.museum.hu/museum/permanent_hu.php?IDP=1821&ID=43

    Voltak akik Horthy érában tevékenykedtek.

    Már ez sem elég……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Úgy látszik,hogy aki ért valamihez,az kakukktojás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Wall Street Journal: Orbán-ököl, vasököl 2011. március 22. kedd | Rákócza Richárd

Sztrájkolnak a Malévnál 2011. március 21. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos