Ronai and Ronai
AMERIKAI

Néhány nap a paradicsomban 2011. február 24. csütörtök 15:01 | Gaál Rita

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Néhány nap a paradicsomban

Hawaii szigete az Egyesült Államokhoz tartozó vulkanikus sziget a Csendes-óceánban. A legnagyobb szigete az Egyesült Államoknak és Hawaii szigeteknek. Nevét felfedezőjéről Hawaiiloa-ról, a legendás utazóról kapta. Azonban olyan feltételezések is élnek, miszerint a legendás Hawaiki birodalom, a hely ahonnan a polinézek eredeztethetőek és ahová haláluk után kerülnek, az Istenek birodalma a névadója a szigetnek. Hawaii szigete Hawaii Állam fennhatósága alatt áll.

Hawaii a Nagy Kamehameha anyaszigete volt, mely 1795-ben egyesült Hawaii szigeteivel a hosszú évekig tartó hadviselés és hódítás alatt. A királyság adta nevét az anyaszigetnek, mely szigeteket együttesen Hawaii-szigetek néven ismerünk. James Cook kapitányt, aki nyugati felfedezései során meghódította a „Sandwich-szigeteket”, Hawaii szigetén Kealakekua Bay-en ölték meg. A nagy sziget vulkánjairól híres, Kilauea a legaktívabb, mely már két évtizede folyamatosan működésben van. A parton, ahol a láva az óceánba ömlik, a szemlélő néha fehér gőzhullámokat is láthat felemelkedni a partvonalról. Éjjel, ahogy a láva megvilágítja a gőzt narancssárga parázzsá válik. Amikor a forró láva érintkezik az óceánnal, annak vize gőzzé válik, és a lehűlő láva csúcsokat formál, majd felrobban és kis darabokra hullik. A széthulló láva a parton fekete homokot képez.

Oahu

A sziget, becenevén a “gyülekezőhely” a leglakottabb, a legfejlettebb és a legismertebb a Hawaii szigetek közül. A legtöbb kép, mely Hawaii említésekor eszünkbe jut, Oahuhoz kapcsolódik, mint például: Honolulu, Waikiki, Pearl Harbor és Sunset Beach. Az állam fővárosa Honolulu a kapu, melyen szinte az összes turista áthalad. A város és a mellette lévő Waikiki nyughatatlan városi övezetek felhőkarcolókkal és autópályákkal, Tokióra és Miamira emlékeztető belvárossal. A városon kívül álmaink partjai találhatók; égszínkék vízű öblök, hatalmas hegycsúcsok és zöldellő, sűrű ananászültetvények. A sziget strandjain pedig hullámlovasok, széllovasok, búvárok és fürdőzők sokasága.

( Oahu fekete homokos strandja)

Waikiki

A legtöbb látogató csalódik, mivel Waikiki a főváros sűrűn lakott, tengerparti kiterjesztése, ahol turisták hada, bevásárlók, éttermek és éjszakai mulatók lepik el a vidéket. Nem éppen az a táj, melyet az útleírásokban látunk, de ritmusa és életvitele sokak számára vonzó lehet. A rózsaszín tornyú, mór jellegű Royal Hawaiian Szálloda a múlt turizmusának túlélõje, abban az időben épült, mikor még csak a leggazdagabbak jártak ide, kizárólag luxushajókon. Délkeletre a várostól található a Diamond Head, mely egy gőzrobbanás következtében létrejött kúpszerű képződmény, közepén egy kráterrel. A 228 méter magas csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik Waikikire. Ez a hely, melyet számos kiránduló úton is megközelíthetünk az óceáni térség egyik legismertebb természeti képződménye.

A Hanaumu-öböl Oahu délkeleti csücskén széles vulkanikus eredetû sziklagyûrû által övezett zafír-türkizkék színû öböl. Korallzátonyai változatos tengeri élolényeknek adnak otthont, a természetbarát búvárok nagy örömére. A Nuuanu Pali kilátó a Koolau hegység déli részén magasodik 360 méterrel a tengerszint felé. Ez az a hely, ahol a nagy Kamehameha harcos seregeit csatára szólította 1795-ben. Hawaii leglátogatottabb mûemléke az Arizona Háborús Emlékmû Pearl Harbor-ban, ahova évente másfél millió turista látogat el. Az 1941 december 7.-i meglepetésszerû japán támadás napján 2335 amerikai katona vesztette itt életét.

(Éjszakai strandolók  Waikikin)

Maui

Maui, más nevén a Völgy sziget két hatalmas kihalt vulkánból és a köztük elterülő völgyből áll. Ez a második legnépesebb sziget és a központi sziget mellett a leginkább fejlett. A sziget kimeríthetetlen számú varázslatos stranddal büszkélkedhet és a hullám- és széllovasok paradicsomaként ismert. Habár partjai gyönyörűek, ezek közül is kiemelkedik az ellenállhatatlan Slaughterhouse-part a sziget északnyugati felén. Kiváló búvárterep és kis szerencsével még óriásteknősökbe is futhatunk. A Hookipa strand Paia közelében a széllovasok listáján világszerte az első számú hely. Az erõs áramlatok, a veszélyes hullámtörések és a borotvaéles korallzátonyok miatt csak profiknak javasolt, de ha csak állunk és bámulunk, akkor is tanulhatunk egy pár új trükköt. Kelet Maui-t a 3000 méter magas Haleakala (szó szerint a “Nap Háza”) uralja, mely a legnagyobb kihalt vulkán a világon. Kiránduló utakban bőven válogathatunk és ha tehetjük, nézzük meg a kráter pereméről a napfelkeltét. A szeles oldalt zöldellő, csapadékos, sűrű trópusi dzsungel borítja, melyet a vízesések mentén a Hana autópálya vág ketté.

(Varázslatos strand Maui szigetén)

Kauai

A legrégebbi és a legészakiabb sziget. Ha a zöldellő hatalmas erdőket szeretjük, Kauai az ideális választás. A sziget közepén elhelyezkedő vulkanikus csúcs a Mt. Waialeale bolygónk legcsapadékosabb pontja, és az egész sziget oly zöld, hogy becenévként a “Kert sziget” nevet kapta. Számos kasszasikert hozó filmnek itt vették fel táj jeleneteit, többek között itt forgatták a Jurassic Park-ot és az “Elveszett frigyláda fosztogatói”-t. A sziget észak-déli irányban 53, kelet-nyugatiban 40 km széles és egy enyhén összenyomott labda alakjára emlékeztet.

A szigeten járva mindenképp keressük fel a Na Pali partot, mely 35 km hosszú partján zöldellõ meredek sziklák omlanak kecsesen az azúrkék óceánba. A Waimea kanyon, a Csendes-óceán Grand Canyon-ja, bár kisebb és legalább 200 millió évvel fiatalabb amerikai társánál. A kanyon alján ömlõ folyó 835 méterrel van a sziklafalak alatt. A parton a Polihale strand ragyogó, végtelen homokos partjáról híres és sivatagos táj öleli körbe. Ha zöldebb partszakaszra vágyunk, északon, ahol a sûrû dzsungel szinte a partot éri, ott a Lumahai strand.


VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Néhány nap a paradicsomban, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos