Ronai and Ronai
AMERIKAI

ARTE: az Orbán-kormány a kultúra ellensége 2011. március 7. hétfő 7:42 | AN

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
ARTE: az Orbán-kormány a kultúra ellensége

Párizs – A magyar kormány kultúrpolitikájáról készített terjedelmes riportot az ARTE francia-német közszolgálati kulturális televízió. Magyarországon veszélyben vannak a szabad, független alkotók, műhelyek, művészeti ágak, a szabadgondolkodás veszélyes és gyanús. Külföldre menekül, aki teheti, a többiek belső emigrációba.

“Itt is minden a Facebookon kezdődött a médiatörvény elleni tüntetésekre való felhívással … a Parlament előtt tiltakozók nem hajlandók engedni az öncenzúrának, és általában az új magyar kultúrpolitika ellen tiltakoznak, amely például megkurtította a független színházak állami támogatását, a tradicionális kultúrát preferálja, támadást indított az értelmiség ellen, és lecseréli a kulturális intézmények vezetőit” – hallható a Metropolis című szombaton és vasárnap is sugárzott műsor, Budapesten készült riportjának a felvezetőjében.

Az ARTE megállapítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív nemzeti kultúra fejlesztését tűzte ki célul. A kulturális büdzsé húsz százalékkal csökkent, de a riport szerint a hiányt a tárca uniós pénzekből reméli kipótolni. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár elmondta: az államkassza gyakorlatilag üres, de ha lenne is benne pénz, azt nem valószínű, hogy a kultúrára lehetne fordítani.

A konzervatív nemzeti kultúrpolitika értékválasztásait Szőcs történelmi okokkal magyarázta a televíziónak. Előbb az erős osztrák, majd a német, később pedig a bolsevik hatással kellett megküzdenie. Ezek után szerinte érthető, hogy az ország vezetője a nemzeti kultúra gyökereihez kíván visszatérni azért, hogy független lelkületű nemzetet vezethessen. “Vagyis a nemzeti történelem kisajátítása jelentős tétkérdéssé vált Magyarországon” – véli az ARTE kommentárja.

Rainer M. Jánost, a felszámolásra ítélt 56-os intézet főigazgatója elmondta: se hivatalosan, se informálisan nem közölték vele, mi a probléma a működésükkel. Szerinte a kormány egyrészt maximálisan koncentrálni akarja az állam hatalmát, másrészt harcot vív az értelmiség függetlensége ellen. Rainer szerint a kormánynak csak az a történelemfelfogás felel meg, amely kiszolgálja a politikai érdekeiket, azaz megnevezi az ellenséget, a volt kommunista párt utódaiban.

Az ARTE kommentátora szerint a magyar kormány azt a történelemképet kedveli, amelyet a Terror Háza Múzeum sugall: a fasizmus rossz dolog volt, de a szörnyűséget a kommunizmus jelentette.

A francia-német tv-csatorna szerint Orbán Viktor 2002 óta Berlusconi olaszországi modellje alapján saját médiabirodalmat épített fel. Az új médiatörvénnyel pedig a közszolgálati médiát is ellenőrzése alá vonhatja. Néhány művész és rendező azonban létrehozta az interneten a teljesen független Szabad Magyar Televíziót, amely New Yorkból az Amerikai Népszava szerveréről működik, s így nem esik a médiatörvény hatálya alá – hangsúlyozta a francia-német csatorna. A televíziót vezető Salamon András filmrendező elmondta: egy önkéntes alapon szerveződő, magántévéről van szó, amelynek költségvetése sincsen. “Nem félünk … az ellenzékiség eléggé ismerős (szerep) számunkra”.

Az ARTE szerint az Orbán-féle kultúrpolitika különösen sújtja a filmes szakmát, ahol jelenleg csak külföldi bérmunkák készülnek a Korda Stúdióban. A teljes filmszakma lebénult, beleértve a filmforgalmazást is, amióta a kormányzat rossz gazdálkodással és korrupcióval vádolta meg, majd felszámolásra ítélte a Magyar Mozgókép Közalapítványt.

A riport részletesen foglalkozik a több fesztiváldíjat nyert Pál Adrienn című film forgalmazási nehézségeivel. A rendező, Kocsis Ágnes elmondta: megszűnt a filmgyártás, több ezer embernek nincs munkája, s mivel egy film elkészítése hosszú folyamat, jelenleg senki nem rendel forgatókönyvet. Az ARTE szerint feltételezhető, hogy a még jelenleg az állam tulajdonában lévő filmstúdiókra privatizáció vár.

Tarr Béla úgy véli “csak a szalámi és Bartók Béla maradt nekünk, semmi más”. A filmrendező szerint egyetlen európai filmes kultúra sem tud állami támogatás nélkül létezni. Véleménye szerint Magyarországon majd készül két-három történelmi film a nemzeti hősökről, azzal az elképzeléssel, hogy visszaadják a nemzetnek a méltóságát. “Meg vannak győződve arról, hogy mi csak a depresszióról és a problémákról beszélünk, pedig mi valójában a valós életet próbáljuk meg bemutatni. És ezt nem nagyon szeretik” – mondta a filmrendező.

Pigniczky Réka filmrendező szerint a kormány mondhatta volna egyszerűen azt, hogy nincs pénz a filmgyártásra, de ehelyett inkább az állami pénzek pazarlásával, korrupcióval, sőt lopással vádolta meg a filmeseket. Talán azt gondolták, hogy a közvélemény előtti lejáratásukkal könnyebb lesz elvonni az állami támogatást. “Furcsa stratégia, sehol máshol nem láttam ilyet … Úgy elvonni a támogatást, hogy közben kriminalizálják az embereket, ez elég új dolog. De működik” – hangsúlyozta a rendező.

A magyar kultúrpolitika ellen nyílt levélben tiltakozó filmesek a többi művészhez hasonlóan választhatnak: ellenállnak, behódolnak vagy távoznak az országból – zárta riportját az ARTE.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Megint külföldről kell megvédeni bennünket! Mikor kezdünk ár mi is ordítani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Belül már ordítunk. Egyszer csak kiszakad!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. “Úgy elvonni a támogatást, hogy közben kriminalizálják az embereket, ez elég új dolog. De működik”
    És ez megy az egész országban mindenhol.
    Avvel az indokkal, hogy loptak, rúgnak ki mindenkit, meg avval, hogy alkalmatlan, pedig akár évtizedek óta dolgoztak az adott helyen.
    Ezek szerint mindenhol korrupt tolvajok vannak, kvázi mindenki az Magyarországon.
    Persze kivétel a fidesz. És ők sosem hazudnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. “az ország vezetője a nemzeti kultúra gyökereihez kíván visszatérni azért, hogy független lelkületű nemzetet vezethessen”. Ja. Ezért nem kapta meg a Tavaszi Fesztiválon a nagyhírű Vörösmarty téri kézműves vásár rendezését a NESZ (Népművészeti Egyesületek Szövetsége). Az ő rendezvényeik világszínvonalúak voltak mindig is. Kézművesek százai és családjai maradnak bevétel nélkül, a haza meg minőségi kultúra nélkül. Még az a kevés külföldi turista is elmarad, amivel újabb bevétel kiesés éri az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Ez a magyar országimázs. Nem sokáig, mert már közpénzen felfogadtak két országimázs javítására szakosodott céget. Az ellen PR hamarosan el fogja egész Európát árasztani.
    Itthon ordítani késő. Nyolc éven keresztül látszott, mi készül ebben az országban, s nagyon sokan asszisztáltak ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet bekövetkezzen. A szabad gondolatok helyett jön a bolsevik elméleten alapuló szabályozott és szigorúan ellenőrzött élet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Botlik-Vári Gergely - www.botlik-vari.hu

    És az újabb bizonyíték a kultúraellenességre:

    Ma reggel kaptam meg a következő levelet egy kézműves vásár szervezőitől:
    “Tisztelt Partnereink!
    Köszönjük, hogy jelentkeztek a “Kézművesek az Egészséghez- 2011. 06. 03-05. ” elnevezésű rendezvényünkre.
    A Fővárosi Önkormányzat pénteken (05.27.) tartott bizottsági ülésén sajnálatos módon az a döntés született – melyről ma kaptunk értesítést – hogy a Városligetben nem engedélyeznek a jövőben új rendezvényeket, így a hétvégén tartandó rendezvényünket kénytelenek vagyunk lefújni.
    Sajnálattal kérjük a megértésüket ebben a mindenki számára kellemetlen helyzetben.
    Természetesen a befizetett helypénzeket visszafizetjük, vagy akit érint beszámoljuk más rendezvényünk bérleti díjába. Kérjük jelezzék, mely megoldást választják.
    Bízunk abban, hogy a jövőben minél kevesebbszer kerülünk ilyen helyzetbe, de sajnos amíg hivatali engedélyeken is múlik a rendezvények sorsa előfordulhatnak hasonló esetek, mi ezek számát igyekszünk nullához közelíteni.
    Megértésüket megköszönve,
    Üdvözlettel:

    Nos, sokat nem kell hozzátennem, iparművészként nem az államtól, vagy a törpétől várom a munkahelyet, hanem magam próbálok lépni – sok más művész, kézműves társammal együtt, – de ezt is ellehetetlenítik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Mi lesz veled, Magyarország? 2014. április 2. szerda

A németek már diktatúrát mondanak 2012. december 5. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos