Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Los Angeles-i Operaház bemutatja a Bánk bánt 2010. december 19. vasárnap 14:47 | MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Los Angeles-i Operaház bemutatja a Bánk bánt

Budapest – Plácido Domingo vezényletével, a magyar kulturális kormányzat anyagi támogatásával bemutatják Erkel Ferenc operáját, a Bánk bánt a következő évadban a Los Angeles-i Operaházban – jelentette be Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo vasárnap délután Budapesten. A két magyar nyelvű előadáson nemzetközi szereplőgárda lép fel. A szereplőket valószínűleg januárban választják ki, a meghallgatások helyszínéről még nem döntöttek, Madrid illetve Bécs jöhet szóba.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint a 2011-12-es évadra tervezett operaelőadás Los Angelesben mérföldkő azon az úton, amely a magyar kultúrát nemzetközileg ismertebbé teszi. Ezzel a XIX. századi alkotással fontos érték jelenik meg Liszt, Bartók, Kodály és Dohnányi után az amerikai kontinensen. Plácido Domingo számos gesztussal bizonyította, hogy barátja a magyar művészetnek – hangoztatta. Megjegyezte, most két előadásról van szó, és még az sem dőlt el, hogy teljes vagy koncertszerű előadás lesz-e.

Plácido Domingo elmondta: régóta napirenden van, hogy ezt a remekművet az Egyesült Államok közönségével is érdemes lenne megismertetni. Ő is a Liszt nevével kezdődő névsorra utalt, és elmondta, hogy Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát hatalmas sikerrel mutatták be az általa az alapítás óta vezetett Los Angeles-i Operában. “A csak negyedszázados intézmény roppant fiatal az európai operaházakhoz képest, úgy vélem, hogy tagságának és közönségének, amely szintén fiatal, nyitnia kell az európai kultúra felé. Fontos, hogy ilyen tradicionális műveket is megismerjenek” – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy a magyar zenének, az operajátszásnak és az itteni pályatársaknak milyen régi barátja, igaz, “csak” a vezénylésig jutott az Ybl-palotában, ahol 2009-ben az általa alapított nemzetközi énekverseny, az Operalia döntőjét dirigálta. A Tosca és az Aida férfi főszerepét az Erkel Színházban énekelte, és több show-szerű koncerten, a többi között az 1996-os népstadioni produkcióban szerepelt. Mint mondta, a kulturális kormányzatokkal évek óta konzultál a Bánk bán amerikai bemutatójáról, úgy látja, most valódi lehetőség nyílik a premierre. De a tárgyalások még folynak az időpontról, a színrevitel módjáról, ám biztos abban, hogy sikerül megállapodni.

A szervező Megakoncert képviselője nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy ez milyen mértékű támogatást igényel a kultúráért felelős tárca részéről, csupán annyit jegyzett meg: nem kerül majd többe, mint egy átlagos operaházi produkció.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
A Los Angeles-i Operaház bemutatja a Bánk bánt, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Nagy siker a Sorstalanság New Yorkban 2014. április 14. hétfő | AN

Nem vészes a Carmageddon 2 sem 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Rodney Kinget holtan találták 2012. június 18. hétfő | AN

Kotonnal pornózhatnak L.A.-ben 2012. január 18. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos