Ronai and Ronai
AMERIKAI

A filmesek a centrális erőtér ellen 2011. február 8. kedd 22:15 | AN

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A filmesek a centrális erőtér ellen

Budapest – Neves magyar és európai filmművészek tiltakoznak a magyar filmszakma átalakítása, sokszínűségének és szakmai önállóságának megszüntetése, a pártállamot idéző centrális vezetés alá rendelése, a független és szabad alkotók anyagi ellehetetlenítése miatt. Politikai cenzúra, gazdasági kényszer, kurzusfilmek és a tetejébe Rambo.

A kultúra alapvető emberi jog! A magyar film és mozgókép az európai kultúra integráns része. A magyar filmek magyar nyelven, magyar emberekről, a magyar életről eredeti és egyéni módon szólnak. Plurálisak. Ezek a különös, eltérő és autonóm módon beszélő alkotások országunkról, sorsunkról tudósítanak.

Ennek tönkretétele a kultúra rombolása!

Ezt semmilyen haszonelvűség, a gazdasági helyzet félreértelmezése, politikai szándék vagy szubjektív megítélés nem indokolhatja!

A magyar kormány úgy döntött, hogy a magyar film eddigi pluralitását biztosító, demokratikus önigazgatási struktúra helyett egyszemélyes irányítási rendszert vezet be.

Úgy látjuk, hogy ez a döntés veszélyeztetheti a magyar film eddigi sokszínűségét.

Mi, magyar filmesek, akik továbbra is elkötelezetten és híven szeretnénk eleget tenni hivatásunknak, meggyőződésünk szerint, legjobb tudásunk szerint, felelősséggel és becsülettel helytállva szeretnénk továbbra is dolgozni, arra kérünk mindenkit, hogy támogassa a többszólamú magyar film életben maradását!

Budapest, 2011. január 19. Barátsággal,

Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdú Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György, Tarr Béla

A fenti nyilatkozatot a támogatásukról biztosították:

Theo Angelopoulos – filmrendező, Görögország Olivier Assayas – filmrendező, Franciaország Bertrand Bonello – filmrendező, Franciaország Leon Cakoff – filmkritikus, Brazília Alfonso Cuaron – filmrendező, Mexikó Luc Dardenne – filmrendező, Belgium Jean-Pierre Dardenne – filmrendező, Belgium Arnaud Desplechin – filmrendező, Franciaország Jacques Doillon – filmrendező, Franciaország Marion Döring – EFA Atom Egoyan – filmrendező, Kanada Amat Escalante – filmrendező, Mexikó Jean-Michel Frodon – filmes szakíró, Franciaország

John Gianvito – filmrendező, teoretikus, USA Erika Gregor – Freunde der Deutschen Kinemathek, Németország Ulrich Gregor – filmtörténész, Németország Joana Hadjithomas – filmrendező, Libanon Michael Haneke – filmrendező, Ausztria Alejandro Hartmann – filmrendező, Argentína Shozo Ichiyama – producer, Japán Khalil Joreige – filmrendező, Libanon Aki Kaurismaki – filmrendező, Finnország Stella Kavadatou – forgalmazó, Görögország Vassilis Konstandopoulos – producer, Görögország Mia Hansen Love – filmrendező, Franciaország Wojciech Marczewski – filmrendező, Lengyelország Cristian Mungiu – filmrendező, Románia

Celina Murga – filmrendező, Argentína Olivier Père – filmkritikus, Svájc Timothy Quay – filmrendező, Nagy-Britannia Stephen Quay – filmrendező, Nagy-Britannia Carlos Reygadas – filmrendező, Mexikó Arturo Ripstein – filmrendező, Mexikó Daniel Rosenfeld – filmrendező, producer, Argentína Gus van Sant – filmrendező, USA Uli M Schueppel – filmrendező, Németország Ulrich Seidl – filmrendező, Ausztria Hanna Schygulla – színésznő, Franciaország Tilda Swinton – színésznő, Nagy-Britannia Juan Villegas – filmrendező, Argentína Peter Watkins – filmrendező, Nagy-Britannia Andrzej Wajda – filmrendező, Lengyelország

———————————————————————————-

Böjte József:

Hé! Észnél vagytok?

Az ország legjobb, nemzetközi hírű filmesei fordultak kiáltvánnyal a kormányhoz, tehát a miniszterelnökhöz is, hogy tudják-e mit csinálnak. Európa híres rendezői írták alá támogatólag a kiáltványt. Megint botrány, akár a „filozófus perben”. Nem nagy dologról van szó, nem százezer éhezőről, nem a nyugdíjasok megszorításáról, nem a kórházak helyzetéről, nem hidegben bezárt iskolákról, és nem is a politikusok botrányos magas fizetéseiről. Egy, mondjuk így, a magyarok számára mellékes kis ügyről.

Csak a magyar filmművészetről van szó. A rezsim úgy döntött megszünteti, azaz olyan filmeket csináltat majd, ami neki tetszik. Kultuszfilmeket. (Emlékezzünk Zsdanov elvtársra.)

Az MMKA – a Magyar Mozgókép Közalapítvány – a megígért hat milliárd támogatás helyett csupán egyet kapott, ami talán arra elég, hogy a kötelező penzumait, béreit, díjait kifizesse. Gyártásra, fejlesztésre, képzésre, forgalmazásra egyáltalán nincs pénz. Kettő milliárdot kap Andy Vajna, Aoerikából befektetni hazajött producer, vendéglő(k)- és casinotulajdonos. Sikeres Rambo-filmek egykori menedzsere fogja rendbe tenni a magyar film ügyét, és kiosztani a pénzt, annak, aki neki megfelel. Az állami, egyébként eléggé kiéheztetett stúdiókat egy kézbe adták, ott is főnök dönt majd arról, ki készíthet filmet.

Aczél elvtárs elégedetten somolyog a bajusza alatt, és azt mondja: na ugye.

Emlékszem arra az egyszeri összetartásra, amelyben a filmes szakma kiállt a Filmtörvény létrehozása érdekében. Arra is emlékszem, hogy 2002-ben, a Fidesz vezette egykori Művelődési Minisztériumban, az azóta sikkasztásért elítélt államtitkár egy táblán vázolta fel az általa elképzelt felülről irányított struktúra elemeit, amely nagyon hasonlított a mostani helyzetre, csak akkor még az MMKA égisze alatt akarta ezt bevezetni. A tárgyaló delegáció – az akkori filmes kerekasztal tagjai – döbbenten hallgatták a kioktató stílusú előadást. Az államtitkár magabiztosan kijelentette vagy ez lesz, vagy nem lesz törvény. Nem is lett.

Mi volt a probléma? Az, hogy a szakma demokratikus, azaz szakemberek, szakkollégiumok által megítélt támogatások alapján akart filmet készíteni, és minden a filmiparhoz tartozó ügyet eldönteni, és a szakembereket az alapítók teljes konszenzusával akarták kijelölni. Na, és persze a támogatások állandóságát törvénybe iktatni.

A törvényt végül a Medgyessy-kormány alatt szavazta meg a parlament, száz százalékos támogatással. Azóta sem volt ilyen törvény. Ott álltunk az egyik páholyban, mint meghívottak, és együtt tapsoltunk lelkesen a képviselőkkel, akik mosolyogva integettek, és örültek a sikernek. Nem tudtuk, hogy farkasmosoly volt egyesek arcán.

A nagyközönség nem érti az Alapítvány körüli anomáliákat. Hat és fél milliárd tartozást halmozott fel az előző kuratórium mondogatják, és ez tarthatatlan, ezért kell változtatni. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy ez az összeg azért jött létre, mert a megígért támogatások évek óta nem, vagy késve érkeztek az Alapítványhoz és ezt áthidalandó a minisztérium banki kölcsönök bevállalását javasolta. Az Alapítvány vezetése bízva az ígéret komolyságában kiosztotta a megítélt pénzeket, és arra késztette a produkciókat, hogy vállalják a banki hitel költségeit, mert a támogatásból azt fedezni lehet majd.

A produkciós irodák sora most a kifizetetlen kölcsönök miatt a csőd szélén áll. Az egyébként Fidesz-„közeli” új Kollégium is döbbenten áll a jelenlegi helyzet előtt. Nem erre számítottak és nem erre szerződtek. Nem értik, hogy – a belső információk szerint – személyesen Orbán Viktor miért húzta ki a költségvetésből a betervezett hatmilliárdot, és miért csoportosította át egy részét a Fejlesztési Minisztériumhoz.

Film nem készülhet, fesztiváldíjas filmek nincsenek bemutatva, mozik és a forgalmazás a padlón, fiatal rendezőink mennek nyugatra, a szakma szakemberei munka nélkül, vagy külföldi produkciókban, még mindig bizonytalan a Filmszemle, és teljes a káosz. Érthetetlen.

A magyar film a magyar kultúra talán leghatásosabb sikerágazata. Világszerte ismerik, tisztelik, díjazzák. A filmipar is sikerágazat, sokat hoz, sok embert tart el. Miért kell ezt tönkre tenni?

A kisgömböc mese jutott eszembe. Mi is lett annak a vége?

Fiúk nektek nem mesélt az anyukátok? Hát észnél vagytok?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 11 szavazatból)
A filmesek a centrális erőtér ellen, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. egyáltalán nem érzem megalapozottnak a filmesek “követelését”. az rendben van, hogy fellépnek a centrális irányítás és cenzúra ellen. de milyen alapon jelentik be az igényt a 6 milliárd forint támogatásra. miért olyan természetes dolog, hogy nekik kell kapni azt az összeget és nem egyéb támogatásra szoruló rokonszakmáknak (kutatóknak, zenészeknek, szinházaknak, iskoláknak, stb.), akik ugyancsak ellehetetlenülnek a pénztelenség miatt? egy ilyen követeléshez nyomósabb indokok kellenének, legalábbis a költségvetés egyes tételeinek ismeretére lenne szükség, pl hogy mire jut és mire nem…
    itt egy megjegyzés, ami sokszor el szokott hangzani, anélkül, hogy egyszer is utána gondolnánk: ” fiatal rendezőink mennek nyugatra”.
    jó elhiszem, de ott nyugaton mit csinálnak? felveszik az állami támogatást és moziznak vidáman? megcsinálják a művész filmjeiket? nem hiszem… ha szerencséjük van, és kellő ismeretségük, akkor találnak valami rutin melót, vagy felhajtanak nekik valami szponzort, szerződést…
    nyugaton persze van lehetőség, ugyanúgy, mint otthon, de pénz az nincs magas művészetekre, majdnem ugyanúgy, mint otthon.
    amerikai szimfónikus zenészek pl., minden nyárra, amikor nincsen szezon, munkanélküli segélyért folyamodnak, hogy enni tudjanak adni a gyerekeiknek. mellseleg amerikai zenész diákok ugyanakkor Pestre mennek tanulni Perényi Eszterhez hegedűt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -17 (17 szavazatból)
  2. ödy
    Valamit nagyon nem értesz, és nem látsz. Vagy nem akarod érteni, és látni!Nyisd ki végre a szemed,és lásd meg, hogy milyen rombolást visz végre ez a “banda”!
    Rombolást minden területen.A közigazgatástól a művészeteken át mindenhol.
    Be akarnak bizonyítani valamit ami nem igazolható semmivel.Mindannak a tagadásával, amit valaha tanultak. Mert nem ezt tanulták, de ezzé váltak. Kérdezhetnéd miért? A válasz egy ember egójában keresendő, aki nem visel el semmi változást, ha az nem az ő dicsőségére, és megelégedésére szolgál.Ez az ember 2 választást elvesztett,és a rossz gondolatok,meg a hatalmi vágy megbetegítették.Ezt kell mondjam, mert ép ésszel senki nem végezhet ilyen dúlást, mint ez az ember.
    Orbán Viktorról beszélek, remélem rájöttél.Arról az emberről, aki nem bírván a természetével, nem csak itthon, de az unióban is kimutatta már a foga fehérjét!
    Ez az ember harcol! Mindenkivel, az övéivel éppúgy, mint a máshogy gondolkodókkal.Egy célja van. Hogy megmutassa milyen világot szán ő bosszúból most már mindenkinek minden területen.
    A zembereknek akarja bizonyítani, hogy nekimegy ő mindenkinek. A sajtótól kezdve a művészvilágig mindenkinek.Megalázóan, kisstílűen, undorítóan.
    Nincs ki megállítsa…Az unióban kényelmi szempontból,és mert nem akarnak konfrontálódni vele.úgy tesznek mintha minden rendben lenne. Karcolgatják a felszínt, és belemennek a látszatmegoldásba, nem törődve azzal sem, hogy vissza fog hullni az ő fejükre is ennek az ódiuma.
    A párt, és “harcostársai”meg nem szólnak semmit, mert mindegyiknek kifizetődő a hallgatás.Nem látják, vagy nem akarják látni, hogy minden jel arra vall, Orbán elrugaszkodott a valóságtól. Pedig a jelek sokasodnak,és mindenki vaknak tetteti magát.
    Sorolhatnám ezeket a jeleket, de fölösleges.Szépen kiépítette a diktatúrát,nekiment már mindennek, és mindenkinek.
    Te azt mondod nem érzed megalapozottnak a filmes szakma követelését…
    Én meg azt mondom, KÖVETELJENEK!!!
    Akkor, amikor 100 milliárdok vannak ennek az embernek a keze alatt felcímkézetlen pénzként, amit arra fordít, amire úri kedve tartja,akkor igenis követeljék ki a művészet “jussát” a közpénzből!!!
    Ne Tőkést támogassa akkor, amikor a hazai színház, film, és művészvilágtól elvonja a létezés bérét!!!
    Az nem válasz, hogy mindenki nehéz helyzetben van! 9 hónap alatt mindent megtettek azért, hogy ez a helyzet kialakuljon!!!
    Aki ezt nem látja be, az vak, vagy nem akar látni, mert így kényelmesebb!!!
    A ma vitatható “dicsőségért” nem szabad feláldozni a holnapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  3. Úgy általában észnél vagyunk…észnél vagyunk?Nem is tudom igazán a helyénvaló választ.
    Miért?
    Mert nekünk is közünk van mindehhez ami ránk szakadt.Nem az égből derült villámcsapás esete fenn forgol…
    Kiszolgáltatottak vagyunk/lettünk egy olyan erőnek aki/ami semmilyen gátlással,skrupulussal nem rendelkezik erkölcsi téren, csak uralkodni akar,de azt minden áron,és egyházi áldással!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Emlékeztek kikkel azonosította Orbán Viktort Vörös Dani?
    Putyinhuz, Chavezhez, Lukasenkóhoz.
    Előbb-utóbb talán még Szaddam Husszeinhez is hasonlítani fog, ha nem fogjuk be a szánkat.
    A diktatúrát nem építi, a diktatúra itt van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  5. bumburi 2011. február 9. szerda 04:45

    Annyit tennék még hozzá, hogy elfogyott idehaza az ellenzék, amelynek nekimehetne. De mint a fékevesztett bulldózer, nem bír megállni. Nem tud építeni. Ezért rombol tovább. Amit ér. Az általa létrehozott gépezet pedig viszi tovább a nagy “mű” elveit. Éppen a tegnapi hír támasztja ezt alá. A Lázár féle törvénymódosításra gondolok, ami az áramügyben kavart be. Még maguknak is keresztbe tesznek.

    Egyre jobban azt hiszem, hogy úgy járnak, mint a németek az Ardennek hegyeiben. Felgyorsulva elfogy a municiójuk, mivel gyorsabb a fej, mint ahogy bírná az egész szervezet az utánpótlást. Ehhez társul az, hogy régen nem látott ellenállást tapasztalnak majd, mert nagyon kicsi az a réteg, amelyet nem sértenek meg. Nagyon komolynak látszik a közmunka programban való dúlásuk is. Szegény ellenesek úgy, hogy nyíltan adják a pénzt a gazdagoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. Nagyon helyes. Ellenben: a kultuszfilm nem az, amire Ön gondolt. Az propagandafilm. Egyébként pedig jól lenne már túltenni magunkat az olyan valóban propagandaszagú gondolatokon, hogy a film a magyar kultúra legsikeresebb része külföldön.
    Ne azért csináljunk már filmet mert így lehetünk sikeresek Nyugaton, hanem azért mert így akarunk valamit elmondani magunkról és arról ami éppen van itten körülöttünk. Teszem azt mint a szomszéd románok, egészen pontosan Cristi Mungiuék. Merthogy, veszem észre, aláírta ő is a Nyilatkozatot.
    Viszont az minden kétségen fölül van, hogy Magyarországon nem lehet bizniszalapú a filmgyártás. Figyeljük meg: a külföldi aláírók nagy része európai, szembe velük, ugye, az egyetlen amerikás magyar: az Andy Vajna.
    És figyeljük meg azt is, hogy a Szabó nem írta alá. Sem az Üvegtigris, hogy Illetékes elvtársról már ne is beszéljünk

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  7. Igy igaz,kedves nola !
    Sajnálatos,de a szervilitás az igazodás emberi tulajdonság.Hidd el,hogy ez az erő erre eleve épített!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. reftno

    Nagyon igazad van, egyetértek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. bumburi kedves,
    fogalmam sincsen miért akar engem meggyőzni arról, amiben egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Kedves ödy
    Nem akarok én meggyőzni senkit. Az ” egyáltalán nem érzem megalapozottnak a filmesek követelését ” megjegyzést reagáltam le, kicsit talán hosszan, de így a legérthetőbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozás Lázár János provokációja ellen 2014. január 24. péntek | AN

Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen 2013. november 3. vasárnap | AN

Az MMA kirekesztő, a művészet szabad 2012. december 15. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos