Ronai and Ronai
AMERIKAI

2000 éves termál tavak Magyarországon 2011. február 23. szerda 0:14 Forrás: Magyar Turizmus Zrt

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
2000 éves termál tavak Magyarországon

Tudta-e, hogy…. Magyarország termálvízkészletét tekintve világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után? Magyarországon 385 településen működik termál-, illetve gyógyvizű fürdő? Magyarországon 1372 termálvízkút, és 207 elismert gyógyvíz található?

…..az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban, Európában pedig egyedülállónak számít? A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott sódomb impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeit a 65-68° C-os ásványi anyagokban igen gazdag hévízből kiváló sók folyamatosan építik.

….a Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet? A tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, melyben – bőséges vízhozamának köszönhetően – a víz 85 órán belül teljesen kicserélődik.

….a zalakarosi forráskútból feltörő 96 °C-os termálvíz Magyarország legmelegebb hő-forrása?


…. Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van? Budapest gyógyvizekben való gazdagsága világviszonylatban is egyedülálló. A budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 m mély kútja (77°C).

…. Kapuváron az érelmeszesedés és érszűkület gyógyítására olyan terápiás gyógykezelés folyik, amely méltóan nevezhető hungarikumnak, mivel sem Magyarországon, sem Európában ezt az egyedi eljárást nem alkalmazzák? A fürdőkúrához a Mihályi-Répcelak helységek gázmezőiből, 1600 m mélységből nyerik a természetes szén-dioxidot, melyet szénsavhó formájában használnak fel.

…. a világon egyedülálló a miskolctapolcai barlang- és gyógyfürdő, hiszen itt egy természetes barlangrendszerben tört felszínre a gyógyvíz? A miskolctapolcai Barlangfürdő világcsoda. Természetes barlangi járataiban a XVI. század óta terápiás hatásairól ismert 30 fokos forrásvíz zubog.

…. Sárvárt kétféle gyógyvize teszi különlegessé? Az 1200 méteres mélységből 43°C-os víz a klasszikus ízületi kezelésekre, míg a különlegesen magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére ajánlott.

….a Magyarországon, Mátraderecskén található mofetta egy egyedülálló természeti jelenség, mely magas koncentrációjú szén-dioxidot és némi radont tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni eredetű kigőzölgés, amely alkalmas vérkeringési megbetegedések (érszűkület), mozgásszervi, bőrgyógyászati, nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, illetőleg a cukorbetegség miatt kialakuló érproblémák, potencia-zavarok, és krónikus bőrbetegségek gyógyítására is?

….az oxyhidromasszázs egy új magyar találmány, amely egyesíti a gyógyvíz és az oxigén jótékony hatásait? Egy jakuzzi hidromasszázs kádban – magyar eljárás alapján – orvosi oxigént nyeletnek el a vízben, de a technológia révén vízfelület fölötti levegő is lényegesen több oxigént tartalmaz, ezáltal még több oxigén kerül a vérbe. Sőt, az oxigénes víz fogyasztásakor már a szájüregben megkezdődik az oxigén felszívódása, ami folytatódik a teljes tápcsatornában. A hatás azonban legerőteljesebben az agyban mutatkozik: javul a memória, aktívabbá válik a gondolkodás. Egyebek mellett csökkenti az étvágyat, hatékonyan emeli a vér oxigénszintjét, javítja a vérkeringést, támogatja a szív pumpafunkcióját, és – ami manapság különösen fontos – enyhíti a stressz tüneteit. Gyorsítja a sebek, bőrtünetek gyógyulását, ráadásul szépít is, mert az oxigén csökkenti a ráncosodást és a cellulitiszt, lassítja a bőr öregedését. A vázizomrendszer vérkeringésének javításával az oxigén hozzájárul az izom- és ízületi fájdalmak oldásához. Ilyen kezelést a Gellért Fürdőben végeztek először magyar szabadalom alapján.

…. Magyarországon az Európai Unióban alkalmazott (egyik) legszigorúbb szabályrendszer van érvényben: gyógyvíznek csak igazolt gyógyhatású, magas ásványianyag-tartalmú vizet minősíthetnek, a megjelölést pedig kizárólag a gyógyhatást orvosilag igazolni, tudományosan is bizonyítani képes, az Egészségügyi Minisztérium engedélyével rendelkező, minősített fürdők használhatják?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Fizetős lesz a hévízi kórház 2012. április 16. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos