Ronai and Ronai
AMERIKAI

Súlyos összecsapások Dél-Szudánban 2011. február 11. péntek 12:20 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Súlyos összecsapások Dél-Szudánban

Kartúm – Száznál is több halottja van annak az összecsapásnak, amely Dél-Szudánban tört ki, miután lázadók a hadseregre támadtak.

Nagyjából negyven civil áldozata is van a katonák és a lázadók közti összecsapásoknak a kettészakadás küszöbén álló Szudán déli részén. A harcok azután fajultak el, miután nemrég kihirdették a déli országrész függetlenedéséről döntő voksolások eredményét. Eszerint 99%-a a szavazóknak az elszakadás mellett volt.

A harcok egyik kulcsfigurája egy bizonyos George Athor, aki az északi- és eddig az egész országot irányító- kormányhoz hű katona. Múlt hónapban szignózta Athor a fegyverszünetről szóló szerződést, közvetlenül a referendum kiírása előtt, addig folyamatosak voltak az összecsapások.

A déli hadsereg szóvivője, Philip Aguer szerint a kormány katonái kezdték a támadást szerdán, a tűzszünet ellenére. A fegyvernyugvás a tavaly áprilisa óta tartó vérengzéseknek vetett véget januárban, úgy tűnik egész idáig. Athor és hadserege szintén a másik felet okolta a harcok kirobbanásáért.

Így beigazolódhat az a félelem, miszerint a nyersanyagokban gazdag, de az északinál elmaradottabb déli országrész függetlenedése újabb konfliktusok forrása lehet az amúgy sem békés államban. Bár a referendum egy hete alatt nem volt különösebb erőszak, és Omar al-Bashir, az ország elnöke is elfogadta annak végeredményét, a hétvégén a Felső-Nílus menti térségben több, mint ötvenen vesztették életüket hasonló összecsapásokban.

Szerdán Szudán ENSZ nagykövete utalt rá, hogy Bashir elnök ellen, a Nemzetközi Büntetőbíróság  által kiadott elfogatóparancsot visszavonhatják cserébe, amiért az elfogadta a voksolások eredményét. Hivatalosan várhatóan július 9-én születhet meg az új állam, de addig valószínűleg még sok ember élete veszik oda.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Kartúm harca az olajért 2011. június 15. szerda | AN

Harcok egy szudáni városért 2011. május 22. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos